Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Η ΕΕ να ζητήσει ξεκάθαρη θέση από το ΔΝΤ

Σε περίοδο κρίσης κοιτάς τα εθνικά συμφέροντα, το σχόλιο για την αποδοχή της εμπλοκής του ΝΑΤΟ. Το τηλεφώνημα Γιούνκερ. Συμφωνούμε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να ξεκαθαρίσει τη θέση του το ΔΝΤ. Στόχος η διάσωση των μικρών-μεσαίων συντάξεων. Επίθεση σε Ψυχάρη.

Τσίπρας: Η ΕΕ να ζητήσει ξεκάθαρη θέση από το ΔΝΤ

Ξεκάθαρος στο «όχι» στην οικουμενική -αλλά αφήνοντας παράθυρα για περικοπές στις υψηλές συντάξεις μέσω του πλαφόν (δεν είναι κόκκινη γραμμή μας)- ήταν ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Star.

Εκανε σαφές ότι περιμένει από την ΕΕ να ζητήσει από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του αναφορικά με την αξιολόγηση, δηλώνοντας ότι η Αθήνα είναι πολύ κοντά στις εκτιμήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Εκτίμησε ότι η επιστροφή των θεσμών θα ξεκαθαρίσει στο Eurogroup και σημείωσε ότι το Πάσχα η οικονομία θα κάνει ανάσταση.

Αποκάλυψε τηλεφώνημα στήριξης του Γιούνκερ στο προσφυγικό, ενώ έδωσε έμφαση στον ρόλο του ΝΑΤΟ και την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία. Ανοικτή άφησε την επιλογή να ασκήσει βέτο η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής και ευχήθηκε να υπάρξει συμφωνία στη Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών.

Κάθετος ήταν στα θέματα διαπλοκής. Δεν θα κριθώ για το ποιους συναντώ αλλά το τι πράττω, το σχόλιο για τις συναντήσεις με Στ. Ψυχάρη.

Αδικη η κριτική στη Μέρκελ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση, τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά το Β' Παγκόσμιο. Το πρόβλημα υπερβαίνει τις δυνάμεις της χώρας και τις δυνατότητες της κυβέρνησης αλλά και τις αδυναμίες της ΕΕ που δεν μπορεί να μοιράσει το βάρος, δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Star.

Δεν υποτιμήσαμε το πρόβλημα. Από τον Μάρτιο του 2015 ζητούσα συνεννόηση με την Τουρκία, υποστήριξε.

Ελπίζω να μην υιοθετείτε το επιχείρημα ότι έχουμε αυτές τις ροές εξαιτίας της πρώην υπουργού κας Χριστοδουλοπούλου.

Η κριτική που ασκείται στη Μέρκελ από την ακροδεξιά στη Γερμανία είναι άδικη και δεν λαμβάνει υπόψη την πραγματική κρίση. Αυτή οφείλεται στον πόλεμο στη Συρία και στην πολιτική της Δύσης που διέλυσε ολόκληρα κράτη στη Μέση Ανατολή, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας

Υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης και τόνισε ότι είχαμε ατυχήματα στις θάλασσες με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Κατήγγειλε δε ότι υπάρχει «φάκελος Φαρμακονήσι», αν και συμπλήρωσε ότι τότε ήταν διαφορετική η κατάσταση.

Θέλουμε μετεγκατάσταση στην ΕΕ απευθείας από την Τουρκία. Αυτό διεκδικούμε και γι' αυτό παλεύουμε. Όμως πρέπει να συνεννοηθούμε. Λόγω της γεωγραφίας ήταν αναπόφευκτο να έχουμε αυτές τις ροές.

Ο ρόλος του ΝΑΤΟ και το blame game

Είδαμε και πάθαμε να υιοθετήσει η Τουρκία το action plan του ΝΑΤΟ, απάντησε ο πρωθυπουργός στο ερώτημα για την εμπλοκή του οργανισμού και το εάν αυτό ήταν αίτημα της Τουρκίας.

Δεν ήμασταν αντίθετοι στη βοήθεια της Frontex. Η Ελλάδα πήγε κατηγορούμενη με βάση μια έκθεση της Κομισιόν με μια έρευνα που έγινε αρχές Νοεμβρίου. Τότε δεν είχαμε επιταχύνει τη διαδικασία με τα hot spots και την ταυτοποίηση.

