Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναδρομικά η απαλλαγή ΦΠΑ στις δωρεές προς πρόσφυγες

Δεν θα υπάγονται σε ΦΠΑ, αγαθά και υπηρεσίες τα οποία δωρίζονται από επιχειρήσεις προς τους πρόσφυγες, εφόσον οι δωρεές αυτές γίνονται σε φορείς του Δημοσίου (Υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμους κ.λπ.).

Αναδρομικά η απαλλαγή ΦΠΑ στις δωρεές προς πρόσφυγες

Δωρεές προς τους πρόσφυγες χωρίς ΦΠΑ δρομολογεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, με διάταξη νόμου η οποία σχεδιάζεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Η διάταξη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει απαλλαγή από τον ΦΠΑ αυτοπαράδοσης, αναδρομικά από την 1 Δεκεμβρίου 2015, για επιχειρήσεις οι οποίες κάνουν δωρεές είτε υλικών αγαθών, είτε υπηρεσιών, υπό την προϋπόθεση ότι οι δωρεές αυτές θα γίνονται σε φορείς του Δημοσίου.

Δεν θα υπάγονται δηλαδή σε ΦΠΑ, αγαθά και υπηρεσίες τα οποία δωρίζονται από επιχειρήσεις προς τους πρόσφυγες, εφόσον οι δωρεές αυτές γίνονται σε φορείς του Δημοσίου (Υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμους κ.λπ.).

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, αρχικά διερευνήθηκαν οι δυνατότητες ώστε η συγκεκριμένη διάταξη να θεσμοθετηθεί μέσω Υπουργικής Απόφασης ή εγκυκλίου, χωρίς όμως αυτό να καταστεί εφικτό. Ως εκ τούτου, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στη σύνταξη σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, την οποία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή.

Με τη ρύθμιση αυτή θα απαλλάσσει από τον ΦΠΑ, αναδρομικά από 1.12.2015, τις δωρεές ειδών και την παροχή υπηρεσιών από επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) προς τους πρόσφυγες, εφόσον οι δωρεές αυτές γίνονται σε φορείς του Δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v