Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κομισιόν στέλνει εκτάκτως κονδύλια στην Ελλάδα

Ενεργοποιεί το ειδικό «EU ECHO Fund». Εμμεση μετατροπή του προσφυγικού προβλήματος από μείζον πολιτικό σε θέμα ανθρωπιστικής βοήθειας. Χρηματοδότηση από ΕΕ σε μια προσπάθεια να ανακοπεί πιθανό ελληνικό βέτο στη Σύνοδο Κορυφής.

Η Κομισιόν στέλνει εκτάκτως κονδύλια στην Ελλάδα

Έτοιμη να στείλει έκτακτη βοήθεια στην Ελλάδα και κυρίως κοινοτικά κονδύλια από ήδη ενεργοποιημένο ταμείο είναι η Κομισιόν.

Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο της Κομισιόν, η Επιτροπή έχει ήδη αποφασίσει -θα συζητηθεί σε πιο επίσημη μορφή την Τετάρτη στο Κολέγιο των Επιτρόπων και θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες αυτή την εβδομάδα- να ενεργοποιήσει το "EU ECHO Fund" ένα ταμείο στο οποίο ήδη υπάρχουν χρήματα που προορίζονται για χώρες εκτός της ΕΕ. Η χρήση του θα τροποιηθεί, ώστε να μπορεί να αντλεί κονδύλια και για χώρες εντός της ΕΕ και σε πρώτο στάδιο για την Ελλάδα.

Στόχος, κατά τον αξιωματούχο, είναι να «έρθει άμεσα ρευστό στην Αθήνα, η οποία θα μπορεί να τραβάει χρήματα από το συγκεκριμένο εργαλείο που ήδη υπάρχει», καθώς η χώρα ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας από την καθυστέρηση της αξιολόγησης.

Το πρόγραμμα θα είναι υπό την επίβλεψη του Επιτρόπου για ανθρωπιστικές κρίσεις Χρίστου Στυλιανίδη και η απόφαση να ανακοινωθεί πριν την έκτακτη σύνοδο κορυφής της 7ης Μαρτίου έγκειται σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση και να «πειστεί» η Αθήνα να μην προβάλει βέτο.

Το δημοσίευμα της WSJ την Παρασκευή, ότι υπάρχει σχέδιο Β που οδηγεί στη συγκέντρωση χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα, ήρθε να ταράξει τα νερά, όμως κανείς δεν το διαψεύδει.

Οι κινήσεις της Κομισιόν που σε αυτή τη φάση φαίνεται πως αποσκοπούν στο να μετατρέψει το θέμα της μετανάστευσης στην Ελλάδα από μείζον πολιτικό σε θέμα ανθρωπιστικής κρίσης, «κρύβει», σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων κύκλων, το γεγονός ότι ακόμα και η Επιτροπή προετοιμαζόταν εδώ και καιρό για πιθανό ναυάγιο ή μη τήρησης των συμφωνηθέντων από συγκεκριμένες χώρες του Βαλκανικού μπλοκ και ιδιαίτερα από την Αυστρία.

Οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ την Κυριακή ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της στο θέμα του προσφυγικού φαντάζουν «σταγόνα στον ωκεανό» καθώς η ίδια δεν φαίνεται διατεθειμένη να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Βιέννη, ούτε με τις ανατολικές χώρες που θεωρούνται δορυφόροι του Βερολίνου.

Και μπορεί η ενεργοποίηση των κονδυλίων από την Κομισιόν να φαίνεται ως άμεση απάντηση στο αίτημα της Αθήνας για έκτακτη βοήθεια, κρύβει όμως και τον κίνδυνο της de facto εφαρμογής του εφιαλτικού σεναρίου: χιλιάδες πρόσφυγες να παραμένουν στην Ελλάδα και ως αντάλλαγμα η Αθήνα να λαμβάνει βοήθεια.

Εκπρόσωπος Κομισιόν: εκπονούνται σχέδια έκτακτης ανάγκης

Τις κινήσεις της Κομισιόν για την εκπόνηση σχεδίου εκτάκτου ανάγκης επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν στην ενημέρωση των συντακτών.

Σύμφωνα με τη Μίνα Αντρέεβα, η εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό στην Ελλάδα, ήταν αίτημα του Προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες στις 17 Φεβρουαρίου.

Συνεχίζοντας, η κ. Αντρέεβα τόνισε ότι η καταγραφή των αναγκών για τους πρόσφυγες έχει ήδη ολοκληρωθεί από τις ελληνικές αρχές, με τη βοήθεια και τη συνεργασία της Επιτροπής. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση και προετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει τόσο την Ελλάδα, όσο και τις άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει για τις χώρες αυτές τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες υποδοχής των προσφύγων, ανθρώπινου δυναμικού, χρηματοδότησης και υλική υποστήριξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v