Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΧΕ: «Μαύρα μαντάτα» από τους ισολογισμούς 2015

Πώς σχολιάζουν τρεις χρηματιστές τα περσινά αποτελέσματα και τις φετινές προοπτικές του κλάδου. Προσπάθειες του ΣΜΕΧΑ για μείωση του λειτουργικού κόστους και διεύρυνση της προϊοντικής γκάμας. Αναλυτικός πίνακας.

ΑΧΕ: «Μαύρα μαντάτα» από τους ισολογισμούς 2015

Κάθε άλλο παρά ευχάριστα είναι τα μηνύματα που εκπέμπουν οι ετήσιες λογιστικές καταστάσεις των χρηματιστηριακών εταιρειών, καθώς αντανακλούν τις επιπτώσεις της γενικότερης οικονομικής κρίσης αλλά και της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων από τον Ιούνιο του 2015.

Στον παρατιθέμενο πίνακα, εμφανίζονται τα βασικά οικονομικά μεγέθη 15 χρηματιστηριακών εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει μέχρι σήμερα τα ετήσια αποτελέσματά τους, εκ των οποίων προκύπτει μείωση κύκλου εργασιών και επιδείνωση του τελικού αποτελέσματος για τις περισσότερες εξ αυτών (σε ορισμένες περιπτώσεις, τα καθαρά κέρδη έχουν επηρεαστεί και από έκτακτα αποτελέσματα, όπως π.χ. από τη διαχείριση ιδίου χαρτοφυλακίου).

Το 2015 θα μπορούσε να χωριστεί σε δύο περιόδους: Στο πρώτο μισό, που ενισχύθηκε από τις κινήσεις Ελλήνων επενδυτών σε τίτλους εξωτερικού και στο δεύτερο εξάμηνο, που «βυθίστηκε» εξαιτίας των επιπτώσεων από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα των ΑΧΕ θα ήταν πολύ πιο επιβαρυμένα, αν η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών δεν προχωρούσε σε δραστικές περικοπές κόστους: Μπαράζ απολύσεων, απασχόληση εκ περιτροπής, μειώσεις αποδοχών και μετατροπή των μισθωτών σε «μπλοκάκια» («συνδεδεμένοι αντιπρόσωποι»).

Τα προβλήματα ωστόσο του κλάδου δεν σταματούν το 2015, καθώς όλα δείχνουν πως η πτωτική πορεία των αποτελεσμάτων θα συνεχιστεί και κατά τη φετινή χρονιά.

Ήδη, το πρώτο δίμηνο έκλεισε με μέση αξία συναλλαγών στο ΧΑ χαμηλότερη από τη μέση περυσινή επίδοση και είναι αμφίβολο αν η πτωτική αυτή τάση μπορεί να αναστραφεί: «Οι πολύ χαμηλές πλέον αποτιμήσεις των μετοχών στο ΧΑ επηρεάζουν πτωτικά και την αξία των συναλλαγών», εξηγεί γνωστός χρηματιστής που συμπληρώνει πως «σήμερα μπορεί κάποιος να αποκτήσει πολλές χιλιάδες μετοχές μιας εταιρείας, καταβάλλοντας μόλις λίγες εκατοντάδες ευρώ»...

Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως ακόμη και ο σημερινός αριθμός χρηματιστηριακών εταιρειών -πολύ μικρότερος σε σχέση με αυτόν του το παρελθόντος (έχουν παραμείνει γύρω στις 30 ιδιωτικές, συν πέντε τραπεζικές, συν κάποια μέλη από Κύπρο και εξωτερικό)- θα μειωθεί περαιτέρω και άλλωστε δεν είναι τυχαίες οι συζητήσεις που γίνονται για πιθανές συγχωνεύσεις, ή η τάση για μετατροπή των ΑΧΕΠΕΥ σε ΑΕΠΕΥ.

O πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Σπύρος Κυρίτσης μιλώντας στο Euro2day.gr υποστήριξε πως «το 2015 ήταν μια ακόμη κακή χρονιά για τον κλάδο των χρηματιστηριακών εταιρειών, η οποία μάλιστα στιγματίστηκε και από την επιβολή των capital controls. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι ΑΧΕ πρέπει να παραμείνουν ζωντανές, ώστε να υπάρχει αγορά και ανταγωνισμός προς όφελος όχι μόνο των ιδιωτών επενδυτών αλλά και της οικονομίας γενικότερα. Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο κλάδος στην πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη και την προσέλκυση κεφαλαίων.

Ο ΣΜΕΧΑ προσπαθεί σε συνεργασία με τις αρχές -και μάλιστα έχουν γίνει κάποια βήματα προς την κατεύθυνση αυτή- να ληφθούν μέτρα με στόχο τη μείωση του κόστους και τη διεύρυνση της γκάμας των προσφερόμενων προϊόντων, με ενδεικτικές περιπτώσεις τα εταιρικά ομόλογα, τα ΕΚΕΣ και τα ΑΚΕΣ».

Σύμφωνα με τον Νίκο Χρυσοχοΐδη, διευθύνοντα σύμβουλο της φερώνυμης χρηματιστηριακής εταιρείας, «το 2015 αποτέλεσε ένα ακόμη δύσκολο έτος για τις χρηματιστηριακές εταιρείες. Είχαμε έναν ολόκληρο μήνα χωρίς συναλλαγές, ενώ από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο απαγορευόταν στους Έλληνες επενδυτές να αγοράσουν μετοχές με χρήση των τραπεζικών τους καταθέσεων. Είναι προφανές λοιπόν ότι τα λειτουργικά αποτελέσματα των χρηματιστηριακών εταιρειών δεν ήταν ικανοποιητικά.

Πιστεύω ότι το 2016 θα αποτελέσει άλλη μια δύσκολη χρονιά για τον κλάδο. Να μην ξεχνούμε ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι απαγορεύσεις για επενδύσεις στο εξωτερικό. Επίσης, η αξία των συναλλαγών στο ΧΑ μπορεί να είναι ανώτερη από αυτή του δεύτερου περυσινού εξαμήνου, πλην όμως συνεχίζει να διατηρείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Έτσι, η μέχρι τώρα φετινή αξία των ημερήσιων συναλλαγών κυμαίνεται γύρω στα 68 εκατ. ευρώ, όταν τα αντίστοιχα ποσά ήταν στα 77 εκατ. για το 2015, στα 127 εκατ. για το 2014 και στα 87 εκατ. για το 2013! Με δεδομένο ότι η περίοδος 2013-2014 -κατά την οποία η αξία των συναλλαγών ήταν σαφώς μεγαλύτερη- δεν συνοδεύτηκε από εντυπωσιακά αποτελέσματα για τις χρηματιστηριακές εταιρείες, προκύπτει ότι η διετία 2015-2016 θα αποτελέσει περίοδο ισχνών αγελάδων».

Σύμφωνα με τον Παύλο Δεπόλα, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΛΕΩΝ ΔΕΠΟΛΑΣ ΑΧΕΠΕΥ (η οποία παρά το δυσμενές εγχώριο και διεθνές περιβάλλον επέτυχε κερδοφόρο αποτέλεσμα το 2015), «σε πλεονεκτικότερη θέση βρίσκονται οι εταιρείες που ακολούθησαν συνετή διαχείριση κατά το παρελθόν. Κύριοι στόχοι των χρηματιστηριακών εταιρειών είναι η συντήρηση δυνάμεων, η διατήρηση ικανοποιητικής ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας και η παροχή ευρείας γκάμας εξειδικευμένων επενδυτικών υπηρεσιών και προϊόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό».

Κατά την εκτίμηση του κ. Δεπόλα, οι κινήσεις περικοπών του λειτουργικού κόστους έχουν κάποιο όριο, κάτω του οποίου δεν είναι εφικτό σε χρηματιστηριακή εταιρεία να παρέχει επαρκές και πλήρες φάσμα επενδυτικών υπηρεσιών στους πελάτες της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v