Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρασκευή η Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών

Η συνάντηση γίνεται λίγο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία. Τι δηλώνουν Μητσοτάκης, Γεννηματά.

Παρασκευή η Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με θέμα το προσφυγικό. Η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο, θα πραγματοποιηθεί λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία στις Βρυξέλλες. 

Ηδη ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και «κλείδωσαν» την ημέρα. Το ραντεβού θα γίνει στις 12:00, όπως ανακοίνωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης συμφώνησαν να τηρήσουν κοινή στάση για τη διεξαγωγή του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Με πρωτοβουλία του Σταύρου Θεοδωράκη, μόλις ολοκληρώθηκαν οι χαιρετισμοί τους στο Συνέδριο του Ποταμιού, οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση για τον χρόνο διεξαγωγής του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Κοινός στόχος θα πρέπει να είναι, συμφώνησαν, η χάραξη μιας εθνικής γραμμής για να αντιμετωπισθεί το μείζον ζήτημα των προσφύγων, που τείνει να πάρει διαστάσεις εθνικού ζητήματος.

Μητσοτάκης: Επιβεβλημένη η σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνεδρίαση που είχε σήμερα Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος, η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να εφαρμόσει σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Η μέχρι τώρα στάση της δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη.

Γι' αυτό η Κυβέρνηση οφείλει:

Πρώτον: Ακόμα και μέσα στην ημέρα να αξιοποιήσει το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαραίτητες βασικές δομές σίτισης, υγιεινής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Δεύτερον: Να ετοιμάσει, μέσα σε μία εβδομάδα, όλους τους απαραίτητους φυλασσόμενους, ανοιχτούς, αλλά και κλειστούς χώρους, προσωρινής διαμονής με σωστή γεωγραφική κατανομή στην Επικράτεια.

Τρίτον: Να εξασφαλίσει καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Τέταρτον: Να διασφαλίσει ότι η Νατοϊκή δύναμη θα κάνει αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε. Δηλαδή να συμβάλει αποφασιστικά, μαζί με την FRONTEX, στην αποτροπή των μεταναστευτικών ροών.

Πέμπτο: Να αξιοποιήσει τους υπάρχοντες ευρωπαϊκούς πόρους και να ζητήσει έκτακτη οικονομική επιχορήγηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Έκτο: Να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας και για τη στήριξη του τουριστικού της προϊόντος.

Στις σημερινές δραματικές συνθήκες η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών είναι επιβεβλημένη.

Η κρίση και η αντιμετώπισή της απαιτούν σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Όχι βεβιασμένες και μονομερείς επιλογές, που βαθαίνουν την απομόνωση της χώρας και τραυματίζουν περαιτέρω την αξιοπιστία της.

Είναι νωπές, άλλωστε, οι μνήμες από την τραγική διαπραγμάτευση του περασμένου καλοκαιριού.

Δεν θα επιτρέψουμε νέα ολέθρια λάθη».

Γεννηματά: Η χώρα ήδη αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση

Οπως δήλωσε η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά: 

Πριν από λίγες μέρες ζήτησα τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μπορέσουμε να χαράξουμε μια εθνική γραμμή για το προσφυγικό. Σήμερα, οι εξελίξεις στη χώρα είναι δραματικές και επιβεβαιώνουν με το χειρότερο δυνατό τρόπο την αναγκαιότητα αυτής της συνάντησης και αυτής της συνεννόησης. Δυστυχώς καθυστερεί. Ακούω ότι ίσως γίνει την Παρασκευή, είναι πια η τελευταία διορία πριν από την συνάντηση στις Βρυξέλλες, τονίζει η Φ. Γεννηματά.

Θεωρώ ότι τα πράγματα τρέχουν, η κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις, προχωρά σε μονομερής ενέργειες, έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων είναι επιτακτική. Συνεννόηση δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση χειρίζεται μόνη της τις υποθέσεις και όταν τα κάνει μαντάρα καλεί την αντιπολίτευση να βάλει πλάτη για να μπορέσουν τα πράγματα να προχωρήσουν μετά από το αδιέξοδο. Ελπίζω λοιπόν, έστω και την Παρασκευή η συνάντηση αυτή να πραγματοποιηθεί, γιατί θα πρέπει να υπάρξει εθνική γραμμή ώστε να μην φτάσουμε σε εθνική τραγωδία. Έλεγα ότι ίσως κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση. Δυστυχώς ήδη αντιμετωπίζει η χώρα ανθρωπιστική κρίση.

Έρχομαι τώρα στα του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της αναγέννησης της προοδευτικής, της δημοκρατικής της μεταρρυθμιστικής παράταξης. Υπάρχει αναγκαιότητα και φαίνεται κάθε μέρα να διαμορφωθεί ένας ισχυρός κεντροαριστερός πόλος εξουσίας. Σήμερα, ξεκινάμε το ταξίδι μας σε όλη την Ελλάδα από την Κρήτη, από την Περιφέρεια της Κρήτης, από εδώ με τους δημοκράτες ανθρώπους της Κρήτης αισθανόμαστε πραγματικά ότι είμαστε στο σπίτι μας για έναν λόγο παραπάνω, γιατί είμαι εδώ με ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης.

Μαζί τους συνδιαμορφώνουμε την πρόταση μας. Την πρόταση που έχει ανάγκη η Ελλάδα για ανάπτυξη αλλά και αναδιανομή. Για ανάπτυξη που θα στηρίζεται και θα στηρίζει την ελληνική περιφέρεια, τους ανθρώπους της παραγωγής, τους αγρότες, τους επιστήμονες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, όλους αυτούς που σήμερα η κυβέρνηση έχει βάλει απέναντι και είναι στο στόχαστρο. Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει πάρει διαζύγιο με οτιδήποτε είναι παραγωγικό. Σε αντίθεση εμείς είμαστε σήμερα εδώ για να στείλουμε το μήνυμα ότι είμαστε στο πλευρό τους. Μαζί τους θα διαμορφώσουμε την πρόταση για την νέα Ελλάδα», ανέφερε η κα Γεννηματά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v