Gurria: Εχει κάνει πολλή δουλειά η Ελλάδα

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ υπογράμμισε ότι το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να περιλαμβάνει τη συμμετοχική κοινωνική ανάπτυξη μαζί με την οικονομική ανάπτυξη. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα θα λυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Gurria: Εχει κάνει πολλή δουλειά η Ελλάδα

Εύσημα στην κυβέρνηση για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο ελληνικό πρόγραμμα απέδωσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Άνχελ Γκουρία, στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου.

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ υπογράμμισε ότι το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να περιλαμβάνει τη συμμετοχική κοινωνική ανάπτυξη μαζί με την οικονομική ανάπτυξη.  

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα θα λυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Αναλυτικά, οι δηλώσεις των Αλέξη Τσίπρα και Άνχελ Γκουρία κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους έχουν ως εξής:

ΤΣΙΠΡΑΣ: Είμαι πολύ ευτυχής που είστε πάλι σήμερα εδώ.

ΓΚΟΥΡΙΑ: Ναι, πραγματικά. Ήταν 12 Φεβρουαρίου που είχα ξανάρθει. Ακριβώς μία ημέρα μετά που ανακηρυχθήκατε επισήμως Πρωθυπουργός. Τότε ήρθα. Την παραμονή είχατε κηρυχθεί Πρωθυπουργός, την επομένη ήρθα εδώ και μετά πήγατε στο Παρίσι. Είχατε μεγάλο πρόγραμμα. Και πήγατε και στον ΟΟΣΑ.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, μου φαίνεται ότι έχουν περάσει χρόνια από τότε. Μόνο ένας μήνας ήταν τελικά.
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλο αυτό τον χρόνο είχαμε πάρα πολύ καλή συνεργασία και θεωρώ ότι ύστερα από όλα αυτά τα χρόνια της ύφεσης, το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να ανακάμψουμε και να ανακάμψουμε όλοι. Μέσα από μια τέτοια διαδικασία ανάκαμψης πρέπει να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να ανορθωθούν όλα. Θέλουμε μια ανάκαμψη που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις πτυχές, όλες τις διαστάσεις. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, ώστε να μπορέσουμε τελικώς πρώτα από όλα να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και δεύτερον, να επιχειρήσουμε να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα της νέας κατάστασης, της ανόδου της οικονομίας, της ανάκαμψης, της ανάπτυξης αυτής. Και θεωρώ, για αυτό τον λόγο, ότι είστε εδώ σε πολύ κρίσιμη στιγμή.

ΓΚΟΥΡΙΑ: Φαίνεται ότι είμαστε εδώ πάντα τις κρίσιμες στιγμές.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως έχουμε την οικονομική κρίση, η οποία βέβαια παραμένει, αλλά τείνει να τελειώσει, έχουμε το προσφυγικό, την προσφυγική κρίση. Ελπίζω βέβαια ότι οι προκλήσεις αυτές, τις οποίες έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα, θα λυθούν με τον καλύτερο τρόπο. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρώ ότι η σημερινή σας παρουσία εδώ είναι πολύ σημαντική.

ΓΚΟΥΡΙΑ: Ευχαριστώ, Πρωθυπουργέ. Φαίνεται πάντα πως επιλέγω πάρα πολύ κρίσιμες στιγμές να βρίσκομαι εδώ. Και εσείς έχετε επισκεφθεί εμάς όταν περιοδεύσατε στις χώρες της Ευρώπης για να ανακοινώσετε το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεών σας.

