Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο Τσίπρας παίζει τώρα το χαρτί του βέτο

Οι επαφές του πρωθυπουργού με τον γερμανικό παράγοντα και η ασφυκτική πίεση από το μείγμα προσφυγικού-αξιολόγησης. Η άμεση αποδοχή του αιτήματος Μητσοτάκη για συνάντηση αρχηγών και η επίθεση σε ΝΔ για διαπλοκή. Προσδοκίες για εκτόνωση μετά το νέο ραντεβού με αγρότες που ολοκληρώθηκε.

Γιατί ο Τσίπρας παίζει τώρα το χαρτί του βέτο

Σε τέσσερα μέτωπα -και παράλληλα- κινείται πλέον η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας: προσφυγικό, αγροτικό, λίστες φοροφυγάδων, κύκλωμα εκβιαστών-διαπλοκή.

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, ο πρωθυπουργός «έριξε» την απειλή για ελληνικό veto σε ευρωπαϊκές αποφάσεις, εάν οι εταίροι παραμείνουν ουσιαστικά σιωπηλοί στη μονομερή (Αυστρία) και εναντίον της Ελλάδας ακύρωση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής.

Η κίνηση του κ. Τσίπρα θεωρείται «μεγάλου ρίσκου» δεδομένου ότι, πέραν του προσφυγικού, παραμένει ανοικτή... η αξιολόγηση, για το κλείσιμο της οποίας ζητείται η στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών έναντι του ΔΝΤ.

Το επιχείρημα, επισήμως, είναι ότι εδώ που έφτασαν οι προκλήσεις των «απροθύμων» απέναντι στη χώρα, όπως έδειξε η χθεσινή «διάσκεψη των δυτικών Βαλκανίων» υπό την Βιέννη χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας, «ο πρωθυπουργός δεν μπορεί και δεν πρέπει να εμφανίζεται άπρακτος».

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι ο κ. Τσίπρας δεν λειτούργησε ερήμην της Άνγκελα Μέρκελ (με την οποία συνομίλησε τηλεφωνικά χθες), δεδομένου ότι για την καγκελάριο το προσφυγικό είναι «το πρώτο και μόνο αυτή τη στιγμή» πρόβλημα, ενώ δεν «βλέπει» λύση χωρίς την Ελλάδα μέσα.

Ευρωπαϊκές πηγές μάλιστα δεν αποκλείουν έμπρακτη στήριξη της κ. Μέρκελ στη χώρα ως προς την αξιολόγηση (π.χ. στο ασφαλιστικό), προκειμένου να μην πυροδοτηθούν πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις σ' αυτή την εύφλεκτη «στιγμή».

Στο καθοριστικό διάστημα που απομένει μέχρι την κοινή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας της 7η Μαρτίου, οι υπόγειες διαβουλεύσεις «θα πάρουν φωτιά», ενώ η εθνική συστράτευση θα αναζητηθεί στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Το αίτημα το υπέβαλε χθες ο αρχηγός της ΝΔ και ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε θετικά... και αμέσως, δεδομένου (όπως έλεγαν συνεργάτες του) ότι ο κ. Μητσοτάκης στήριξε τις προσπάθειες της κυβέρνησης στο εξωτερικό, την προηγούμενη εβδομάδα.

Πέφτουν τα μποφόρ στο αγροτικό

Στο αγροτικό, η εκτίμηση ότι το μέτωπο «κλείνει», ενισχύθηκε από τη χθεσινή προσέγγιση του Μαξίμου με τους «σκληρούς του ΚΚΕ» (υπό τον Βαγγέλη Μπούτα στο μπλόκο της Νίκαιας).

Μετά και τη σημερινή συνάντηση στο Μαξίμου ο κ. Μπούτας υπογράμμισε ότι οι αγρότες περιμένουν το νόμο και μένουν σε ετοιμότητα. Οι συνελεύσεις θα αποφασίσουν για τα μπλόκα, υπογράμμισε. 

Εκβιασμοί και απειλές...

Οσο για τις δικαστικές αποκαλύψεις και τη διαπλοκή; Οι εξελίξεις τρέχουν με αυξανόμενη ταχύτητα -τόσο που ουδείς ξέρει «πού θα κάτσει η μπίλια των αποκαλύψεων» και ποιους θα βρουν τα βόλια.

Την ίδια στιγμή όμως, κατά το Μαξίμου, «η απροκάλυπτη επίθεση της διαπλοκής ατσαλώνει τους 153 βουλευτές της πλειοψηφίας», ακόμα και όσους εγείρουν ενστάσεις για πλευρές π.χ. του ασφαλιστικού.

Ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε χθες τον θυμό του για την «ευθεία απειλή» που του απηύθυνε ο Σταύρος Ψυχάρης μετά την άσκηση ποινικής δίωξης, καθώς στην ανακοίνωση του ΔΟΛ επισημαίνεται ότι είναι «προσωρινό» το σημερινό κυβερνητικό «περιβάλλον».

«Στη Δημοκρατία όλοι προσωρινοί είμαστε, εσείς να καταλάβετε ότι δεν είστε μόνιμοι», ήταν η πρωθυπουργική αντεπίθεση, που προοιωνίζεται νέα θερμά επεισόδια.

Από το βήμα της Βουλής δε (και απόντος του κ. Μητσοτάκη) παρουσίασε επιστολή που απέστειλε χθες στο Μαξίμου ο ΥΠΟΙΚ της Ρηνανίας-Βεστφαλίας κ. Μπόργιανς, επαναλαμβάνοντας ότι είχε ζητήσει συνεργασία με την κυβέρνηση Σαμαρά για να βρεθούν μεγαλοφοροφυγάδες, αξιοποιώντας πληροφορίες και CD, αλλά συνάντησε την άρνηση του τότε Μαξίμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v