Εκείνη την περίοδο τα αιτήματα στη Frontex είχαν ικανοποιηθεί στο 1/3. Η γραφειοκρατία ήταν από την πλευρά των Βρυξελλών. Αυτός ήταν ο λόγος που θέλαμε την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, για να σταματήσει το blame game. 

Η Τουρκία δεν μπορεί να επικαλείται μια συνθήκη στην οποία δεν μετείχε, ήταν το σχόλιο για την αντίδραση της Άγκυρας, όταν το πρωθυπουργικό αεροσκάφος κατέθεσε σχέδιο πτήσης μέσω Ρόδου. Τόνισε όμως ότι σε περιόδους κρίσεις δεν πρέπει να κοιτάς να δημιουργείς εντάσεις με τον γείτονα αλλά να επιδιώκεις συνεργασία. Χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας δεν θα είναι εύκολη η ανακοπή των ροών.

Είμαστε αριστερή κυβέρνηση αλλά σε περίοδο κρίσης. Σε περίοδο κρίσης κοιτάς τα εθνικά συμφέροντα, ήταν το σχόλιο για την αποδοχή της εμπλοκής του ΝΑΤΟ. «Επρεπε να προασπίσουμε και να κατοχυρώσουμε τα εθνικά συμφέροντα».

Εξοδος από τη Σένγκεν σημαίνει περιθωριοποίηση της χώρας, de facto κλείσιμο συνόρων και πρόβλημα για τον τουρισμό. Τα σύνορά μας είναι ανοικτά, δεν υπάρχει έλεγχος διαβατηρίων για τους πολίτες της ΕΕ. «Τούτη την ώρα έξοδος από την Σένγκεν είναι καταστροφική».

Το βέτο

Ετέθη το βέτο στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής. Επιφυλάχθηκα για τα συμπεράσματα και κερδίσαμε τη δήλωση ότι δεν είναι αποδεκτές μονομερείς συμπεριφορές σε χώρες που δεν θα έχουν προειδοποιηθεί. Ετσι καταδικάζεται η στρατηγική της Αυστρίας. Αυτό είναι στα συμπεράσματα και σήμερα η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη. Παράλληλα τελειώσαμε την αστεία συζήτηση για την έξοδο από τη Σένγκεν.

«Κάθε εργαλείο έχει σημασία ανάλογα με το πώς θα το χρησιμοποιήσεις». 

Εκτίμησε ότι η στάση της Αυστρίας συνδέεται με τις προεδρικές εκλογές στη χώρα και την άνοδο της ακροδεξιάς και σημείωσε ότι έτσι θα ανεβεί και άλλο η ακροδεξιά. Αυτή του τη γνώμη θα τη μεταφέρει στον Φάιμαν, τόνισε.
Αποκάλυψε ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ, ο οποίος του είπε ότι θα κάνει το παν για να βοηθήσει την Ελλάδα.

«Τα βάρη πρέπει να μοιραστούν»

Η καλύτερη δυνατή απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής δεν μπορεί να εξαντλείται σε δήλωση υποστήριξης. Αυτό που λέω είναι ότι στην ιδρυτική συνθήκη υπάρχει η αναλογική κατανομή των βαρών. Θα συνεχίσουμε να αποτελούμε ανθρωπιστικό πυλώνα, το λιμενικό θα διασώζει και ο λαός θα βοηθά από το υστέρημά του. Μετά από ένα δυο μήνες τα βάρη θα πρέπει να μοιραστούν.

Οι επαναπροωθήσεις

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, υπάρχει επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών αλλά θα πρέπει η συμφωνία με την Τουρκία να αναθεωρηθεί και να γίνει λειτουργική.

Αναφορικά με το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας δήλωσε πως δουλεύουμε γι' αυτό. Θέλουμε συνεργασία, δεν κλιμακώνουμε προκλήσεις και δουλεύουμε για να έχει επιτυχία η σύνοδος αυτή. Θα έχουμε τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε από κοινού με την Τουρκία, αν μπορεί να στεφτεί με επιτυχία. «Θα εκτιμήσουμε τι θα γίνει, βούλησή μας είναι να γίνει και να έχει επιτυχία».

