Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική γραμμή αλλά και καταγγελίες από τη ΝΔ για το προσφυγικό

Τι θα πει σήμερα στην γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα, η κριτική και οι προτάσεις της ΝΔ. Ποια η θέση της για το βέτο και για τα «ανοιχτά σύνορα».

Εθνική γραμμή αλλά και καταγγελίες από τη ΝΔ για το προσφυγικό

Έντονη είναι η ανησυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα του προσφυγικού, την ώρα που ο κλοιός γύρω από τη χώρα μας σφίγγει ολοένα και περισσότερο. Οι εξελίξεις, λένε στη ΝΔ, είναι απρόβλεπτες, άποψη που δεν άλλαξε ούτε μετά το δεκάλεπτο τηλεφώνημα που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας προς τον πρόεδρο της ΝΔ χθες το μεσημέρι για το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών της Παρασκευής. Η συνομιλία ανάμεσα στους δύο άνδρες, σύμφωνα με πηγές της Συγγρού, είχε τυπικό χαρακτήρα και αποκλειστικό θέμα το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε κάθε ευκαιρία, επισημαίνει ότι στις επαφές του στο εξωτερικό δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από την εθνική γραμμή που έχει χαράξει ήδη με την επικοινωνία του με ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ, στο πλαίσιο της συνεννόησης με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης (Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ) επιδιώκεται η χάραξη μιας κοινής γραμμής για να αντιμετωπισθεί το μείζον πρόβλημα.

Από την άλλη, όμως, τουλάχιστον όσον αφορά την ρητορική του εντός των συνόρων, θα συνεχίζει να καταγγέλλει την στάση της κυβέρνησης κατά τους προηγούμενους μήνες, κάνοντας λόγο για «αδικαιολόγητη ολιγωρία» και κατηγορώντας την ότι «έχει χάσει τον έλεγχο και πλέον τρέχει πίσω από τις εξελίξεις».

Συγκεκριμένες προτάσεις

Σε αυτό το ύφος αναμένεται να τοποθετηθεί και σήμερα, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, όπου αναμένεται να ασκήσει έντονη κριτική στον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς του, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν τον εμπιστεύεται» και ότι αυτός εξελίσσεται σε «μοιραίο πρωθυπουργό για τη χώρα». Ένα είναι σίγουρο, λένε στη Συγγρού αναφορικά με το ζήτημα του προσφυγικού, «ότι δεν μπορεί να συνεχίσουμε με την πολιτική 'δεχόμαστε τους πάντες', έτσι όπως εφαρμόζεται σήμερα, μία πολιτική ανοιχτών συνόρων».

Στη Συγγρού μιλούν για νέο μοντέλο αντιπολίτευσης που εφαρμόζει η ΝΔ με πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς -όπως λένε- δεν περιορίζονται σε έναν στείρο και αρνητικό σε όλα λόγο, αλλά καταθέτουν παράλληλα και συγκεκριμένες προτάσεις. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι έξι προτάσεις που διατύπωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης, σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεως για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Θέσεις τις οποίες θα επαναλάβει και κατά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών σε τρεις μέρες, για το οποίο πάντως ήδη εκφράζονται ενστάσεις για την πραγματοποίησή του λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και όχι νωρίτερα.

«Προσχηματική»

«Από την πρώτη στιγμή θέλαμε η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών να μην πραγματοποιηθεί την τελευταία στιγμή, γιατί τότε θα είναι προσχηματική», τονίζει συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως λέει, ο πρωθυπουργός στην πραγματικότητα «δεν θα έρθει να συμβουλευτεί και να διαβουλευθεί με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς αλλά να θέσει σε εφαρμογή την γνωστή τακτική του διλήμματος 'ή είσαστε μαζί μου ή είσαστε εναντίον μου'», λέει η ίδια πηγή και συνεχίζει: «Κάθε καθυστέρηση μας προβληματίζει πάρα πολύ. Δεν είναι επειδή μόνο ότι το ζητάει σύσσωμη η αντιπολίτευση, αλλά γιατί το επιβάλλουν οι πρωτόγνωρα δραματικές καταστάσεις που βιώνει η χώρα».

Αναφορικά με το θέμα του βέτο που φέρεται να σκέφτεται ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει της Συνόδου Κορυφής, η ΝΔ δηλώνει κατ' αρχάς αρνητική. «Πρέπει να αποφευχθούν κινήσεις απομόνωσης της χώρας», έλεγε χαρακτηριστικά χθες υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, που χαρακτήριζε «επικίνδυνη» επιλογή την άσκηση βέτο από την κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως από το βήμα της Κ.Ο. θα επιτεθεί στον Αλέξη Τσίπρα και για οικονομικά θέματα, με έμφαση να δίνει στην αξιολόγηση που «καθυστερεί επικίνδυνα να ολοκληρωθεί» και στο ασφαλιστικό και τα μέτωπα που έχει ανοίξει με όλες τις κοινωνικές ομάδες. Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ, η συνεδρίαση της Κ.Ο. θα συνεχιστεί κεκλεισμένων των θυρών με αντικείμενο οργανωτικά θέματα, αλλά και τοποθετήσεις βουλευτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v