Διάσκεψη των κρατών της ΝΑ. Ευρώπης με ελληνική παρουσία

Στις 30-31 Μαΐου και 1 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη των χωρών που συμμετέχουν στη Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου θα συζητηθούν το προσφυγικό και οι διάδρομοι ενέργειας και εμπορίου.

Διάσκεψη των κρατών της ΝΑ. Ευρώπης με ελληνική παρουσία

Το προσφυγικό και οι διάδρομοι ενέργειας και εμπορίου θα βρεθούν στο επίκεντρο της τριήμερης διάσκεψης των χωρών που συμμετέχουν στη Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) που είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Μαΐου στη Σόφια. Η Διάσκεψη αυτή διοργανώνεται από τη Βουλγαρία, η οποία ασκεί και την εκ περιτροπής προεδρία της SEECP. Μεταξύ των 11 χωρών που έχουν προσκληθεί είναι και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της EurActiv.gr, η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 30-31 Μαΐου και 1 Ιουνίου και έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Εξωτερικών αλλά και αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, όπως και η Ε.Ε. Συγκεκριμένα, οι χώρες που αναμένεται να συμμετάσχουν, πλην της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, είναι η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, η Σερβία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Σλοβενία, η Κροατία, η Μολδαβία και το Μαυροβούνιο.

Υψηλά στην ατζέντα της Διάσκεψης θα είναι όπως είναι λογικό το προσφυγικό, θέμα μείζονος σημασίας για την Ελλάδα ειδικά μετά το κλείσιμο των συνόρων της Αυστρίας, της Σερβίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας και της ΠΓΔΜ και την απόφασή τους να επιτρέπουν τη διέλευση μόνο 580 προσφύγων την ημέρα.

Επίσης, στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται η συμφωνία μεταξύ Άγκυρας - Βρυξελλών για την αντιμετώπιση των τεράστιων προσφυγικών ροών. Αυτό άλλωστε αποτελεί και το αντικείμενο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας στις 7 Μαρτίου.

Το άλλο ζήτημα που αναμένεται να απασχολήσει τη Διάσκεψη είναι οι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου. Το εν λόγω θέμα έχει εξαιρετικό ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς στο επίκεντρο θα βρεθεί ο αγωγός TAP, ο οποίος θα ξεκινήσει από τους Κήπους στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, θα διασχίσει όλη τη Βόρεια Ελλάδα, την Αλβανία και θα καταλήξει στις ακτές της Αδριατικής.

Το δεύτερο σχέδιο που θα συζητηθεί και αφορά την Ελλάδα είναι ο αγωγός IGB (Interconnector Greece-Bulgaria), o κάθετος αγωγός που θα συνδέσει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία. Ο αγωγός, μήκους 180 χλμ. θα κατασκευαστεί από την ΔΕΠΑ, την αντίστοιχη κρατική βουλγαρική εταιρία BEH και την ιταλική Edison. Η κατασκευή του με αρχική ετήσια δυναμικότητα 3 δισ. κυβικών μέτρων αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2016.

Σε πρόσφατη συνέντευξή στην EurActiv, o Μάρος Σέφκοβιτς, αρμόδιος Επίτροπος για την Ενεργειακή Ένωση, τόνισε ότι η ατμόσφαιρα για τον Διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας είναι «πολύ θετική».

«Αυτό θα ήταν μια πολύ σημαντική πύλη εισόδου για τις νέες προμήθειες που θα έρχονται στην Ευρώπη από την Κασπία, αλλά και από τη Μεσόγειο, για την αποστολή τους στη Βουλγαρία και στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων».

Στο επίκεντρο η «σύνδεση» των Βαλκανίων

Άλλα θέματα που αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών αφορούν στην καλύτερη διασύνδεση των οδικών, σιδηροδρομικών αλλά και των θαλάσσιων δικτύων. Όσον αφορά στο οδικό δίκτυο, έμφαση αναμένεται να δοθεί στη βελτίωση του οδικού δικτύου με τη Βουλγαρία, ειδικά από τη βουλγαρική πλευρά. Υπάρχει ακόμη το σοβαρό πρόβλημα της υπερχείλισης του Έβρου, που λόγω των μη έγκαιρων προειδοποιήσεων έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν ελληνικά χωριά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα παραμένει σημαντικός εμπορικός εταίρος των βαλκανικών κρατών. Λόγου χάρη, σύμφωνα με τη βουλγαρική στατιστική υπηρεσία, κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2015, η Ελλάδα ήταν στην πρώτη πεντάδα των βουλγαρικών εξαγωγών όσο και των εισαγωγών.

Επίσης, συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των κορυφαίων ξένων επενδυτών και εμπορικών εταίρων της ΠΓΔΜ. Τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣEBE) καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής και ο τρίτος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της ΠΓΔΜ.

Πηγή: EurActiv.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v