Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

D-day για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες

Οι 3+1 θέσεις της Αθήνας για την προσφυγική κρίση και οι «συνέπειες». Τα συν και τα πλην στο σενάριο «σαλαμοποίησης» της αξιολόγησης. Οι κινήσεις για να κλείσουν ασφαλιστικό-φορολογικό και η χρηματοδότηση «με τη σταγόνα» και μόνο για τις δανειακές ανάγκες.

D-day για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες

Σε D-day αναδεικνύεται η σημερινή για την Ελλάδα, με την προσοχή όλων να βρίσκεται στραμμένη στις Βρυξέλλες.

Στο ένα κτίριο, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα συγκληθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης -με το τοπίο να παραμένει θολό ως προς το εάν θα ληφθούν σήμερα οι αποφάσεις, ή εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συμφωνήσουν... να τις παραπέμψουν στην τακτική Σύνοδο της 17ης Μαρτίου.

Ηδη οι ηγέτες έχουν αρχίσει να προσέρχονται στο χώρο της Συνόδου, όπου και αναμένεται μπαράζ διμερών επαφών πριν την έναρξη της επίσημης συνεδρίασης. Ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος, κάλεσε ΕΕ και Τουρκία να εφαρμόσουν τις κοινές αποφάσεις. 

Λίγα μέτρα πιο κάτω, και παράλληλα, θα συνεδριάζει το Eurogroup για την αξιολόγηση: Εν προκειμένω, θεωρείται (σχεδόν...) βέβαιο ότι θα «εκδοθεί» το εισιτήριο επιστροφής του κουαρτέτου μέσα στην εβδομάδα.

Τσίπρας με Μέρκελ και Νταβούτογλου

Ως προς το πρώτο: Το κυβερνητικό επιτελείο παραδέχεται ότι το «κλειδί» είναι η Τουρκία και τα ανταλλάγματα που θα παζαρέψει με τους Ευρωπαίους εταίρους. Η χθεσινοβραδινή συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ και του Ολλανδού πρωθυπουργού (σ.σ. προδερεύοντος της ΕΕ αυτό το εξάμηνο) Μαρκ Ρούτε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου είχε αυτόν τον χαρακτήρα.

Κι αν θέματα όπως η κατάργηση της βίζας (από Τουρκία στις ευρωπαϊκές χώρες), ή ο τριπλασιασμός της οικονομικής βοήθειας προς την Αγκυρα για το προσφυγικό (η ΕΕ ενέκρινε 3 δισ. αρχικά) δεν μας αφορούν, με τη στενή έννοια, τυχόν αιτήματα που αγγίζουν την καρδιά των ελληνοτουρκικών διαφορών «μας καίνε», όπως ομολογούν όλα τα κυβερνητικά στελέχη.

Η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο ελληνικό ΥΠΕΞ προχθές θεωρήθηκε «ενδεικτική προθέσεων», τις οποίες «έχει αναλάβει να "μαζέψει" και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το ίδιο το ΝΑΤΟ», κατά ελληνική πηγή... («Εάν ένας μετανάστης έχει βρει άσυλο σ' ένα σημείο που διαφωνούμε, ακόμα και σε νησιά για τα οποία διαφωνούμε, είναι δικό μου, είναι δικό σου, εκεί θα πρέπει να συνεργαστούμε για να τους σώσουμε», ήταν η περίφημη δήλωση).

Για τους λόγους αυτούς, θεωρούνται κρίσιμα τα δύο ραντεβού που θα έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες, πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής:

* Με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στις 10.30 π.μ.

* Με την Άνγκελα Μέρκελ στις 11 π.μ.

Οπως προκύπτει, δεν επελέγη, τελικά, η τριμερής Τσίπρα-Μέρκελ-Νταβούτογλου, ενώ ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τα τετ α τετ νωρίς το πρωί σήμερα με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη (9.30 π.μ.) και τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε (10 π.μ.).