Είμαστε πολύ ευτυχείς που μπορούμε να στηρίξουμε αυτό το πρόγραμμα. Θεωρούμε ότι έχετε κάνει πολύ μεγάλη δουλειά για να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη προς αυτό το πρόγραμμα. Υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες τις οποίες, όμως, χειρίζεσθε αποτελεσματικά και βλέπω ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια οδό σύγκλισης. Από τη μια πλευρά έχουμε να δούμε τα οικονομικά ζητήματα, όμως στο κέντρο πρέπει να βάλουμε και τις κοινωνικές διαστάσεις και πρέπει και αυτές να συμπεριληφθούν στην ανάπτυξη που προσβλέπουμε. Το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να περιλαμβάνει τη συμμετοχική κοινωνική ανάπτυξη μαζί με την οικονομική ανάπτυξη. Θεωρώ ότι στο κέντρο της σχεδίασης αυτής της πολιτικής ανάπτυξης θα πρέπει να μπει και η κοινωνική διάσταση. Όσον αφορά στο ερώτημα της μετανάστευσης, που έχει ανακύψει τόσο έντονα, και αυτό είναι ένα κοινωνικό ζήτημα το οποίο βεβαίως δεν είναι μόνο ελληνικό και το οποίο έχει και οικονομικές επιπτώσεις και συνέπειες, αλλά και κοινωνικές.

Βεβαίως, κύριε Πρωθυπουργέ, ως ο ΟΟΣΑ είμαστε εδώ, για να σας στηρίξουμε και να δουλέψουμε και για εσάς, ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με συμμετοχικό τρόπο.

Στο επίκεντρο τα toolkit του ΟΟΣΑ 

Ένα χρόνο και έναν μήνα μετά την πρώτη τους συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Άνχελ Γκουρία επιστρέφει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου για συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αντικείμενο της συνάντησης, η οποία συμπίπτει με την έλευση των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα και την έναρξη των διαπραγματεύσεων, είναι οι μεταρρυθμίσεις για σειρά κλάδων και επαγγελμάτων που είχαν προταθεί στις δύο πρώτες εργαλειοθήκες του Οργανισμού (όπως άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές) και σε ποιο σημείο βρίσκεται η εφαρμογή τους.

Παράλληλα με την επίσημη επίσκεψη, βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πλήρη εξέλιξη η συνεργασία της ελληνικής πλευράς με τον ΟΟΣΑ για τη διαμόρφωση των μέτρων που θα περιλαμβάνονται στην τρίτη εργαλειοθήκη στη βάση της συμφωνίας με τους θεσμούς, η οποία προβλέπει τη δημιουργία της εργαλειοθήκης Νο3 που θα αφορά στο χονδρικό εμπόριο, στις κατασκευές, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στη μεταποίηση. Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, τα μέτρα και οι παρεμβάσεις θα έπρεπε να είχαν εκπονηθεί στις αρχές του 2016, προκειμένου η εφαρμογή της εργαλειοθήκης Νο3 να ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο.

Χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης -σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ κ. Γκουρία-, μιλώντας στο digital economy forum 2016 που διοργάνωσε στην Αθήνα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), με κεντρικό μήνυμα «Η επανεκκίνηση είναι ψηφιακή», αναφερόμενος στη συνεργασία με τον ΟΟΣΑ είπε πως μέχρι τον Ιούνιο θα ολοκληρωθεί η διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν πως στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να επαναξιολογηθούν τα όσα μέτρα έχουν εφαρμοστεί στην οικονομία με βάση τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, με τους εκπροσώπους του Οργανισμού και των δανειστών να πιέζουν για πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει ο Οργανισμός και να εξαλειφθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν από τις δύο πρώτες εργαλειοθήκες. Κάποιες εξ αυτών εντοπίζονται στην αγορά καυσίμων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού εντοπίζει 11 εκκρεμότητες στο πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της αγοράς καυσίμων με βάση τις συστάσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού που είχε απευθύνει η ίδια στο παρελθόν, πολλές από τις οποίες περιλαμβάνονται και στις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ, όπως π.χ. η δυνατότητα τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας εκτός Ελλάδος, σε χώρες της ΕΕ (το συγκεκριμένο μέτρο προτείνει και ο ΟΟΣΑ).

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v