Κυβερνητική κρίση… σε συνέχειες

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής οι αποφάσεις για Γ. Μουζάλα που θεωρείται από πολλούς «υπό προθεσμία». «Ας δηλώσει παραίτηση και βλέπουμε», λένε στους ΑΝΕΛ και δηλώνουν «έξαλλοι» με τα σενάρια της κυβερνητικής διεύρυνσης. Το ενδεχόμενο πρότασης εμπιστοσύνης ή μομφής.

Κυβερνητική κρίση… σε συνέχειες

«Το Σάββατο τα σπουδαία» για την υπόθεση Μουζάλα και την «τύχη» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στην παράταση της εκκρεμότητας συμφώνησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος, μετά τη διάρκειας μίας ώρας συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός αναχωρεί αύριο για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, ενώ ο κ. Μουζάλας βρίσκεται ήδη από το πρωί στις Βρυξέλλες για τη προετοιμασία της Συνόδου σε επίπεδο Υπουργών Εσωτερικών.

Στην ουσία, οι δύο πλευρές ζήτησαν και κέρδισαν χρόνο, καθώς ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του Μαξίμου δεν επιθυμούν («επ' ουδενί») την αποπομπή του υπουργού.

«Παράθυρο» παραίτησης που... να μην γίνει δεκτή

Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο κ. Καμμένος επέμεινε στη θέση του ότι «ο κ. Μουζάλας οφείλει να υποβάλλει την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας». Δεν αποσαφήνισε τι θα κάνει στην περίπτωση που δεν παραιτηθεί ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ περιορίσθηκε να σημειώσει (δύο φορές) ότι ο ίδιος και οι ΑΝΕΛ στηρίζουν την κυβέρνηση.

Πώς και ποιος θα ξεμπλέξει το κουβάρι; Τις τελευταίες ώρες από το περιβάλλον του Π. Καμμένου διακινείται (και) το σενάριο να υποβάλλει μεν παραίτηση ο κ. Μουζάλας αλλά ...να μην γίνει δεκτή. «Ας την υποβάλλει και βλέπουμε εάν θα την κάνουμε δεκτή» είπε λίγο νωρίτερα (μέσω τη ΕΡΤ) ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, επιβεβαιώνοντας, κατά κάποιο τρόπο, το εν λόγω σενάριο.

Πλέον, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι «δεν είναι δυνατόν, σ΄αυτή τη κρίσιμη στιγμή για το προσφυγικό και μία ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής, να βρεθεί εκτός κυβέρνησης ο πλέον αρμόδιος υπουργός». 

Ταυτόχρονα, τα ίδια στελέχη, παραπέμπουν στη «συγγνώμη» που ζήτησε ο κ. Μουζάλας για το λεκτικό ατόπημα (σ.σ. να αποκαλέσει Μακεδονία τη ΠΓΔΜ) το οποίο απέδωσαν σε «σαρδάμ» καθώς... όλος ο πλανήτης έτσι αποκαλεί τη γείτονα και, άρα, πολύ εύκολα μπορεί να μπερδευτεί κάποιος.

Σερσε λα... κυβερνητική διεύρυνση

Σύμφωνα πάντως με συνεργάτες του κ. Καμμένου, το πρόβλημα στις σχέσεις του με το Μαξίμου είναι «πιο βαθύ» και σ΄αυτό οφείλεται το «ξέσπασμα», όπως λένε, του υπουργού Αμυνας.

Οπως αναφέρουν, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν ανοίξει ήδη θέμα διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας μετά την αξιολόγηση, «δείχνοντας» κυρίως προς ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς, κατά τους ίδιους, «ο κ. Καμμένος θέλησε να κάνει σαφές πως δεν θα περιμένει άπραγος μέχρι να... βρεθεί στην άκρη εάν ευοδωθούν αυτές οι προσπάθειες».

Στενός συνεργάτης του μάλιστα έλεγε με δηκτικό τρόπο στο Euro2day.gr πως «δεν θα πέσει η κυβέρνηση διότι περιμένει το κάλεσμα η Φώφη»...

Αλλες πηγές από τους ΑΝΕΛ δίνουν... πιο πεζή ερμηνεία, παραπέμποντας στις συνεχείς υποχωρήσεις που έχει κάνει το κόμμα τους, ως κυβερνητικός εταίρος, σε σοβαρά ζητήματα, όπως η περίφημη δήλωση του Νίκου Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων ή η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης – την οποία (εμπλοκή) πάντως χειρίζεται προσωπικά ο κ.Καμμένος ως αρμόδιος υπουργός.

Κατ' αυτή την ερμηνεία, πάντως, οι ΑΝΕΛ «πιέσθηκαν» από το χθεσινό αίτημα της ΝΔ (δια στόματος Γιώργου Κουμουτσάκου) να παραιτηθεί ο κ.Μουζάλας, το οποίο διατύπωσε εκ νέου σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν γίνεται να καλύψει η ΝΔ και το πατριωτικό δεξιό κοινό», είναι μία χαρακτηριστική φράση στελέχους των ΑΝΕΛ...

Πρόταση μομφής ή εμπιστοσύνης

Οι εκδοχές, πλέον,(σε περίπτωση που δεν φύγει από την κυβέρνηση ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής) είναι οι ακόλουθες:

* Να υποβάλλει μεν παραίτηση ο κ. Μουζάλας αλλά να μην γίνει δεκτή, με τους ΑΝΕΛ να δηλώνουν ότι «τον συμμόρφωσαν».

* Να μην υποβάλλει παραίτηση και να κινηθεί διαδικασία πρότασης μομφής εναντίον του. Δεδομένου ότι οι ΑΝΕΛ δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο αριθμό των 50 βουλευτών (γιν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα στη Βουλή), την πρωτοβουλία πρέπει να πάρει... η ΝΔ. Σε μία τέτοια περίπτωση, ο κ. Καμμένος θα βρεθεί στην ιδιόμορφη θέση... να συμπλεύσει με τον κ. Μητσοτάκη εναντίον του κ. Τσίπρα. Ωστόσο από τη Λεωφόρου Συγγρού διαμηνύουν ότι δεν προτίθενται να υποβάλουν πρόταση μομφής θεωρώντας «τελειωμένη» την υπόθεση.

Πόσο μάλλον που θεωρείται εξαιρετικά πιθανό το Ποτάμι να καταψηφίσει την πρόταση μομφής, καθώς ήδη πήρε θέση υπέρ της παραμονής του κ.Μουζάλα. (σ.σ. πλην του Χάρη Θεοχάρη ο οποίος ταυτίσθηκε με το αίτημα της ΝΔ για παραίτηση...). 






ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v