Οι θέσεις προσφύγων

Εχουμε δεσμευτεί για 50.000 θέσεις σε hot spots και κέντρα μετεγκατάστασης καθώς και για 20.000 θέσεις σε ενοικιαζόμενα σπίτια. Αυτές δεν θα είναι μόνιμες θέσεις. 

Για τις ίδιες θέσεις δεσμεύτηκαν και οι χώρες στα Βαλκάνια. Ρώτησε κανείς αν έγινε έστω και μια θέση; αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Ο τουρισμός

Υπάρχει μείωση στις προκρατήσεις αλλά αφορά την Κω και τη Σάμο, όχι τόσο τη Λέρο, τη Χίο και τη Λέσβο. Εχουμε σχέδιο στο υπουργείο Τουρισμού για ειδική καμπάνια στα συγκεκριμένα νησιά, προβάλλοντας ότι οι νησιώτες μας είναι υποψήφιοι για νόμπελ Ειρήνης. Τα hot spots βοηθούν, γιατί είναι κάτι που ήθελαν οι τουρ οπερέιτορ. 

Ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση στα ΜΜΕ αναφορικά με την προβολή του προσφυγικού. Ζήτησε να σταματήσει η καταστροφολογία, ενώ αναφορικά με την απαγόρευση εισόδου στα μέσα ενημέρωσης σε hot spots και κέντρα μετεγκατάστασης έκανε λόγω για προσωρινό μέτρο που πάρθηκε γιατί γίνονται εργασίες για τις οποίες δουλεύει όλος ο μηχανισμός.

Η σύσκεψη των αρχηγών

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα πράξει αν δεν δοθεί συναίνεση για βέτο, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει εθνική γραμμή και ότι θα βγει κοινό ανακοινωθέν (αποκάλυψε ότι την Πέμπτη θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για να καθορίσει τις θέσεις).

Η αξιολόγηση

Στις 20 Σεπτέμβρη έλαβα εντολή υλοποίησης της συμφωνίας τηρώντας τις κόκκινες γραμμές. Τη συμφωνία την τηρώ κατά γράμμα, δήλωσε ο πρωθυπουργός. 

Είναι η πρώτη φορά πριν από κρίσιμη αξιολόγηση (που θα μας δώσει την ελάφρυνση του χρέους, την Ιθάκη μας), που οι εκτιμήσεις για το κενό που πρέπει να καλύψουμε συμπίπτουν απόλυτα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μόνο το ΔΝΤ έχει διαφορετική εκτίμηση, που δεν μπορεί να βασιστεί σε νέα δεδομένα. Η ύφεση ήταν μικρότερη, το 2015 είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% αντί για έλλειμμα που προέβλεπε η συμφωνία και καλύψαμε τους στόχους στα έσοδα κατά 1,8 δισ. ενώ απορροφήσαμε κατά 98% τους πόρους του ΕΣΠΑ.

Από τότε που κάναμε τη συμφωνία την υλοποιούμε κατά γράμμα. Στις τράπεζες χρειάστηκαν πολύ λιγότερα χρήματα απ’ όσα προέβλεπαν. Αν δεν είχαμε κάνει την ανακεφαλαιοποίηση, οι τράπεζες θα ήταν ευάλωτες. Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει κανένας φόβος, κανένας κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων.

«Για εμάς η επιτυχής και έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ο κάβος που πρέπει να περάσουμε. Αυτό που με απασχολεί είναι να φύγουμε από την περιπέτεια χωρίς να έχουμε υποκύψει σε παράλογες απαιτήσεις.

Η συμφωνία θα τηρηθεί, δεν τη σχετίζω με το προσφυγικό, είπε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε ωστόσο ότι το προσφυγικό αλλάζει την Ευρώπη, επικαλούμενος τον Φρ. Ολάντ που είπε ότι τώρα συνειδητοποιούμε ότι αν είχαμε ενδώσει σε κάποιους που μίλαγαν για Grexit, τώρα δεν θα μπορούσαμε να προφυλαχτούμε. Ο Σόιμπλε είπε ότι δεν μπορούμε να αντέξουμε δυο κρίσεις.

