Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση Τσίπρα-Guria για τα toolkit του ΟΟΣΑ

Σε πλήρη εξέλιξη η συνεργασία της ελληνικής πλευράς με τον ΟΟΣΑ για τη διαμόρφωση των μέτρων που θα περιλαμβάνονται στην τρίτη εργαλειοθήκη για την Ελλάδα

Συνάντηση Τσίπρα-Guria για τα toolkit του ΟΟΣΑ

Ένα χρόνο και έναν μήνα μετά την πρώτη τους συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Άνχελ Γκουρία επιστρέφει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου για συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αντικείμενο της συνάντησης, η οποία συμπίπτει με την έλευση των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα και την έναρξη των διαπραγματεύσεων, είναι οι μεταρρυθμίσεις, για σειρά κλάδων και επαγγελμάτων που είχαν προταθεί στις δύο πρώτες εργαλειοθήκες του Οργανισμού (όπως άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές) και σε ποιο σημείο βρίσκεται η εφαρμογή τους.

Παράλληλα με την επίσημη επίσκεψη, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες σε πλήρη εξέλιξη η συνεργασία της ελληνικής πλευράς με τον ΟΟΣΑ για τη διαμόρφωση των μέτρων που θα περιλαμβάνονται στην τρίτη εργαλειοθήκη στη βάση της συμφωνίας με τους Θεσμούς, η οποία προβλέπει τη δημιουργία της εργαλειοθήκης Νο3 που θα αφορά το χονδρικό εμπόριο, τις κατασκευές, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη μεταποίηση. Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό τα μέτρα και οι παρεμβάσεις θα έπρεπε να είχαν εκπονηθεί στις αρχές του 2016 προκειμένου η εφαρμογή της εργαλειοθήκης Νο3 να ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο.

Χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, -σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ κ. Γκουρία, μιλώντας στο digital economy forum 2016 που διοργάνωσε στην Αθήνα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), με κεντρικό μήνυμα «Η επανεκκίνηση είναι ψηφιακή αναφερόμενος στη συνεργασία με τον ΟΟΣΑ είπε πως μέχρι τον Ιούνιο θα ολοκληρωθεί η διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν πως στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να επαναξιολογηθούν τα όσα μέτρα έχουν εφαρμοστεί στην οικονομία με βάση τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, με τους εκπροσώπους του Οργανισμού και των δανειστών να πιέζουν για πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει ο Οργανισμός και να εξαλειφθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν από τις δύο πρώτες εργαλειοθήκες. Κάποιες εξ αυτών εντοπίζονται στην αγορά καυσίμων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού εντοπίζει 11 εκκρεμότητες στο πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της αγοράς καυσίμων με βάση τις συστάσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού που είχε απευθύνει η ίδια στο παρελθόν, πολλές από τις οποίες περιλαμβάνονται και στις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ, όπως π.χ. η δυνατότητα τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας εκτός Ελλάδος, σε χώρες της ΕΕ (το συγκεκριμένο μέτρο προτείνει και ο ΟΟΣΑ).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v