Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρήσεις: Πιο λίγα και πιο ακριβά τα νέα δάνεια

Οι λόγοι για τους οποίους οι τράπεζες αυστηροποίησαν πέρyσι τα κριτήρια χορηγήσεων, αυξάνοντας και τις χρεώσεις. Με το σταγονόμετρο τα νέα εταιρικά δάνεια. Γιατί οι τράπεζες ζητούν υψηλότερες εξασφαλίσεις. Τι δείχνει έρευνα με δείγμα τραπεζίτες!

Επιχειρήσεις: Πιο λίγα και πιο ακριβά τα νέα δάνεια

Αυστηρότερα κριτήρια για χορηγήσεις νέων δανείων υιοθέτησαν σταδιακά από το β' τρίμηνο της περσινής χρονιάς οι εγχώριες τράπεζες, με αποτέλεσμα οι νέες χορηγήσεις να τιμολογηθούν σε υψηλότερα επίπεδα.

Η σημαντική εκροή καταθέσεων, η αδυναμία πρόσβασης στη διατραπεζική αγορά και η πίεση που δέχθηκε η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών από τον σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων αποτελούν τους τρεις βασικούς λόγους σύμφωνα με έρευνα της ΤτΕ για τη σφικτότερη πολιτική χορηγήσεων.

Δεν είναι, όμως, οι μόνοι. Οι τράπεζες ανέφεραν στην έρευνα, ως επιπλέον αιτία αυστηροποίησης των πιστοδοτικών τους κριτηρίων, τη δριμεία επιδείνωση, από τις αρχές του 2015, των προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας.

Ως άλλη αιτία αυστηροποίησης αναφέρθηκε η επιδείνωση των εκτιμήσεων από πλευράς τραπεζών για τη "ρευστότητα" των εξασφαλίσεων. Δηλαδή, την ευκολία ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων που καλύπτουν τα δάνεια και το ύψος των τιµών στις οποίες είναι δυνατόν να εκποιηθούν οι εξασφαλίσεις σε περίπτωση που αθετείται η υποχρέωση εξόφλησης του δανείου.

Μεταξύ δ' τριµήνου του 2014 και δ' τριµήνου του 2015, σύµφωνα µε τους δείκτες που δηµοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, οι τιµές των ακινήτων (οικιστικών και επαγγελµατικών), τα οποία αποτελούν βασική µορφή εξασφάλισης τραπεζικού δανεισµού, υποχωρούσαν διαρκώς, ενώ είναι γνωστό ότι η αξία των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων συρρικνώνεται προοδευτικά.

Επιπρόσθετα, η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών οδήγησε σε αύξηση του κινδύνου, που οι τράπεζες μετακύλισαν στους πελάτες τους. Σύµφωνα µε τις απαντήσεις στην έρευνα, εντός του 2015 διευρύνθηκε το επιτοκιακό περιθώριο για νέες χορηγήσεις, αυξήθηκαν οι λοιπές χρεώσεις για τους δανειολήπτες και περιορίστηκε το ύψος και η διάρκεια των νέων χορηγήσεων.

Επιβλήθηκαν, δε, αυστηρότερες ρήτρες και ζητήθηκαν υψηλότερες εξασφαλίσεις σε σχέση με το ύψος των χορηγήσεων.

Η ζήτηση για δάνεια από τις μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις περιορίστηκε σταδιακά μέσα στην περσινή χρονιά, μετά 1,5 έτος συνεχών αυξήσεων. Σύμφωνα με τις τράπεζες, η υποχώρηση της ζήτησης επιχειρηµατικών δανείων οφείλεται στη µείωση των δανειακών τους αναγκών για τη χρηµατοδότηση επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου και κεφαλαίου κίνησης.

Ρόλο έπαιξε και η μείωση του αριθμού των εξαγορών και συγχωνεύσεων και άλλων συναφών αναδιατάξεων στον επιχειρηµατικό τοµέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v