«Δεν χρειάζεται χρηματοδοτικά»

Πρέπει να ζητήσουμε εμείς οι Ευρωπαίοι να ξεκαθαρίσει τη θέση του το Ταμείο. Το Ταμείο δεν χρειάζεται χρηματοδοτικά, η παρουσία του είναι συμβολική και σχετίζεται με τις πιέσεις που υπάρχουν και στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Παράθυρο για περικοπές στο πλαφόν στις συντάξεις

Η πρότασή μας δεν κατατέθηκε μόνο στους θεσμούς. Είναι μια μεταρρύθμιση που είχαμε ανάγκη. Προστατεύει πλήρως τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων. Για το πλαφόν είπε ότι η έννοια μας δεν είναι να προστατεύσουμε τις μεγάλες συντάξεις, αλλά συμπλήρωσε ότι δεν έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα η επιβολή πλαφόν γιατί το αποτέλεσμα είναι συμβολικό. 

Δεν το αποκλείω, δεν είναι κόκκινη γραμμή, αλλά δεν θέλω να γίνει. «Δεν μπαίνω σε λογική να μιλήσω για περικοπές, γιατί η πρότασή μας είναι να μη μειωθούν».

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η πρόταση δεν είναι η επιθυμία του αλλά είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας. Παραδέχτηκε ότι οι επόμενοι συνταξιούχοι θα έχουν κατά τι μικρότερη σύνταξη αλλά έχουν χρόνια μπροστά τους, ενώ οι υφιστάμενοι έχουν υποστεί περικοπές 40% και δεν έχουν άλλα περιθώρια.

Θα επιμείνουμε στην ανάγκη να προστατευθούν οι συνταξιούχοι. Η πράτασή μας έχει δημιουργήσει αντιδράσεις σε ό,τι αφορά στις εισφορές των μεσαίων.

Προσπαθούμε να αμβλύνουμε τις αδικίες στο σύστημα, τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος τόσο στους αγρότες, όσο και στους επαγγελματίες. Αναφορικά με τους αγρότες σημείωσε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης έχουν εγκριθεί από τα τεχνικά κλιμάκια.

Απαντώντας στο αν θα πάμε σε συντελεστές 50%, αυτό θα αφορά εισοδήματα πάνω από το 65%, ξεκαθάρισε και μίλησε για ταξική δικαιοσύνη.

Ερχονται τέσσερα νομοσχέδια

Μέσα στον Μάρτιο ο αναπτυξιακός, η αποκάλυψη εισοδημάτων, το λαθρεμπόριο καπνού και το πλαστικό χρήμα, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός και όπως είπε, αυτά θα έρθουν παράλληλα με το ασφαλιστικό.

Ανοησίες του Βαρουφάκη

Τιμώ την άποψη του Βαρουφάκη αλλά δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου επί της ηθικής αξίας. Δέχομαι την κριτική αν έκανα καλή ή κακή διαπραγμάτευση, δεν δέχομαι επί του ηθικού πεδίου.

Η επιστροφή της τρόικας

Επιχειρείται να πειστεί το ΔΝΤ να κάνει στροφή στον ρεαλισμό. Μετά τη Δευτέρα, οπότε συνεδριάζει Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής, θα έχουμε καλύτερη εικόνα. Αναμένω να επιστρέψουν το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη, είπε προσθέτοντας ότι το Πάσχα θα έχουμε ανάσταση της οικονομίας.

Η κυβέρνηση Σαμαρά

Ηρθε για να υπερασπιστεί ένα κύκλωμα διαφθοράς, για να φτιάξει μια ασπίδα προστασίας για τις πολιτικές που εφάρμοσε. Εγώ όσα στικάκια μού δώσανε, τα παρέλαβα και τα έδωσα στη δικαιοσύνη.

Η οικουμενική

Δεν παζαρεύεται η εθνική συνεννόηση στα εθνικά θέματα με εσωτερικά όπως η διαπλοκή. Καταλαβαίνω γιατί ο Λεβέντης μιλά για οικουμενική, όχι γιατί το κάνει η Φ. Γεννηματά. Τα άλλα σοσιαλιστικά κόμματα δεν ζητούν συγκυβέρνηση με τη Δεξιά.

