Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαρίτσης: Πρώτος στόχος του ΕΣΠΑ οι ποιοτικές θέσεις εργασίας

Στόχος των τεσσάρων νέων δράσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους νέους επιστήμονες είναι να δοθεί έμφαση στη νεοφυή, καινοτόμα, εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, υπογράμμισε ο υφυπουργός. Τι είπε σε εκδηλώσεις στην Αρτα και τα Ιωάννινα.

Χαρίτσης: Πρώτος στόχος του ΕΣΠΑ οι ποιοτικές θέσεις εργασίας
Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, επισκέφτηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή (10-11 Μαρτίου) το νομό Ηπείρου και ήταν κεντρικός ομιλητής σε δυο ενημερωτικές εκδηλώσεις, για τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020, που πραγματοποιήθηκαν στην Άρτα και τα Ιωάννινα με διοργανωτές τα τοπικά Επιμελητήρια.

Ο Υφυπουργός, σε κατάμεστες αίθουσες και στις δυο πόλεις, είπε ότι «έχουμε προσαρμόσει τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες προκειμένου να καλυφθούν οι τοπικές ανάγκες. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες αλλά και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην Ήπειρο, μια περιοχή με σημαντικές και εν πολλοίς αδικαιολόγητες αναπτυξιακές καθυστερήσεις αλλά και αξιοσημείωτες αναπτυξιακές δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν». Αναφέρθηκε στη φιλοσοφία και τους στόχους των νέων προγραμμάτων επισημαίνοντας ότι «ο σχεδιασμός τους έγινε ώστε οι πόροι που θα διατεθούν να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία». Υπογράμμισε πως οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους βασίζεται το νέο ΕΣΠΑ είναι ο κοινωνικός και ο αναπτυξιακός. Επεσήμανε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και η αναστροφή της τάσης φυγής των νέων εργαζομένων και επιστημόνων στο εξωτερικό.

Στόχος των τεσσάρων νέων δράσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους νέους επιστήμονες είναι να δοθεί έμφαση στη νεοφυή, καινοτόμα, εξωστρεφή επιχειρηματικότητα. Ο κ. Χαρίτσης τόνισε πως δίνεται με έμφαση στον αγροτοδιατροφικό τομέα για τη στήριξη των αγροτών, αλλά και στον τουρισμό ώστε να ενισχυθεί η δημιουργία μικρών μονάδων με προστιθέμενη αξία που προσφέρουν στην τοπική οικονομία και κοινωνία, καθώς επίσης και σε προγράμματα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους για την καταπολέμησης της φτώχειας και της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ειδική αναφορά έγινε, επίσης, στην επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2007-13 και στην πρωτιά της χώρας στην απορροφητικότητα κοινοτικών κονδυλίων μεταξύ των 28 κρατών-μελών.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις όπως αυτές στην Ήπειρο αποτελούν μέρος του προγραμματισμού του Υπουργείου στην κατεύθυνση της συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Στόχος μας είναι η πολύπλευρη ανάπτυξη του τόπου, με βάση συγκλίνοντες προγραμματικούς σχεδιασμούς, για την υλοποίηση των απαραίτητων δράσεων. Ήδη η διαβούλευση με την κοινωνία κατά την διαδικασία των προδημοσιεύσεων, που προηγήθηκε της δημοσιοποίησης των προσκλήσεων για τις νέες δράσεις του ΕΣΠΑ, είχε σημαντικό αποτέλεσμα. Συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση, δεδομένης της θετικής και εποικοδομητικής ανταπόκρισης του κόσμου που γέμισε τις αίθουσες των δυο εκδηλώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v