Το λογαριασμό των φόρων βγάζουν κυβέρνηση-δανειστές

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τους δανειστές. Δημοσιονομικό κενό και φορολογική κλίμακα στο τραπέζι των συζητήσεων. Αντιπροτάσεις της Αθηνας για να διασωθεί το αφορολόγητο και πίεση των εταίρων για επιπλέον έσοδα που θα καλύψουν «τρύπες» στον προϋπολογισμό. Τα όπλα των δυο πλευρών.

Το λογαριασμό των φόρων βγάζουν κυβέρνηση-δανειστές

Οι προτάσεις για τους φόρους, μια των δανειστών που «σόκαρε» την ελληνική πλευρά, και οι εναλλακτικές του υπουργείου Οικονομικών ήταν σήμερα το βασικό θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων με τους επικεφαλής του κουαρτέτου που ολοκληρώθηκαν νωρίς το απόγευμα.

Απόλυτα συνδεδεμένο το θέμα του δημοσιονομικού κενού ως το 2018, όπου ειδικά με το ΔΝΤ η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση από το ΔΝΤ είναι χαώδης, δεδομένου ότι η Αθήνα το υπολογίζει σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ και το Ταμείο έως και σε 9 δισ. ευρώ με τους ευρωπαίους να κινούνται... στη μέση.

Την Παρασκευή οι δανειστές αιφνιδίασαν το οικονομικό επιτελείο καταθέτοντας πρόταση για την νέα φορολογική κλίμακα που οδηγεί ακόμα και εργαζόμενους (σ.σ. και συνταξιούχους για τους οποίους ισχύει η ίδια κλίμακα) με εισόδημα οριακά πάνω από το βασικό μισθό να βάλουν το χέρι στη τσέπη καθώς προέβλεπε μείωση του αφορολόγητου στα επίπεδα των 7.000 ευρώ. Εξέλιξη που απέχει έτη φωτός από την ελληνική αρχική πρόταση που οδηγούσε σε επιβαρύνσεις εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ.

Ετσι ήδη από χθες η Αθήνα έχει υποβάλει εναλλακτικό σενάριο με το οποίο διατηρεί το υφιστάμενο αφορολόγητο, αλλά «παίζει» με τις κλίμακες σε μια προσπάθεια να μεταφέρει σε υψηλότερα εισοδήματα τις επιβαρύνσεις αν και το ενδεχόμενο «διάσωσης» εισοδημάτων έως και 30.000 μάλλον απομακρύνεται ταχύτατα.

Αυτό παιχνίδι με τις κλίμακες, άλλωστε, θα πρέπει να ξεπεράσει ένα εμπόδιο: η πρόταση των δανειστών εξασφαλίζει «έξτρα» έσοδα 800 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση έναντι 600 εκατ. ευρώ ή 200 εκατ. ευρώ λιγότερα που προέβλεπε η πρώτη ελληνική πρόταση. Αυτός είναι, πιθανότατα και ο λόγος που πηγές του υπουργείου Οικονομικών έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η ανάγκη για επιπλέον έσοδα μπορεί να καλυφθεί από φόρους εισοδήματος ή άλλα μέτρα...

Σε αυτό το παζάρι υπάρχουν δυο όπλα, ένα για κάθε πλευρά: η Αθήνα επικαλείται την καλή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 3,042 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 1,065 δισ. ευρώ.

Η επίδοση αυτή στηρίχθηκε σε δυο σκέλη: αφενός βελτιωμένα έσοδα με όπλο το ΠΔΕ (1,522 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 642 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου) αλλά και 350 εκατ. ευρώ από το «μέρισμα-μαμούθ» της ΤτΕ. Ταυτόχρονα οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ήταν 976 εκατ. ευρώ μικρότερες έναντι του στόχου (9,277 δισ. ευρώ) δείγμα της συνέχισης της στάσης πληρωμών.

Από την άλλη πλευρά όμως, μια σειρά από φόροι και μέτρα για τα οποία είχε δεσμευτεί η Αθήνα δεν προχωρούν, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το τέλος 0,5 λεπτών στις στήλες των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ που παραμένει ακόμα στα χαρτιά.

Σε κάθε περίπτωση πηγές του οικονομικού επιτελείου διαχώριζαν το θέμα το δημοσιονομικού με το ασφαλιστικό για το οποίο χθες συζήτησαν Γιώργος Κατρούγκαλος και Θεσμοί.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v