Οικονομικό συμμάζεμα της ΝΔ από Μητσοτάκη

Η μετακόμιση, οι απολύσεις και η οικονομική εξόρμηση. «Λίγα από πολλούς» και ύπαρξη χορηγών, ανάμεσα στις προτάσεις του προέδρου της ΝΔ. Τα ραντεβού με τους αγρότες και τον Τζιτζικώστα.

Οικονομικό συμμάζεμα της ΝΔ από Μητσοτάκη

Τον οδικό χάρτη μέσα από τον οποίο θα προσπαθήσει να βγάλει τη ΝΔ από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται θα δημοσιοποιήσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ, πριν από τις εσωκομματικές εκλογές ακόμα, είχε προαναγγείλει ότι θα έβαζε «μαχαίρι» στα λειτουργικά έξοδα του κόμματος, σχέδιο με αρκετές επώδυνες εκφάνσεις και που ήδη έχει αρχίσει να υλοποιείται. Ενδεικτικές οι περιπτώσεις της απόφασης για μετακόμιση των κεντρικών γραφείων της ΝΔ από τη Συγγρού με τις 98.000 ενοίκιο μηνιαίως στην οδό Πειραιώς των 9.800 ευρώ, καθώς και οι πρώτες απολύσεις προσωπικού.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει στα χέρια του πόρισμα των ορκωτών λογιστών στους οποίους ανέθεσε τις προηγούμενες μέρες να κάνουν «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά της ΝΔ, προκειμένου να διαπιστώσει σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκονται αυτά σήμερα. Άγνωστο είναι αν θα κάνει γνωστές λεπτομέρειες του πορίσματος (ανοίγοντας ίσως μέτωπα με τους προηγούμενους αρχηγούς), ή θα αρκεστεί στην επισημοποίηση του ποσού των 200 σχεδόν εκατομμυρίων ευρώ, ως χρέη προς τις τράπεζες. Παράλληλα, οφειλές υπάρχουν και προς προμηθευτές, ενοίκια αλλά και τους εργαζομένους, οι οποίοι είναι απλήρωτοι επί 7 μήνες και που θα επωμιστούν το μεγάλο βάρος των αποφάσεων του προέδρου της ΝΔ.

Δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται αρκετές δεκάδες επιπλέον απολύσεις (φήμες κάνουν λόγο για 90 εντός του Μαρτίου), ενώ ήδη έχουν αποχωρήσει από τη Συγγρού περίπου 20 υπάλληλοι.

Πρόβλημα για τον νέο πρόεδρο της ΝΔ είναι το πώς θα αποζημιωθούν όσοι απολυθούν, με δεδομένο ότι θα πρέπει να λάβουν τόσο τα δεδουλευμένα όσο και τις αποζημιώσεις τους, ποσά όμως που δεν αντέχει να πληρώσει το κομματικό ταμείο. Εκτίμηση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι ο αριθμός των υπαλλήλων μπορεί να μειωθεί στο μισό, από τους 210 δηλαδή στους 100, χωρίς σε αυτούς να περιλαμβάνονται οι αποσπασμένοι από δημόσιες υπηρεσίες.

Η φιλοσοφία της ηγεσίας της ΝΔ όσον αφορά στην οικονομική λειτουργία της έγκειται στην οικονομική συνεισφορά των μελών του κόμματος («λίγα από πολλούς», το χαρακτηριστικό μότο), ενώ η μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια κρατική επιχορήγηση -βάσει και των προεκλογικών δεσμεύσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη- από ένα σημείο και μετά θα προορίζεται εξ ολοκλήρου για την αποπληρωμή των τραπεζικών δανείων του κόμματος.

Επίσης τάσσεται ανοιχτά υπέρ των χορηγών, υπό την τήρηση όλων των απαραίτητων όρων διαφάνειας, με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των προσώπων και των οργανισμών που κάνουν τις δωρεές.

«Αυτή την Πέμπτη παρουσιάζω σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης της ΝΔ. Με διαφάνεια, κερδίζουμε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων», ήταν η χθεσινή σχετική ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

«Να μπει οξυγόνο»

Ο πρόεδρος της ΝΔ, μία μέρα πριν από το κρίσιμο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο, θέλει να αναδείξει το νέο πρόσωπο που οραματίζεται για το κόμμα του, το οποίο έχει ουσιαστικά θέσει σε εκλογική ετοιμότητα, ύστερα και από τις τελευταίες εξελίξεις.

Την ίδια στιγμή, επιχειρεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τις κοινωνικές ομάδες που τα τελευταία χρόνια έχουν γυρίσει την πλάτη στη ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό χθες κλιμάκιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντήθηκε με εκπροσώπους των αγροτών, καταθέτοντάς τους συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση μέρους των προβλημάτων τους.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην ΕΑΣΕ, ζήτησε από ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων να «βάλουν πλάτη για να μπει οξυγόνο στην πολιτική και στη ΝΔ», ενώ συνάντηση είχε και με τον συνυποψήφιό του για την αρχηγία της ΝΔ Απόστολο Τζιτζικώστα. Φήμες μάλιστα αναφέρουν ότι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας πιθανόν να αποτελέσει τον τρίτο αντιπρόεδρο της ΝΔ, με τη συγκεκριμένη θέση να συστήνεται κατά το συνέδριο του Απριλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v