Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν έβγαλε το EwG εισιτήρια δανειστών για Αθήνα

Μετά το Eurogroup η ημερομηνία για την επιστροφή των θεσμών, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Βλέπει επιστροφή το α' 10ήμερο του Μαρτίου. Παραμένουν οι διαφορές μεταξύ Βρυξελλών και ΔΝΤ. Χωρίς να υπάρξει ξεκάθαρη ημερομηνία επιστροφής έληξε το EuroWorking Group.

Δεν έβγαλε το EwG εισιτήρια δανειστών για Αθήνα

Έως το βράδυ της Κυριακής, κυβερνητικές πηγές μετέδιδαν μια σχετική βεβαιότητα ότι κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, το απόγευμα της Δευτέρας, θα έβγαινε λευκός καπνός για άμεση επάνοδο των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα. Υπουργός της κυβέρνησης μάλιστα, εκτιμούσε ότι η άφιξη των επικεφαλής θα γίνει την Τετάρτη.

Aπό την πλευρά του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επιχειρείται να πειστεί το ΔΝΤ να κάνει στροφή στον ρεαλισμό. Μετά τη Δευτέρα, οπότε συνεδριάζει Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής, θα έχουμε καλύτερη εικόνα. Αναμένω να επιστρέψουν το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη, είπε προσθέτοντας ότι το Πάσχα θα έχουμε ανάσταση της οικονομίας.

Στη συνεδρίαση του EwG λευκός καπνός δεν βγήκε και η ελληνική κυβέρνηση, με τον χρόνο να πιέζει ολοένα και περισσότερο σε ένα πολιτικό τοπίο στο οποίο λείπουν οι θετικές ειδήσεις και περισσεύουν τα προβλήματα -με αποκορύφωμα το προσφυγικό-, συνεχίζει να περιμένει τους επικεφαλής, οι οποίοι συνεχίζουν να μην έρχονται.

Ήδη μάλιστα πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, τις οποίες επικαλούνται Έλληνες ανταποκριτές, ανέφεραν ότι παραμένει επιθυμητό το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έως το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου), αλλά εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, το επόμενο ορόσημο είναι το Πάσχα των Ορθοδόξων.

Την 1η Μαΐου δηλαδή...

Από το απόγευμα της Δευτέρας, πηγές του υπουργείου Οικονομικών είχαν αρχίσει να κατεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών.

Σημείωναν για παράδειγμα, ότι το EwG δεν είναι το αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει πότε θα επανέλθουν οι δανειστές στην Αθήνα, για να ξαναπιάσουν εκ του σύνεγγυς το νήμα των διαπραγματεύσεων.

Κυβερνητική πηγή άλλωστε, λίγο αργότερα, πετούσε το μπαλάκι των καθυστερήσεων ευθέως στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη στάση που τηρεί τόσο στο θέμα των μέτρων όσο και του χρέους, ασκώντας διπλή πίεση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε.

Το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών φέρεται να τηρεί πιο ήπια στάση έναντι των απαιτήσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όμως συνεχίζει να τηρεί πολύ σκληρή στάση.

Όσο δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους οι δανειστές σε μία ενιαία γραμμή απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα θα καθυστερεί.

Τώρα, το επόμενο ορόσημο φαίνεται να είναι το Eurogroup της 7ης Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v