Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για πόλωση κατηγορεί τον Τσίπρα η ΝΔ

«Δεν θέλει συναίνεση», κατηγορεί τον πρωθυπουργό η Συγγρού. Οι πρωτοβουλίες Μητσοτάκη και η στάση του στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Στα... χαρακώματα οι δύο πλευρές για τη λίστα Μπόργιανς.

Για πόλωση κατηγορεί τον Τσίπρα η ΝΔ

Η νέα επίθεση που εξαπέλυσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στη ΝΔ από το βήμα της Βουλής προκάλεσε έντονη δυσφορία στη Συγγρού. Την ώρα που το προσφυγικό εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα και ο κίνδυνος να κλείσουν τα σύνορά μας και να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες-μετανάστες, ο πρωθυπουργός -λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση- επέλεξε για μία ακόμη φορά την πόλωση.

«Είναι ξεκάθαρο, δεν θέλει συναίνεση. Δείχνει να μην έχει συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών», έλεγε αργά το βράδυ συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξηγώντας πως ο πρόεδρος της ΝΔ «κινήθηκε και πάλι σε εθνική γραμμή», χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.

Στόχος της γαλάζιας επικοινωνιακής ομάδας είναι να καταδείξει ότι ο κ. Μητσοτάκης, μολονότι επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν διστάζει να «φορέσει τη φανέλα της εθνικής Ελλάδος» και να πάρει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά τις συναντήσεις του με τους πρέσβεις των κρατών της Ε.Ε. στην Αθήνα και το τετ α τετ με την πρέσβη της Αυστρίας, χθες βρέθηκε στο ίδιο τραπέζι με τον πρέσβη της Τουρκίας, επισκέφθηκε τον Προκόπη Παυλόπουλο, συνομίλησε τηλεφωνικά με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ συγκρότησε εντός της ΝΔ δεκαμελή ομάδα διαχείρισης κρίσεως για το προσφυγικό.

Συμβούλιο αρχηγών

Στο γαλάζιο στρατόπεδο άκουσαν με ικανοποίηση τον πρωθυπουργό να αποδέχεται την πρόταση που του έκανε ο κ. Μητσοτάκης (στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης) για τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου. Δεν αποκλείεται αυτή να πραγματοποιηθεί ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τον πρόεδρο της ΝΔ να έχει προαναγγείλει ήδη τη στάση του.

Θα προτείνει την κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου άμεσης αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης, ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση να υιοθετήσει τις τέσσερις προτάσεις του:

1. Να σταματήσει την ασύδοτη μετακίνηση των μεταναστών στην ελληνική επικράτεια,
2. να δημιουργηθούν και κλειστού τύπου χώροι προσωρινής διαμονής για τους πρόσφυγες και τους παράτυπους μετανάστες,
3. να ενισχυθεί η δράση του Λιμενικού Σώματος, και
4. να ενημερωθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη για τη σημερινή πραγματικότητα.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι η σημερινή κατάσταση στο προσφυγικό ζήτημα οφείλεται στην τριπλέτα «μίας ανίκανης κυβέρνησης, της εγκληματικής πολιτικής της Τουρκίας και μίας ανίκανης να αντιδράσει Ευρώπης». Και αυτό που κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λένε, είναι ακριβώς να συμβάλλει με κάθε τρόπο και δυνατότητα που του παρέχει το Σύνταγμα προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί εν πολλοίς και εξαιτίας της στάσης της ελληνικής πλευράς.

«Χρησιμοποιήθηκε ένα εκρηκτικό μίγμα λάθος μηνυμάτων, ιδεοληψιών, ασυνέπειας και ανεπάρκειας, που χαρακτήρισε τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης», αναφέρουν κομματικές πηγές, πεποίθηση πάντως των οποίων είναι ότι ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή, τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο.

Επιστολή Μπόργιανς

Η προσπάθεια συναίνεσης, ωστόσο, δείχνει να αρχίζει και να τελειώνει στο προσφυγικό, καθώς σε όλα τα άλλα ανοικτά μέτωπα, η ανταλλαγή πυρών μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σφοδρή. Στην κορυφή βρίσκεται η λίστα Μπόργιανς και αφορμή επιστολή που έστειλε αυτός στον πρωθυπουργό, για να δώσει διευκρινίσεις για την πολυσυζητημένη λίστα της Ρηνανίας.

Η ΝΔ απορρίπτει τις καταγγελίες του πρωθυπουργού, τον οποίο κατηγορεί ότι λασπολογεί και συκοφαντεί, παραποιώντας το περιεχόμενο της επιστολής. Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, από την συγκεκριμένη επιστολή επιβεβαιώνεται ότι οι συζητήσεις και οι επαφές το 2012 ήταν για «πιθανές ενδείξεις» για Έλληνες φοροφυγάδες, ενώ η σύνδεση με Έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015. Επικαλούνται δε τον ίδιο τον Μπόργιανς, μέσα από την επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, να λέει ότι «εκείνη την περίοδο θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική κυβέρνηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v