Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «απόδραση» από την Ειδομένη έβαλε φωτιά στο προσφυγικό

Εκκένωση της περιοχής «όχι με βία», θα επιδιώξουν οι αρχές. Η προκήρυξη που «έπεισε» τους πρόσφυγες να περάσουν στην ΠΓΔΜ. Το δίλημμα της κυβέρνησης για την επιστροφή των χιλίων. Στο «σημείο μηδέν» το προσφυγικό, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Η «απόδραση» από την Ειδομένη έβαλε φωτιά στο προσφυγικό

«Αδειάστε την Ειδομένη» είναι ο κωδικός της υποχρέωσης που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, όχι μόνο από τους εταίρους αλλά, κυρίως, από τη χθεσινή απόδραση των χιλίων προσφύγων προς την ΠΓΔΜ.

Η εξέλιξη αυτή έδωσε δραματικό τόνο στην πολύωρη σύσκεψη του Συντονιστικού οργάνου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης που συγκάλεσε χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι η εκκένωση της περιοχής δεν θα γίνει με τη βία. «Δεν θα χρειαστεί», λένε, διότι οι πρόσφυγες θα αντιληφθούν πως με την παραμονή τους στον συγκεκριμένο χώρο δεν θα πετύχουν τον σκοπό τους (να φτάσουν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη), εφόσον τα σύνορα παραμένουν κλειστά.

Προβοκάτσια με προκήρυξη;

Κατά τις ίδιες πηγές, η χθεσινή απόδραση υποκινήθηκε από «κύκλους» διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και «ομάδων αλληλεγγύης», οι οποίοι κυκλοφόρησαν στον καταυλισμό προκήρυξη (σ.σ. στα αραβικά) παρακινώντας τους πρόσφυγες να περάσουν απέναντι, διότι αλλιώς θα απελαθούν στην Τουρκία.

Τους «ενημέρωναν», ψευδώς δε, πως εάν κατάφερναν να βρεθούν στην ΠΓΔΜ, τότε θα έφταναν στον προορισμό τους, διότι οι άλλες χώρες δεν έχουν κλείσει τα σύνορα.

Οι πραγματικές προθέσεις των εν λόγω «κύκλων» διερευνώνται, καθώς η ενέργειά τους περισσότερο «μυρίζει προβοκάτσια» παρά προσπάθεια να ωθήσουν τους πρόσφυγες να ανοίξουν τα σύνορα «με το ζόρι» (δείτε το περιεχόμενο της προκήρυξης, μεταφρασμένο στα ελληνικά, στο τέλος του κειμένου).

Η κυβέρνηση θα απευθυνθεί με μεγαλύτερη ένταση σήμερα στους πρόσφυγες που παραμένουν στην Ειδομένη: θα τους καλέσει να εμπιστευτούν το ελληνικό κράτος, να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας και να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους -όπως δήλωσε αργά τη νύχτα χθες, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης.

Οι ελληνικές αρχές, ωστόσο, εμφανίζονται υπόλογες για το γεγονός ότι δεν απέτρεψαν τους πρόσφυγες να περάσουν το ποτάμι και να βρεθούν στη γείτονα.

Αυτή την καταγγελία προτίθεται να κάνει σήμερα η κυβέρνηση των Σκοπίων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι, ως «ποινή», θα ζητήσει την επιστροφή των χιλίων προσφύγων στην Ελλάδα.

Μέχρι αργά τη νύχτα χθες, στις ελληνικές αρχές δεν είχε φτάσει σχετικό αίτημα. Εάν φτάσει όμως, η κυβέρνηση θα βρεθεί προ διλήμματος, καθώς εάν αποδεχτεί την επιστροφή τους, θα ανοίξει τον δρόμο να πράξουν αναλόγως και άλλες χώρες στο έδαφος των οποίων βρέθηκαν πρόσφυγες μέσω Ελλάδας.

Εάν απαντήσει αρνητικά, θα δώσει αφορμή σε επιθέσεις στη χώρα, τρία 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής στην οποία (υποτίθεται ότι...) θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Στο «σημείο μηδέν» λίγο πριν τη νέα Σύνοδο Κορυφής

Ως προς τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (Πέμπτη-Παρασκευή), το τοπίο παραμένει ομιχλώδες, καθώς οι όροι που έχει θέσει η Τουρκία για να δεχθεί μετεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από το έδαφός της προς ευρωπαϊκές χώρες, δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα στους «28».

* Η Κύπρος αρνείται να ξεπαγώσει τα κεφάλαια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Μάλιστα ο Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να έκανε σαφές στην έκτακτη Σύνοδο της προηγούμενης εβδομάδας ότι εάν συναινούσε, «δεν θα μπορούσε να επιστρέψει στη Λευκωσία».

* Η Γαλλία (κι από κοντά Βέλγιο-Αυστρία) δεν συναινούν στην κατάργηση της βίζας, από 1ης Ιουνίου, για να ταξιδεύουν ελεύθερα οι Τούρκοι πολίτες στην ΕΕ.

* Οι χώρες του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) αρνούνται κάθε συμφωνία που θα ορίζει μετεγκετάσταση προσφύγων στις χώρες τους -ο Ουγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Όρμπαν προειδοποίησε ήδη με σχετικό veto στη Σύνοδο Κορυφής.

* Η Ιταλία ζητά «άμεση λύση» διότι φοβάται ότι το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων θα ανοίξει «διάδρομο» προς το δικό της έδαφος -πόσο μάλλον εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για εξελίξεις και στη Λιβύη.

* Η Γερμανία εμφανίζεται να επιμένει τόσο στην «τουρκική λύση» όσο και στη λογική της μετεγκατάστασης σε ευρωπαϊκές χώρες. Δεδομένου ότι η επεξεργασία της εν λόγω «λύσης» έγινε λίγες ώρες πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης Δευτέρας (με τη νυχτερινή συνάντηση Μέρκελ-Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες) ερήμην των υπόλοιπων ηγετών, άπαντες «φοβούνται» νέο αιφνιδιασμό από την καγκελάριο.

Η ίδια πάντως δήλωσε επισήμως (και διεμήνυσε αρμοδίως) ότι θα επιμείνει στην πολιτική της για το προσφυγικό παρά την ήττα που υπέστη στις εκλογές στα τρία γερμανικά κρατίδια την Κυριακή.

Η πρώτη «κρυάδα» σήμερα στον Ν. Ξυδάκη

Μία πρώτη γεύση αναμένεται να δοθεί σήμερα από τη συνάντηση προετοιμασίας της Συνόδου που θα έχουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Ξυδάκης θα ενημερώσει σχετικά τον Αλέξη Τσίπρα και η συνέχεια θα δοθεί σε νέες (δραματικές;) συσκέψεις, προκειμένου να υπάρξει «ολοκληρωμένη ελληνική πρόταση» στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη.

Με όλα τα προγνωστικά, πάντως, να οδηγούν στον «εγκλωβισμό» δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στο ελληνικό έδαφος (σ.σ. ήδη ο αριθμός έφτασε τις 45.000) και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, εφόσον οι Τούρκοι διακινητές συνεχίσουν ανενόχλητοι το έργο τους.

Δεδομένου ότι, μέχρι στιγμής, η συμβολή των ΝΑΤΟϊκών πλοίων στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών είναι μηδενική. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v