Νέο κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα με τους αγρότες

Στη σκιά της παρέμβασης από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που ζητά διερευνηθεί η διενέργεια αδικημάτων φαίνεται να υπάρχει κινητικότητα στο αγροτικό. Συνάντηση την Πέμπτη Τσίπρα – αγροτών και άνοιγμα μπλόκων ως κίνηση καλής θέλησης.

Νέο κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα με τους αγρότες

Επικαλούμενα την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών αλλά και «κινήσεις καλής θέλησης» ενόψει του ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου ορισμένα μπλόκα σταματούν τον αποκλεισμό εθνικών οδών και συνόρων.

Ηδη σχετικές ειδήσεις έρχονται από τον Προμαχώνα αλλά και τα (σκληροπυρηνικά) Τέμπη. Η κίνησεις έρχονται ενώ έγινε γνωστό ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά να διαπιστωθεί αν τελείται αδίκημα παρακώλησης συγκοινωνιών.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Βουλή ανακοίνωσε το ραντεβού με τους αγρότες στις 10:30. Ξεκαθάρισε ότι έχουν δίκαιους λόγους να αγωνιούν και να διεκδικούν αλλά έκανε σαφές ότι στήριξη υπάρχει μόνο για τους μικρούς. Ο αγροτικός τομέας είναι προτεραιότητα, είπε, αλλά τόνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το 54% κάνει δηλώσεις ως 5.000 ευρώ το χρόνο, το 92% μέχρι 10.000 ευρώ και το 95% μέχρι 16.000 ευρώ.

«Κατέθεσα μια σειρά προτάσεων που αφορούν την ουσία και την επανεκκίνηση της παραγωγής αλλά και ως προς το εισόδημά τους (ασφαλιστικό, φορολογικό). Η πλειονότητα, αυτοί με εισοδήματα κάτω των 20.000 ευρώ ευνοείται. Τα βάρη είναι 1.000 ευρώ λιγότερα από όσα πληρώνουν σήμερα», επεσήμανε.

Η Εισαγγελική Παραγγελία

Παρέμβαση των κατά τόπους εισαγγελικών αρχών για διερεύνηση του αν συντελείται το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων, ζητά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Οπως αναφέρει η Εισαγγελέας Ευτ. Κουτζαμάνη, η πρόβλεψη του εγκλήματος αυτού, το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως, έγινε για την προστασία της εύρυθμης λειτουργίας των κάθε είδους συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων. Αναλυτικά:

«Προς τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας και δι' αυτών στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφερείας τους 

Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται το φαινόμενο του αποκλεισμού της κυκλοφορίας σε δημόσιες οδούς από τους συμμετέχοντες κ.λπ. στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Η συμπεριφορά αυτή, όπως γνωρίζετε, συνιστά κατ' αρχάς την αξιόποινη πράξη της παρακώλυσης συγκοινωνιών (άρθρο 292 ΠΚ, όπως ισχύει). Η πρόβλεψη του εγκλήματος αυτού, το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως, έγινε για την προστασία της εύρυθμης λειτουργίας των κάθε είδους συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων, που προορίζονται για κοινή χρήση, ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο και θεωρούνται κοινωνικά αγαθά σημαντικής αξίας.

Θεωρώ υποχρέωσή μου, να υπομνήσω σε εσάς το αυτονόητο καθήκον σας για παρέμβασή σας, με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών, με σκοπό, αφενός τη βεβαίωση του πιο πάνω εγκλήματος, ενδεχομένως δε και άλλων εγκλημάτων, και αφετέρου την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών.

Ανοιξε ο Προμαχώνας

«Ελευθέρας» έδωσαν λίγο μετά τις 15.30 το μεσημέρι στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που έχουν στήσει μπλόκο για περισσότερο από ένα μήνα επί ελληνικού εδάφους. Η κίνηση έγινε σε «ένδειξη καλής θέλησης» και ενόψει του ραντεβού που ορίστηκε για αύριο το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Περνάνε όλα, τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα και τα λεωφορεία, αλλά και τα φορτηγά και οι νταλίκες», επισήμανε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Ανέστης Κεμανετζόγλου, προσθέτοντας «ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους που ήρθαν σήμερα στο Προμαχώνα από κάθε γωνία της χώρας».

Να σημειωθεί ότι τη συνάντηση επιβεβαίωσε αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Ανοιξε το μπλόκο στα Τέμπη

Σε άνοιγμα της Κοιλάδας των Τεμπών και της γέφυρας του Πηνειού στην διασταύρωση με το Στόμιο, προχώρησαν λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών σε ένδειξη καλής θελήσεως, επειδή όπως επεσήμαναν, ο καιρός επιδεινώθηκε και η κίνηση από τις εναλλακτικές διαδρομές είναι πιο δύσκολη. Αλλά και προκειμένου να διευκολυνθεί η επιστροφή των συναδέλφων τους από το μπλόκο της Νίκαιας αλλά και άλλα μπλόκα που πήγαν σήμερα στον Προμαχώνα.

Όπως αναφέρουν, η Κοιλάδα θα παραμείνει σήμερα ανοιχτή όλο το βράδυ και στην συνέχεια θα αποφασίσουν τι θα πράξουν ανάλογα και με τις εξελίξεις.

Τέλος στο μπλόκο του Ισθμού

Μετά από 33 μέρες σκληρού αγώνα οι αγρότες της Κορινθίας ,οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν από τα πιο σκληρά και συνεπή μπλοκ της Ελλάδας , αποχώρησαν σήμερα το πρωί από το μπλόκο του Ισθμού Κορίνθιου στα διόδια Καλαμακίου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα parapolitikaargolida.gr, η γενική τους συνέλευση αποφάσισε να σταματήσουν την συγκεκριμένη μορφή κινητοποιήσεων και να συνεχίσουν πιο δυναμικά με διαφορετικούς τρόπους τον αγώνα τους.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους αγροτικών μπλόκων

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί αύριο με εκπροσώπους από αγροτικά μπλόκα. Η συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, στις 10:30 πμ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v