Μέρκελ: Θα βοηθήσουμε περισσότερο την Ελλάδα

Η Ευρώπη απέδειξε ότι ενωμένη μπορεί να διαχειριστεί τέτοιες προκλήσεις, υπογράμμισε η καγκελάριος μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Πολύ σημαντική η συμφωνία, ίσως χρειαστούν περισσότερα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Τι περιλαμβάνει το deal με την Άγκυρα. Το μήνυμα για τους πρόσφυγες.

Μέρκελ: Θα βοηθήσουμε περισσότερο την Ελλάδα

Η Σύνοδος Κορυφής οδήγησε σε σε μια κοινή απόφαση μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας που θα έχει στόχο την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης, υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου μετά την πολύωρη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες. 

«Η Ευρώπη θα τα καταφέρει και αυτό είναι το πρώτο δείγμα προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι Ευρώπη και Τουρκία προχωρούν σε μια πραγματική εταιρική σχέση είναι πολύ καλό δείγμα.

Η Τουρκία έχει κάθε συμφέρον να περιορίσει τις προσφυγικές ροές, υπογράμμισε. Σημείωσε ότι η Ευρώπη απέδειξε ότι ενωμένη μπορεί να διαχειριστεί τέτοιες προκλήσεις. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η κρίση δεν τελειώνει με αυτή τη συμφωνία και ενδεχομένως να χρειαστούν και άλλα βήματα. 

Αυτό που είχαμε ήδη συμφωνήσει τον Οκτώβριο του 2015 πιστεύω ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και κυρίως αυτών που βρίσκονται στην Ειδομένη. Θα βοηθήσουν και την Ελλάδα και τον τρόπο διαβίωσης των ανθρώπων αυτών, υπογράμμισε η καγκελάριος.

Η συμφωνία, σημείωσε, αποτελεί και έναν τρόπο αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Φυσικά, σημείωσε, δεν πρέπει να έχουμε την ουτοπία να πιστεύουμε ότι αυτά που συμφωνήσαμε σήμερα είναι αρκετά, υπογράμμισε, ευχαριστώντας τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η συμφωνία με Τουρκία

Συμφωνήσαμε να καταπολεμήσουμε μαζί με την Τουρκία τη δράση των παράνομων διακινητών. Εχουμε συμφωνήσει και τη συνεργασία με ΝΑΤΟ για τη διαφύλαξη των συνόρων,. Με αυτά που συμφωνήσαμε θα μπορέσουμε να καταστρέψουμε το μοντέλο στο οποίο βασίζεται η δράση των διακινητών, έτσι ώστε και να εμποδίσουμε την παράνομη διέλευση στην Ευρώπη, αλλά και να βελτιώσουμε τη διαβίωση των προσφύγων, σημείωσε η κ. Μέρκελ.

Ολοι οι μετανάστες που θα επιχειρούν να περάσουν στην Τουρκία παράνομα θα στέλνονται πίσω στην Τουρκία, τόνισε, προσθέτοντας ότι σε αυτή τη διαδικασία, οι άνθρωποι θα καταγράφονται.

Η συμφωνία τίθεται σε ισχύ από 20 Μαρτίου. Ολοι οι πρόσφυγες που θα φτάνουν στα ελληνικά νησιά από την Κυριακή θα επιστρέφονται πίσω στην Τουρκία εφόσον δεν υπάρχει βάσιμος λόγος για άσυλο.

Για όσους επιστρέφουν, προβλέπεται το δικαίωμα μετεγκατάστασης, υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι Ελλάδα και Ιταλία θα λάβουν πόρους για να τα καταφέρουν.

Υπογράμμισε ότι ενδεχομένως να χρειαστούν περαιτέρω δαπάνες για την υλοποίηση του σχεδίου ενώ όπως είπε, αν το μοντέλο δεν λειτουργήσει, θα πρέπει να δούμε κάτι άλλο.

Τα ανταλλάγματα

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα υπάρξει απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Φυσικά, σημείωσε η καγκελάριος, θα υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις, ένα ολόκληρο σχέδιο που θα πρέπει να ακολουθήσει η Τουρκία μέχρι τα τέλη Ιουνίου για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Οσον αφορά στα 3 δισ. στην Τουρκία, θα επιταχυνθεί η εκταμίευσή τους. Θα δοθούν σε υποδομές σε υγεία, την κάλυψη της διατροφής και σε περίπτωση που δεν αρκέσουν, θα υπάρχει μέριμνα για νέα κεφάλαια.

Υπογράμμισε ότι θα ανοίξουν τα ενταξιακά κεφάλαια 17 και 33 στα πλαίσια της ολλανδικής προεδρίας.

Οσον αφορά στις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία, σημείωσε οτι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ζήσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια κοντά στα σύνορα της Τουρκίας.

Θα κάνουμε περισσότερα για την Ελλάδα

Η καγκελάριος υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας θα υπάρχει μηνιαία αξιολόγηση του πού βρισκόμαστε.

Οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν χωρίς τη βοήθεια ευρωπαίων αξιωματούχων. Θα χρειαστούν μεταφραστές, νομικοί και άλλοι ειδικοί. Είναι θετικό ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να δεχτεί αυτή τη βοήθεια από την Ε.Ε.

Στα συμπεράσματα, δηλώνουμε ότι θα κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και τους πρόσφυγες που είναι ήδη εκεί. Στα συμπεράσματα εκφράζουμε και και τις ανησυχίες μας για την Τουρκία, και την ανάγκη να διασφαλιστούν ελευθερίες όπως η ελευθερία του Τύπου.

Το μήνυμα στους πρόσφυγες

Η συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία στέλνει ενα ξεκάθαρο μήνυμα στους πρόσφυγες, είπε η καγκελάριος. 
Ολοι όσοι περνούν παράνομα το Αιγαίο θα επιστρέφονται πίσω στην Τουρκία. Εάν κάνετε αυτό το ταξίδι, όχι μόνο διακινδυνεύετε τη ζωή σας αλλά έχετε και πολύ μικρές πιθανότητες επιτυχίας, κατέληξε η καγκελάριος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v