Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο προσφυγικό «λοκάρει» η ΝΔ

Τι λέει η Συγγρού για την εφαρμογή της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής. Τα λάθη και οι παραλείψεις της κυβέρνησης. Πως θα χειριστεί η ΝΔ την υπόθεση Μουζάλα. Υψηλοί τόνοι και αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα.

Στο προσφυγικό «λοκάρει» η ΝΔ

Μπορεί η Συγγρού να προετοιμάζεται πυρετωδώς για την αυριανή κοινοβουλευτική μάχη για τη διαφθορά και τη δικαιοσύνη, ωστόσο στο μικροσκόπιό της εξακολουθεί να βρίσκεται το μείζον ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Και ναι μεν η επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής από μόνη της θεωρείται θετική εξέλιξη, όμως η εφαρμογή της στην πράξη χαρακτηρίζεται από τη Συγγρού εξαιρετικά δύσκολη.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνουν και τις επόμενες μέρες να υπογραμμίζουν τα «τεράστια», όπως λένε, «λάθη και παραλείψεις» της κυβέρνησης που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση. Η απουσία της Πολιτείας, καταγγέλλουν στο γαλάζιο στρατόπεδο, είναι επιδεικτική σε πολιτικό επίπεδο και σε πλήρη αντίθεση με τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας τα οποία «δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό σε τόσο αντίξοες συνθήκες».

Και όλα αυτά, σε αναμονή της εξέλιξης της υπόθεσης Μουζάλα, για την οποία η ΝΔ παραμονεύει στη... γωνία. Όπως διερωτάται κορυφαίο κομματικό στέλεχος, «ο πρωθυπουργός θα συνεχίζει να στηρίζει τον υπουργό του ή θα υποκύψει στην αξίωση Καμμένου;».

Όποια πάντως και αν είναι η εξέλιξη, η ΝΔ θα εξαπολύσει δριμεία κριτική στο Μέγαρο Μαξίμου. Εφόσον μάλιστα δεν παραιτηθεί τελικά ο κ. Μουζάλας, το ερώτημα που θέτει η Συγγρού είναι πως θα συνεργαστεί ο επικεφαλής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που έχει συντονιστικό ρόλο στο μεταναστευτικό, με τον κατεξοχήν αρμόδιο Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. Όπως και να' χει, λένε οι ίδιες πηγές, «ο κ. Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος σ' ένα αμείλικτο δίλημμα: "Ή Μουζάλας ή Καμμένος"».

Στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι το σήριαλ του μεταναστευτικού έχει πολλά επεισόδια ακόμα να διανύσει, πολύ πιο δύσκολα για τη χώρα μας και πιο επώδυνα για τις τοπικές κοινωνίες που υποδέχονται τους μετανάστες. Διατυπώνουν την απορία τους που η συμφωνία με την Τουρκία, έναντι πολλών ανταλλαγμάτων υπέρ της, μέχρι τώρα φέρνει περισσότερους από πριν μετανάστες στην Ελλάδα, ενώ μιλούν για «πολιτική αναλγησία» των κυβερνώντων, καθώς «από την κατάργηση της frontex έχουμε φτάσει στους Τούρκους αξιωματούχους στα ελληνικά νησιά».

«Μεγάλο εθνικό κίνδυνο»

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πριν ακόμη να εκλεγεί, τονίζει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, είχε εκπέμψει σήμα στους σύγχρονους λαθρέμπορους ότι τα σύνορα της χώρας μας άνοιξαν και στη συνέχεια, «ακολουθώντας την πάγια τακτική της, άφησε το πρόβλημα να διογκωθεί και τώρα τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, αντί να τις διαμορφώνει». Η χώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι μπροστά σε ένα μεγάλο εθνικό κίνδυνο και ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Ο πρωθυπουργός δεν καταλαβαίνει ή δεν θέλει να καταλάβει ότι η Τουρκία έχει διεκδικήσεις στο Αιγαίο. Δεν μπορεί να το παίζει αμέριμνος».

Στη ΝΔ επαναλαμβάνουν αυτά που είχαν πει από την πρώτη στιγμή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής, ότι δηλαδή μόνο η συμφωνία δεν αρκεί για να λυθεί το πρόβλημα, αφού απαιτείται αποτελεσματική εφαρμογή της και εκεί θα κριθούν όλα. Παράλληλα χαρακτηρίζει, με την πρώτη ανάγνωση, το κείμενο που συμφωνήθηκε πολύπλοκο και ασαφές καθώς δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά: Θα είναι εφαρμόσιμο στην πράξη και εάν είναι, θα φέρει τα αποτελέσματα που επειγόντως χρειάζεται η χώρα; «Μέχρι να απαντηθούν έμπρακτα τα ερωτήματα αυτά, η Ελλάδα θα παραμένει με κλειστά σύνορα στο Βορρά και δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες», τονίζει η Συγγρού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v