Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί «σηκώνει» ο Καμμένος το θέμα Μουζάλα

Οι κινήσεις εκτόνωσης και η επιμονή στην παραίτηση Μουζάλα. Κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ. Οι ισορροπίες, οι διαρροές και η... διαφοροποίηση.

Γιατί «σηκώνει» ο Καμμένος το θέμα Μουζάλα

Το βραδινό τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, σε συνδυασμό με τη συνάντηση των Νίκου Παππά και Τέρενς Κουίκ στο σπίτι του προέδρου των ΑΝΕΛ, λειτούργησαν εκτονωτικά μπροστά στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους με αφορμή την υπόθεση Μουζάλα.

Ωστόσο το πρόβλημα, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, παραμένει, με μόνη διαφορά ότι η λύση του μετατίθεται χρονικά για την άλλη εβδομάδα, όταν οι δύο επικεφαλής των κομμάτων της συγκυβέρνησης επιστρέψουν από το εξωτερικό.

Μάλιστα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ενώπιον των ραγδαίων εξελίξεων, σκεφτόταν σοβαρά το ενδεχόμενο ακύρωσης του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, σκέψη που τελικά δεν υλοποιείται, ύστερα από την επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό.

«Ο Τσίπρας θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής ισχυρός και ο Καμμένος θα κάνει τη δουλειά που πρέπει με την προσέλκυση επενδύσεων από τις ΗΠΑ», δήλωσε στο Euro2day.gr ο κ. Κουίκ αργά το βράδυ, την ίδια ώρα πάντως που με ανάρτησή του στο twitter ο κ. Καμμένος έδειχνε αμετακίνητος στο αίτημά του για αποχώρηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Ό,τι έχω δημόσια δηλώσει ισχύει, δεν αλλάζω θέσεις, παραίτηση Μουζάλα προϋπόθεση», σημείωσε χαρακτηριστικά, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει και στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Κόκκινες» γραμμές

Έχοντας διαφοροποιηθεί αρκετά σε σχέση με παλαιότερες θέσεις του και με τα δημοσκοπικά ευρήματα να πιέζουν τους ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος αναζητά τρόπο επιβεβαίωσης και ενίσχυσης της σχέσης του με τους ψηφοφόρους του κόμματός του -και τα εθνικά θέματα είναι μια πολύ καλή αφορμή γι' αυτό. «Τα 25 χρόνια που ασχολούμαι με την πολιτική, δεν έχω παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές στα εθνικά θέματα και δεν πρόκειται να το κάνω και τώρα», τονίζει, την ίδια ώρα που άλλες φήμες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ «βλέπει παιχνίδια πίσω από την πλάτη του και προετοιμάζεται για ηρωική έξοδο από την κυβέρνηση».

Το βασικό ερώτημα βέβαια που παραμένει αναπάντητο είναι τι θα πράξει στην περίπτωση που ο κ. Μουζάλας αρνηθεί να παραιτηθεί. Υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας τονίζει πως μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο «όλα θα είναι ανοιχτά», μολονότι συμπληρώνει με νόημα πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μη δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε, έχουμε στηρίξει την κυβέρνηση πολλές φορές κατά το παρελθόν και έχουμε υποστεί μεγάλο πολιτικό κόστος γι' αυτό», λέει, παραπέμποντας την όποια απόφαση στους βουλευτές των ΑΝΕΛ κατά τη σημερινή συνεδρίασή τους.

Διαφοροποιημένος πάντως από τον αρχηγό του εμφανίζεται ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις. «Ο κ. Μουζάλας δεν χρειάζεται ούτε να παραιτηθεί, αλλά ούτε καν να ζητήσει συγγνώμη για μια γκάφα, για ένα γλωσσικό ολίσθημα, για μια ανοησία. Δεν είναι δυνατόν να εμμένουμε σε τέτοια θέματα, περί όνου σκιάς», δήλωσε χθες, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βρει άλλο σύμμαχο εντός του κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v