Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκουρλέτης: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φύγει ο Μουζάλας

«Κανείς δεν εγγυάται ότι θα είναι αποτελεσματική. Θα φανεί τις επόμενες μέρες», το σχόλιο του υπουργού για τη συμφωνία με την Τουρκία. Θλιβερό να μιλά η ΝΔ για άμεση εκκένωση της Ειδομένης. Οχι σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Σκουρλέτης: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φύγει ο Μουζάλας
"Ψήφο εμπιστοσύνης" στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα δίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, υπογραμμίζοντας ότι "δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος" να φύγει από την κυβέρνηση.

"Θεωρώ ότι δεν γεννιέται κανένα πολιτικό ζήτημα. Εάν πράγματι είμαστε ώριμοι θα πρέπει να θεωρούμε ότι έχει κλείσει αυτό το θέμα και νομίζω πως έχει κλείσει. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να φύγει", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης στην "Κοινωνία Ώρα MEGA" ερωτηθείς σχετικά με το θέμα που προέκυψε μετά τη δήλωση Μουζάλα περί "Μακεδονίας".

Για το ενδεχόμενο παραίτησης του Πάνου Κάμμενου εκτίμησε ότι "από τη στιγμή που δόθηκαν τόσο καθαρές απαντήσεις δεν τίθεται κανένα θέμα".

Ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι ο Γιάννης Μουζάλας "είναι ένας από τους πιο πετυχημένους υπουργούς", σημειώνοντας ότι "μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες διαχειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο" το προσφυγικό.

"Κανείς δεν εγγυάται ότι η συμφωνία θα είναι αποτελεσματική"

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό ο κ. Σκουρλέτης εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς την αποτελεσματικότητά της.

"Με βάση την προσέγγιση των διαφόρων ευρωπαϊκών κρατών μάλλον επετεύχθη κάτι το οποίο ήταν το καλύτερο δυνατό. Αντικειμενικά αυτό που επετεύχθη είναι πολύ λίγο με βάση του διεθνείς κανόνες, τις διεθνείς συνθήκες. μένει να δούμε αν αυτή η συμφωνία μπορέσει να λειτουργήσει...Δεν πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι για το πώς αντιμετωπίζει ο ισχυρός κόσμος το προσφυγικό. Δεν πήγαμε μπροστά σε αυτό το θέμα. Αδυναμίες αναδείχθηκαν", επισήμανε ενώ και σε άλλο σημείο ανέφερε:

"Έτσι όπως ήταν τα πράγματα επετεύχθη μια ισορροπία η οποία φαίνεται ότι τουλάχιστον στα χαρτιά ήταν η καλύτερη δυνατή, αλλά πρέπει να λειτουργήσει. Κανείς δεν σου εγγυάται ότι θα είναι αποτελεσματική. Θα φανεί τις επόμενες μέρες".

"Θλιβερό στελέχη της ΝΔ να μιλάνε για άμεση εκκένωση της Ειδομένης"

Επιτέθηκε παράλληλα σε στελέχη της ΝΔ για το θέμα της Ειδομένης, λέγοντας:

"Eίναι θλιβερό πως στελέχη της ΝΔ βγαίνουν και με έναν τρόπο κυνικό, ψυχρό μιλάνε για άμεση εκκένωση. Με ποιο τρόπο; Είδατε τις εικόνες. Είδατε τα μωρά παιδιά. Δηλαδή να στείλουμε εκεί ποιους και να τους διώξουν όταν ο πιο σωστός, ενδεδειγμένος τρόπος είναι να πειστούν ότι δεν μπορούν να μένουν εκεί και με δεδομένο ότι οι διεθνείς συνθήκες μας απαγορεύουν να φτιάξουμε δομές δίπλα απ' τα σύνορα;"

Αναφέρθηκε, δε, συγκεκριμένα στον κ. Βαρβιτσιώτη ο οποίος, όπως υποστήριξε, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν μπήκε βιαίως να εκκενώσει τον καταυλισμό στην Ειδομένη.

"Δεν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ"

Ο κ. Σκουρλέτης απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ ή Ποτάμι.

"Μετά τις εκλογές του προηγούμενου Σεπτεμβρίου υπήρξαν τοποθετήσεις από αυτά τα κόμματα που να δείχνουν ότι αντλούν συμπεράσματα καταρχήν από τα λάθη των δικών τους επιλογών; Υπάρχουν τοποθετήσεις οι οποίες να δείχνουν ότι το μεγάλο χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση και αυτές τις δυνάμεις γεφυρώνεται;", διερωτήθηκε ο υπουργός και πρόσθεσε:

"Εντάξει το Ποτάμι είναι ένα κόμμα το οποίο δεν έχει βάθος, είναι αδιαμόρφωτο, είναι ένας χυλός. Το ΠΑΣΟΚ το οποίο υποτίθεται ότι είναι ένα ιστορικό κόμμα, βλέπετε καθόλου στις τοποθετήσεις του, στις αναλύσεις του να προσεγγίζει τον προβληματισμό της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, η οποία αναζητά πλέον τον στρατηγικό επαναπροσδιορισμό της; Όχι δεν το κάνει. Υπάρχουν στελέχη, ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Λοβέρδος, για να αναφέρω δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, οι οποίες είναι τόσο ταυτισμένες με το φαύλο δικομματικό σύστημα, είναι τόσο ταυτισμένες με τις μνημονιακές πολιτικές από το '10 ως πρόσωπα, που η παρουσία τους και μόνο δημιουργούν ένα δημιουργούν ένα τεράστιο πρόβλημα, όχι στην προσέγγιση, στο να ανοίξει ένας διάλογος. Άρα λοιπόν δεν υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο".

Κατηγόρησε ακόμη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι οι επιλόγες τους οδήγησαν ως ένα βαθμό στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η χώρα στον τομέα της οικονομίας, ενώ διερωτήθηκε: "Είναι τυχαίο ότι είμαστε η χώρα με τους περισσότερους μεγαλοκαταθέτες στο εξωτερικό τους οποίους προστατεύαμε ως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τις προηγούμενες δεκαετίες;".

Για τη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε πως είναι γνωστό ότι "δεν είναι μια συνεργασία που στηρίζεται σε κοινές στρατηγικές συγκλίσεις ή οπτικές", αλλά "υπάρχει μια εντιμότητα στη συνεργασία" και "δεν έχουν υπάρξει προβλήματα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v