Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι περιέχει το... μενού στο δείπνο των Βρυξελλών

Νέα συνάντηση σήμερα των εκπροσώπων των δανειστών. Δεν αποκλείονται οι διαβουλεύσεις σε ανώτερο επίπεδο, σε προσπάθεια να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση. Το Eurogroup και η Σύνοδος Κορυφής, νέο ορόσημο. Δύο δισ. χωρίζουν τις εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό του 2015.

Τι περιέχει  το... μενού στο δείπνο των Βρυξελλών

Το ΔΝΤ ανέκαθεν ήταν το πιο σκληρό καρύδι από την πλευρά των δανειστών. Αυτή τη φορά όμως φαίνεται να παίζει τα ρέστα του, πιέζοντας αφόρητα τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και τους Eυρωπαίους, εκπέμποντας σκληρά μηνύματα ότι θα παραμείνει στο παιχνίδι με τους δικούς του όρους.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, όπου το ΔΝΤ βρισκόταν σε σχεδόν απόλυτη ευθυγράμμιση με το Βερολίνο, οι πιθανότητες έγερναν μάλλον προς την πλευρά του συμβιβασμού με τους όρους του ΔΝΤ. Η διαφαινόμενη αλλαγή της στάσης της Γερμανίας όμως, ιδίως το τελευταίο διήμερο, με φόντο τόσο το προσφυγικό, όσο και τη σύνοδο του G20 στη Σανγκάη, αφήνουν περιθώρια στην ελληνική κυβέρνηση να προσβλέπει σε συμβιβασμό των δανειστών μεταξύ τους, με όρους που θα ταιριάζουν περισσότερο στις δικές της πολιτικές αντοχές.

Σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν μια ακόμα συνάντηση σε μια προσπάθεια συμβιβασμού.

Στη συνεδρίαση του EuroWorking Group απλώς επαναβεβαιώθηκαν για μία ακόμα φορά οι αποστάσεις που χωρίζουν τους δανειστές.

Από τη μία πλευρά, βρέθηκε το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών, το οποίο έχει έρθει κοντά σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση στο θέμα του δημοσιονομικού κενού και από την άλλη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τις θέσεις του οποίου «αβαντάριζε» με κάθε ευκαιρία το Βερολίνο.

Η Γερμανία όμως, με μία σειρά δηλώσεων τις τελευταίες ημέρες, τόσο της καγκελαρίου Μέρκελ όσο και του υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε, φαίνεται να βάζει νερό στο κρασί της, όπως αναδείχθηκε και σε χθεσινό τηλεγράφημα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία είναι πρόθυμη να δώσει κάποια ελευθερία κινήσεων στην Ελλάδα για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, δείχνοντας διάθεση για ευελιξία στις δύσκολες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές.

Καλά πληροφορημένη πηγή την οποία επικαλείται το Bloomberg αναφέρει, για παράδειγμα, ότι το Βερολίνο, το οποίο προηγουμένως απαιτούσε περικοπές στις συντάξεις, θα ήταν τώρα ικανοποιημένο με ένα συνδυασμό μέτρων που θα διασφάλιζε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, σημείωνε χθες βράδυ στο Euro2day.gr πως πράγματι φαίνεται μια μεταστροφή στη στάση της Γερμανίας. Από αυτό το σημείο βέβαια, μέχρι το ενδεχόμενο η Γερμανία και οι δορυφόροι της να υπαναχωρήσουν στην απαίτηση συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα -όπως θα επιθυμούσε διακαώς η κυβέρνηση- υπάρχει μεγάλη απόσταση. Τουλάχιστον προς το παρόν.

Σε ανώτερο επίπεδο

Στη σημερινή συνάντηση των Βρυξελλών, αναμένεται να μετάσχουν οι επικεφαλής των δανειστών Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Ράσμους Ρέφερ και Νίκολα Τζιαμαρόλι, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πηγές παρόντες θα είναι ο Πολ Τόμσεν, ο Τόμας Βίζερ επικεφαλής του EuroWorking Group και ο Μπερνουά Κερέ της ΕΚΤ.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βρίσκεται επίσης στις Βρυξέλλες -θα μιλήσει σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- δεν είναι προγραμματισμένο να μετάσχει στη συνάντηση. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, στον βαθμό που κληθεί, να παραστεί.

Σε αντιδιαστολή με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για το EuroWorking Group, ο πήχης αυτή τη φορά μπαίνει χαμηλά. Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις -μεταξύ των δανειστών-, να απαιτηθεί εμπλοκή των ανωτέρων τους. Να παραπεμφθεί δηλαδή το ζήτημα στην τετράδα Λαγκάρντ-Γιούνκερ-Ντράγκι-Ρέγκλινγκ.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το νέο ορόσημο μπαίνει τη Δευτέρα, οπότε είναι προγραμματισμένες συνεδριάσεις τόσο του Eurogroup όσο και της Συνόδου Κορυφής.

Χαώδεις αποστάσεις

Πέραν του δημοσιονομικού κενού όπου το ΔΝΤ μέσω Τόμσεν έχει υποδείξει μέτρα 4%-5% του ΑΕΠ έναντι 1,7%-1,8% του ΑΕΠ στο οποίο φαίνεται να συγκλίνουν Αθήνα και το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών, υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις και επί των... πεπραγμένων.

Μέχρι τώρα από τον Πρωθυπουργό είχαμε ακούσει ότι πέρυσι σημειώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ. Τα νεότερα στοιχεία, αναφέρουν πληροφορίες με βάση και τη μικρότερη τελικά ύφεση που έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ανεβάζουν το πλεόνασμα στο 0,5% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ όμως διαβάζει τα στοιχεία βγάζοντας πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ... Η απόσταση ανάμεσα στις δύο εκτιμήσεις είναι της τάξεως των 2 δισ. ευρώ.

Με τα σημερινά δεδομένα, τέτοιου μεγέθους αποστάσεις, φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο να καλυφθούν. Πιο πιθανό θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς το ενδεχόμενο, το ΔΝΤ να διαχωρίσει εντελώς τη θέση του, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Κυβερνητική πηγή όμως εκτιμά πως τελικά το ΔΝΤ θα παραμείνει στο παιχνίδι. Οι όροι θα ξεκαθαρίσουν αναγκαστικά, σύντομα.

Προσφυγικό και ενδεχόμενη νέα ανάφλεξη με οσμή Grexit δεν σηκώνει σε αυτή τη φάση η Ε.Ε. Και αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις Μέρκελ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v