Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τσουνάμι» βοήθειας ετοιμάζει η Κομισιόν για Αθήνα

Ετοιμη να πετάξει το μπαλάκι στην Τουρκία η ΕΕ. Ιδιαίτερη συνομιλία Ολάντ-Τσίπρα στους Ευρωσοσιαλιστές. Μικρή σύσκεψη στο ΕΛΚ μεταξύ Γιούνκερ-Μέρκελ- Ορμπάν για να πειστεί η Ουγγαρία. Μεγάλο αγκάθι στη συμφωνία η Κύπρος.

«Τσουνάμι» βοήθειας ετοιμάζει η Κομισιόν για Αθήνα

Αποστολή στις Βρυξέλλες

 

Εντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις εκτυλίσσονται στις Βρυξέλλες από χθες το απόγευμα όπου μετά τη συνεδρίαση στελεχών των κρατών-μελών (Coreper) πραγματοποιήθηκε κλειστό δείπνο μεταξύ των αντιπροσωπιών της Κομισιόν, του γενικού γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Τούρκου Πρέσβη, προκειμένου να πειστεί η Άγκυρα να κλειδώσει την συμφωνία με την ΕΕ αύριο το απόγευμα.

Εν τω μεταξύ όμως αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η Κομισιόν ετοιμάζει έκτακτο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα που θα υλοποιηθεί εάν υπάρξει συμφωνία και ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας αυτής. Βέβαια όλα αυτά γίνονται ενώ παραμένει άγνωστο ποια στάση θα κρατήσει η Τουρκία αναφορικά με την πρόταση που θα υποβληθεί.

Κοινοτικός αξιωματούχος μας ανέφερε ότι η Κομισιόν έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα βοήθειας ανάλογα με τις ανάγκες που έχει καταγράψει στην Ελλάδα ώστε να φέρει η χώρα μας σε πέρας την εφαρμογή της συμφωνίας και του επαναπατρισμού.

«Για να υλοποιηθεί η συμφωνία η Αθήνα θα χρειαστεί τσουνάμι βοήθειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος. Είπε συγκεκριμένα ότι οι ανάγκες ώστε να αδειάσουν τα νησιά και να μεταφερθούν οι μετανάστες στην ενδοχώρα αλλά και να εφαρμοστεί το 1-προς- 1 η Ελλάδα περιλαμβάνουν: 200 Ελληνες συνοριακούς ελεγκτές που θα πραγματοποιούν τις εγγραφές και θα προίστανται της διαδικασίας, 400 «asylum handlers» από την υπηρεσία EASO, 50 ειδικούς για τον επαναπατρισμό μέσω του frontex, 30-40 Ελληνες δικαστές, καθώς και άλλους από κράτη μέλη που θα είναι ειδικοί στο δίκαιο του ασύλου και 150 μεταφραστές, καθώς και λοιπή τεχνική βοήθεια.

Το σχέδιο της Κομισιόν δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμα στους 28 ούτε και στην Αθήνα η οποία βεβαίως έχει τις δικές της καταγραφές για τις ανάγκες που παρουσιάζονται.

Όμως ο κοινοτικός αξιωματούχος αναφέρει ότι σήμερα το σκηνικό που «χτίζεται» έχει να κάνει με την άποψη των ισχυρών ότι το «μπαλάκι» πρέπει να μεταφερθεί στο γήπεδο της Αγκυρας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έκανε το απαραίτητο «μασάζ» στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών νωρίτερα σήμερα, ενώ τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας ανέλαβαν να πιέσουν στη σύνοδο του ΕΛΚ η κ. Μέρκελ και κ.κ. Τουσκ και Γιούνκερ που υποστηρίζουν ότι βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος.

Καθώς μετά τις συναντήσεις του κ. Τουσκ και Γιούνκερ με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, διαπιστώθηκε ότι το κείμενο των συμπερασμάτων της όποιας απόφασης πρέπει να αναφέρει τις ανησυχίες της Λευκωσίας για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, η μικρή αυτή ομάδα αποφάσισε να γυρίσει την επικοινωνιακή τακτική και να ρίξει το μπαλάκι στην Αγκυρα, ζητώντας εν ολίγοις από τον κ. Νταβούτογλου να κάνει κάποιες υποχωρήσεις στο κυπριακό ώστε να έχει απολαβές στο θέμα ανοίγματος των κεφαλαίων.

«Θα δούμε πως διαμορφώνεται το κλίμα. Η Τουρκία τώρα θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα συμμετέχει στην απόφαση ή θα τα τινάξει όλα στον αέρα» είπε ο αξιωματούχος, που υποσημείωσε ότι έχουν ήδη πέσει διάφορα προσχέδια στο τραπέζι για το πώς θα δοθεί το τυράκι στην Κύπρο από την Τουρκία.

«Ολα είναι υπό διαμόρφωση αλλά φαίνεται πως σε επίπεδο αρχηγών κρατών θα τα βρούμε σε ένα communique» ανέφερε.

Η βοήθεια προς την Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με την γενική απόφαση όπως και η ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας 1-προς-1.

Πάντως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αξιωματούχοι κρατούν χαμηλά τον πήχη θεωρώντας ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία τότε αυτός που θα χρεωθεί την αποτυχία είναι ο Ντόναλντ Τούσκ. Βεβαίως η υλοποίηση του Action Plan αφορά και τον κ. Γιούνκερ η ομάδα του οποίου το χειρίστηκε εξ αρχής.

Τόσο ο Ν. Τουσκ όσο και ο Ζ.Κ. Γιούνκερ αναμένεται να έχουν το πρωί της Παρασκευής συνάντηση με τον Α. Νταβούτογλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v