Ο ελληνικός λαός απεφάνθη πριν πέντε μήνες. Εδωσε κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Η ανακαίνιση της συζήτησης με πρόσχημα την οικονομία δείχνει ότι κάποιοι εύχονται τα χειρότερα με στόχο την εξουσία. Αυτό θα το πληρώσουν.

Ο κόσμος βλέπει τις διαφορές στα κόμματα. Ο ελληνικός λαός θέλει σταθερότητα και να δοθεί η ευκαιρία σε κάποιους διαφορετικούς να φτάσουν στο τέλος και να δείξουν αν μπορούν ή όχι να έχουν αποτελέσματα.

Ο νέος εκλογικός

Μίλησα με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Διαφωνήσαμε σε πολλά αλλά χαίρομαι να έχω κάποιον με τον οποίο διαφωνώ καθαρά. Συμφωνήσαμε όμως να υπάρξει προσπάθεια για τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα και τη σταθερότητα στον χρόνο διακυβέρνησης. Να βάλουμε ρήτρα στο Σύνταγμα, ώστε να μην είναι εύκολο να πας σε εκλογές κάθε λίγο και λιγάκι.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας το 2014, είπε ότι ήταν θέση αρχής. Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι όταν προκαλεί εκλογές η κυβέρνηση, αυτές να οδηγούν σε θητεία για το υπόλοιπο της τετραετίας που απομένει.

Οι εκβιασμοί

Μην προτρέχετε, θα δείτε μεγάλες αποκαλύψεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι υπάρχουν τιμολόγια του φερόμενου ως εκβιαστή στη ΝΔ. «Τι διαφήμιζε η ΕΥΔΑΠ και έδινε 2,5 εκατ. ευρώ διαφήμιση;» αναρωτήθηκε. Σε αυτά περίμενα τον Κ. Μητσοτάκη να είναι μαζί μου αλλά τα καλύπτει.

Τα κανάλια

Θα ξεκαθαρίσουμε πριν τον διαγωνισμό αν και πόσα θεματικά κανάλια θα υπάρξουν, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ για το διαδίκτυο είπε ότι θα προχωρήσει, σε συνεργασία με τους φορείς, στο να μπουν κάποιοι κανόνες ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα όπως αυτά που αποκαλύφθηκαν με το κύκλωμα εκβιαστών.

Τα ραντεβού με Ψυχάρη

Μπορεί αν χρειαστεί να συναντήσω και τον διάβολο, αλλά δεν θα του πουλήσω την ψυχή μου. Θα κριθώ όχι για το ποιους συναντώ αλλά για το τι πράττω. Η κυβέρνησή μου δεν χαρίστηκε από κανέναν και δεν θα χαριστεί σε κανέναν. Σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις δεν ζήτησα χάρη από κανέναν.

Ας έχει ό,τι θέλει, να τα βγάλει όλα στη φόρα, το σχόλιο για τις «χρυσές εφεδρείες» που προαναγγέλλει ο ΔΟΛ, δήλωσε και υπενθύμισε ότι ο Στ. Ψυχάρης πηγαίνει συχνά στον εισαγγελέα. Η αδειοδότηση των καναλιών είναι πραγματικότητα, τα δάνεια των συγκροτημάτων Τύπου πηγαίνουν με τη σειρά, όλα θα ελεγχθούν.

Πολλά μέσα μετατοπίστηκαν μετά τις εκλογές, πιστεύοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σαν τους άλλους. Δημόσια είχα πάει στα μέσα ενημέρωσης πριν τις εκλογές. Μετά υπήρξε επιθυμία του συνομιλητή μου να μη βρεθούμε σε δημόσιο χώρο. Μεμπτό θα ήταν να πει κάποιος ότι ευνόησα κάποιον.

Μίλησε για πανικό του Σταύρου Ψυχάρη, που έχει επανειλημμένως ζητήσει να τον ξανασυναντήσει.

Δεν έκανα καμία συναλλαγή, στο MEGA έχω να πάω από το 2012. Τα πρωτοσέλιδα ήταν «μαύρα» στο δημοψήφισμα και στις εκλογές του Σεπτέμβρη, έβγαζαν τη διαφορά με τη ΝΔ στο 0,6%. Μετά ξαναέγιναν «κόκκινα» και όταν προχώρησα την αδειοδότηση, έγιναν ξανά μπλε, τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v