FAS: Ελλάδα - Τουρκία θα συμφωνήσουν για επαναπροώθηση μεταναστών

η Ελλάδα θα πρέπει να μπορεί να υποβάλει αίτημα επαναπροώθησης μέσα σε 48 ώρες για μετανάστη που περισυλλέγεται ή εντοπίζεται, και η Τουρκία θα υποχρεούται να αποφασίσει για το αίτημα μέσα σε δύο ημέρες.

FAS: Ελλάδα - Τουρκία θα συμφωνήσουν για επαναπροώθηση μεταναστών

Η Τουρκία έχει συμφωνήσει με Ελλάδα την ταχύτερη επαναπροώθηση οικονομικών μεταναστών -οι οποίοι, κατά κανόνα, δεν έχουν πιθανότητες για χορήγηση ασύλου- αναφέρει δημοσίευμα της γερμανική κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), σύμφωνα με το Βήμα.

Η συμφωνία πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ Τσίπρα και Νταβούτογλου την Τρίτη στη Σμύρνη.

Ο φιλόδοξος χρονικός ορίζοντας που τίθεται είναι λίγες ημέρες: Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα θα πρέπει να μπορεί να υποβάλει αίτημα επαναπροώθησης μέσα σε 48 ώρες για μετανάστη που περισυλλέγεται ή εντοπίζεται, και η Τουρκία θα υποχρεούται να αποφασίσει για το αίτημα μέσα σε δύο ημέρες. Θετικά αιτήματα, αναφέρεται, θα ολοκληρώνεται εντός μίας εβδομάδας.

Η διαφορά με τη μέχρι τώρα υφιστάμενη συμφωνία (που εφαρμόζεται κατ' ελάχιστον) φαίνεται να είναι ο καθορισμένος χρονικός ορίζοντας. Μέχρι τώρα, αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα, μέχρι να διεκπεραιωθούν τα αιτήματα προς Άγκυρα οι πρόσφυγες ή μετανάστες τους οποίους αφορούν έχουν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι προς βορρά (όσο ήταν ανοικτά τα σύνορα με την πΓΔΜ).

Η διαδικασία επαναπροώθησης θα γίνεται απευθείας από το hotspot στα νησιά, όπου και η Τουρκία θα έχει (πρώτα στη Λέσβο, αναφέρεται) αξιωματούχους της για επιτάχυνση των διαδικασιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v