Το ελληνικό τρίπτυχο

Οπως επανέλαβε και χθες ο κ. Τσίπρας (κατά την ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ), στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής θα κάνει σαφές ότι η Ελλάδα, «αν και σε συνθήκες απαρέγκλιτης δημοσιονομικής προσαρμογής», θα συνεχίσει να συνδράμει τους πρόσφυγες, όμως, θα επιμείνει στη θέση που συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο:

* Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.

* Προσπάθεια μείωσης των ροών από την Τουρκία και χτύπημα των διακινητών.

* Δίκαιη κατανομή ευθυνών μέσα στην ΕΕ, με «συνέπειες» για όσους δεν τηρούν κοινές αποφάσεις.

Ως προς το τελευταίο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα των «συνεπειών» θα το αναδείξει ιδιαίτερα η Ιταλία, ενώ ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς επανέλαβε χθες πως το veto είναι μία κίνηση που δεν πρέπει να αποκλεισθεί εάν χρειαστεί.

Για το θέμα των συνόρων, η κυβέρνηση «δεν θα δεχτεί» καμία συζήτηση ή «αντάρτικο» για κλείσιμο συνόρων ή για ουσιαστική «μετακίνηση» των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο.

Οπως σημείωσε χθες ο κ. Τσίπρας, «η συζήτηση για τη Σέγκεν ξεκίνησε πιθανόν για να συγκαλύψει προαποφασισμένες κινήσεις όπως το κλείσιμο των συνόρων».

Να επιστρέψει το κουαρτέτο, αλλά...

Ως προς το δεύτερο: Παρότι ουδείς μπορεί να ισχυρισθεί επισήμως πως έχει σπάσει τον «κώδικα ΔΝΤ», το κυβερνητικό επιτελείο πιστεύει ότι, στην ουσία, θα δοθεί το «πράσινο φως» για το κλείσιμο του ασφαλιστικού και του φορολογικού, αφήνοντας στη δεύτερη φάση τα κόκκινα δάνεια (για τα οποία πιέζει η ΕΚΤ) και το Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας (στο οποίο επικεντρώνεται η προσοχή του Βερολίνου).

«Αθήνα και ευρωπαϊκοί θεσμοί θα το προχωρήσουν με την ανοχή του ΔΝΤ», επιμένει υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει συμφωνία στο δημοσιονομικό μέρος.

Επί της ουσίας, πάντως, αυτή ακριβώς η εξέλιξη θα επιβεβαιώσει τις πληροφορίες περί τμηματικής αξιολόγησης και, κατ' αναλογία, τμηματικής χρηματοδότησης, με το «the end» στο σύνολο της πρώτης αξιολόγησης να εμφανισθεί στις οθόνες... λίγο πριν ή λίγο μετά το Ορθόδοξο Πάσχα. Συνεπώς, η συζήτηση για το χρέος να τοποθετείται στον Ιούλιο, όπως είχε αναφέρει, άλλωστε, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στο γερμανικό περιοδικό Stern προ τριών εβδομάδων.

Επιστροφή... στο μαρτύριο της σταγόνας;

Ο πονοκέφαλος του Μαξίμου ωστόσο δεν αφορά (μόνο) στην καθυστέρηση της συζήτησης για το χρέος, αλλά στην τμηματική χρηματοδότηση: σύμφωνα με ιδιαίτερα «αγχωμένο» κυβερνητικό παράγοντα, το «σπάσιμο» της δόσης σε υποδόσεις θα αρκεί για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, τη στιγμή που οι ιδιώτες (πολίτες και επιχειρήσεις) περιμένουν... «σαν το Πάσχα» τα δισ. που τους οφείλει το Δημόσιο.

Επιπλέον, όπως ομολογεί, η χρηματοδότηση «με τη σταγόνα» θα ξυπνήσει μνήμες της περσινής άνοιξης, που κάθε άλλο παρά αισιόδοξα μηνύματα θα στείλουν στο εσωτερικό της χώρας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v