Επιστρέφουν ΜΚΟ στην Ειδομένη

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο Ερυθρός Σταυρός και η Πράξις επιστρέφουν στην Ειδομένη, μετά και τις χθεσινές διαδηλώσεις για να ανοίξουν τα σύνορα. Μπλόκο από πρόσφυγες στο Πολύκαστρο. Μειωμένες οι ροές των προσφύγων.

Επιστρέφουν ΜΚΟ στην Ειδομένη

Επιστρέφουν κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στην Ειδομένη και η ηρεμία στον καταυλισμό δείχνει να επανέρχεται μετά τις χθεσινοβραδινές διαδηλώσεις υπέρ του ανοίγματος των συνόρων και την απόπειρα δύο ατόμων να αυτοπυρποληθούν.

Μεταξύ αυτών, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο Ερυθρός Σταυρός και η Πράξις. Μέλη τους διένειμαν σάντουιτς σε πρόσφυγες και ετοιμάζουν συσσίτιο για το μεσημέρι, ενώ τον καταυλισμό επισκέφθηκε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Υγείας Αντρέας Ξανθός.

Τις συνθήκες διαβίωσης, ωστόσο, επιδεινώνει η βροχή που πέφτει από το πρωί. Στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης βρίσκονται κλινάμαξες του ΟΣΕ, στις οποίες πρόκειται να φιλοξενηθεί αριθμός προσφύγων.

Προσωρινή η αποχώρηση των «Γιατρών χωρίς Σύνορα»

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» έχουν αποχωρήσει προσωρινά και από τον καταυλισμό της Ειδομένης «για λόγους ασφαλείας». Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η γενική διευθύντρια των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στην Ελλάδα, Μαριέττα Προβοπούλου, παραμένουν στην περιοχή και παρακολουθούν τις εξελίξεις «για να δούμε πώς θα κινηθούμε και αν θα καταφέρουμε να επιστρέψουμε σύντομα». «Είναι μια διαδικασία που ακολουθούμε στις αποστολές μας σε ολο τον κόσμο για την ασφάλεια του προσωπικού μας, η οποία αποτελεί και την προτεραιότητα της οργάνωσης». Ήδη η ομάδα καθαριότητας της οργάνωσης έχει επιστρέψει στα καθήκοντά της, ωστόσο δεν επιχειρεί η ιατρική ομάδα, ενώ γίνονται συνεχείς επαφές με τους πρόσφυγες.

Μπλόκο προσφύγων στο Πολύκαστρο

Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατεί στην αερογέφυρα του Πολυκάστρου Κιλκίς, εξαιτίας της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας προσφύγων που αντιδρούν στο κλείσιμο των συνόρων.

Περίπου εκατό πρόσφυγες, μια ομάδα από αυτούς που ξεκίνησαν νωρίτερα από το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας της Νέας Καβάλας του Κιλκίς, απέκλεισαν σύμφωνα με το ΑΠΕ και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να σχηματίζουν ουρές.

Μειωμένες οι ροές προσφύγων

Εξακολουθούν να είναι μειωμένες οι ροές προσφύγων και μεταναστών το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Συνολικά, αποβιβάστηκαν μόλις 474 άτομα, 327 στη Λέσβο, 110 στη Χίο και 37 στη Σάμο. Μάλιστα, από το πρωί οι ροές είναι μηδενικές, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Στα νησιά του βορείου Αιγαίου, οι πιστοποιημένοι πρόσφυγες με το παλιό καθεστώς, οι οποίοι περιμένουν να αναχωρήσουν, ανέρχονται στους 1.847.

Στις 9:00, οι πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν στη Λέσβο ήταν 1.481 και αναχωρούν τμηματικά από το νησί με τα πλοία της γραμμής, με εισιτήρια που είχαν εκδοθεί τις προηγούμενες ημέρες. Στη Χίο βρίσκονται 47 άτομα, έτοιμα να αναχωρήσουν, ενώ στη Σάμο βρίσκονται 319 άτομα.

Στα hot spots των νησιών βρίσκονται υπό περιορισμό, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου.

Στο hot spot της Μόριας, σήμερα, βρίσκονται περίπου 1.600 άτομα, μεταξύ των οποίων περίπου 400 Πακιστανοί μετανάστες που κρατούνται και θα μεταφερθούν σε προαναχωρησιακό κέντρο, προκειμένου να απελαθούν. Στο hot spot της Χίου βρίσκονται περίπου 1.200 άτομα και της Σάμου, 100.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v