Πρόταση-σοκ για μείωση αφορολόγητου ορίου

Κατάργηση του ισχύοντος συστήματος έκπτωσης φόρου και επαναφορά χαμηλότερου και σταθερού αφορολογήτου για όλους ζητούν οι δανειστές. Κλίμακα φόρων που μεταφέρει το βάρος στα εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ από την κυβέρνηση.

Πρόταση-σοκ για μείωση αφορολόγητου ορίου

Κατάργηση του σημερινού συστήματος έκπτωσης φόρου ύψους 2.100 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους έβαλαν αιφνιδιαστικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σήμερα οι δανειστές ζητώντας αντικατάστασή του από σταθερό αφορολόγητο σε χαμηλότερα όρια.

Η πρόταση εστάλη σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα στις 2:00 το μεσημέρι στην κυβέρνηση και συζητήθηκε στην απογευματινή συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη με τους Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Ράσμους Ρέφερ και Νίκολα Τζιαμαρόλι.

Οι δανειστές σύμφωνα με πληροφορίες θεωρούν ότι το ισχύον σύστημα της έκπτωσης φόρου 2.100 ευρώ η οποία οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο 9.500 ευρώ αλλά φθίνει όσο αυξάνεται το εισόδημα, δίνει κίνητρο απόκρυψης εισοδημάτων προκειμένου να μην χάνεται το αφορολόγητο.

Έτσι βάζουν στο τραπέζι μια παραλλαγή του παλαιότερου μοντέλου όπου το αφορολόγητο ήταν κάποτε σταθερό για όλους στα 12.000 και μετά από δύο μειώσεις κατέληξε στα 5000 ευρώ πριν αντικατασταθεί από tax credit.

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση των δανειστών για αφορολόγητο κινείται πέριξ των 5000 ευρώ.

Η κυβέρνηση παρουσίασε τη δική της πρόταση με βάση την οποία τα φορολογικά βάρη διευρύνονται για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ χωρίς να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου το Σάββατο.

Οι δανειστές είχαν θέσει προ μηνός τη μείωση του αφορολογήτου στην ελληνική πλευρά βγάζοντας κίτρινη κάρτα στην αύξηση των συντελεστών στα πολύ υψηλά κλιμάκια που εισηγούνταν η κυβέρνηση.

Όσον αφορά στο θέμα του δημοσιονομικού κενού καμιά πλευρά δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τους δανειστές ότι τα μέτρα που έχουν εγγραφεί στο φετινό προϋπολογισμό από την πλευρά των εσόδων (320 εκατ. ευρώ μόνο από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων) ενδεχομένως να μην απαιτούνται για την επίτευξη των οικονομικών στόχων καθώς στο μεταξύ έχει μεταβληθεί προς το καλύτερο το μακροοικονομικό μοντέλο.

Τέλος μετά τη συνάντηση γνωστοποιήθηκε το πρόγραμμα συναντήσεων της Παρασκευής. Ειδικότερα στις 11.00 η συνάντηση θα αφορά Χρηματοπιστωτικά θέματα, στις 14.30 Ανταγωνιστικότητα/κλειστά επαγγέλματα και στις 18.00 η συνάντηση θα επικεντρωθεί στο νέο φορέα δημοσίων εσόδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v