«Χρυσή εφεδρεία» για τράπεζες η αγορά repos

Αξιοσημείωτη ρευστότητα εξασφαλίζουν πλέον οι ελληνικές τράπεζες από τη διατραπεζική αγορά repos. Η «χαμηλού κόστους» ανάσα και οι προσδοκίες για επαναφορά του waiver και κούρεμα στο... haircut των ομολόγων. Τα μηνύματα από το μέτωπο των καταθέσεων.

«Χρυσή εφεδρεία» για τράπεζες η αγορά repos

Πρόσβαση στον φθηνό δανεισμό της αγοράς repos απέκτησαν σταδιακά από τα τέλη Νοεμβρίου οι ελληνικές τράπεζες και, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, έχουν ήδη αντλήσει ρευστότητα 10-12 δισ. ευρώ, με ενέχυρα που μετέφεραν από το ευρωσύστημα.

Μολονότι το άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς repos θεωρείται «δειλό», αποτελεί, υπό τις συνθήκες εντός των οποίων δραστηριοποιείται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ιδιαίτερα σημαντικό στο μέτωπο της ρευστότητας. Ο δανεισμός μέσω repos είναι φθηνή πηγή ρευστότητας καθώς τιμολογείται στην περιοχή του 0,10% (επιτόκιο ΕΚΤ συν 5 bp) έναντι 1,55% του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA).

«Πρόκειται για μία ικανοποιητική ανάσα, κυρίως του φθηνού κόστους. Η αγορά άνοιξε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης. Από τις αρχές του 2015 ήταν κλειστή για τις ελληνικές τράπεζες», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Είναι η μόνη, προς το παρόν, πηγή ρευστότητας καθώς στο μέτωπο των καταθέσεων η θετική τάση που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο δεν συνεχίστηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο».

Με βάση τις πληροφορίες, η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην αγορά repos κατανέμεται ως εξής: 3 δισ. ευρώ εκτιμάται το ύψος για την τράπεζα Πειραιώς, περίπου 4 δισ. ευρώ για τον όμιλο της Eurobank και περίπου 2,5-3 δισ. ευρώ τόσο για την Alpha Bank όσο και την Εθνική.

Πτώση καταθέσεων

Τα βασικά, όμως, ζητούμενα για τις διοικήσεις των τραπεζών, προκειμένου να υπάρξει έμπρακτος αντίκτυπος στο μέτωπο της ρευστότητας, είναι αφενός η επαναφορά του waiver και η επιστροφή του ύψους του haircut επί των ελληνικών τίτλων που επιβάλλει η κεντρική τράπεζα (αφορά αυτούς που έχουν τοποθετήσει στον ELA) στα επίπεδα του περασμένου Ιουνίου και αφετέρου, η επιστροφή των καταθέσεων.

Ξεκινώντας από το μέτωπο των καταθέσεων, τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι τα σημάδια του πρώτου διμήνου του 2016 δεν είναι ενθαρρυντικά. Τον Δεκέμβριο υπήρξε αύξηση καταθέσεων για δύο λόγους: Πρώτον, εξαιτίας του δώρου από τον ιδιωτικό τομέα και δεύτερον, από επιστροφή μικρών ποσών από τα στρώματα στο τραπεζικό σύστημα.

Το κλίμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανεστράφη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και η μείωση των καταθέσεων προέρχεται από «εκροές επιχειρήσεων μέσω μεταφορών και εμβασμάτων», στο μέτρο που τους επιτρέπει το αυστηρό πλαίσιο μεταφοράς των capital controls.

Σε ό,τι αφορά στην επαναφορά του waiver, τα στελέχη των τραπεζών τονίζουν ότι αυτό θα γίνει όταν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί, ή τουλάχιστον η συμφωνία βρεθεί προ των θυρών του Κοινοβουλίου. «Το μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ξεκάθαρο. Το waiver θα επανέλθει όταν υπάρξει συμφωνία και ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης».

Εκτιμούν μάλιστα ότι το άλλο «καυτό» ζήτημα της επαναφοράς του ύψους του haircut των ενεχύρων που έχουν τοποθετήσει στον ELA στα επίπεδα του Ιουνίου του 2015 θα καθυστερήσει, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας. Στο μεταξύ, τις επόμενες ώρες αναμένεται να ανακοινωθούν στοιχεία για περαιτέρω μείωση του ELA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v