Στο παρά πέντε βρήκαν αρχαιολογικό χώρο στην Αφάντου!

Παρέμβαση των υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για τις εκτάσεις στη Ρόδο. Ζητούν εξαίρεση έκτασης περίπου 200 στρεμμάτων, που θεωρείται αρχαιολογική. Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ, οι επενδυτές και τα προβλήματα στο ΣτΕ.

Στο παρά πέντε βρήκαν αρχαιολογικό χώρο στην Αφάντου!

Λίγο πριν υποβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το νέο ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) για το ακίνητο της Αφάντου στη Ρόδο (για το οποίο εδώ και δύο χρόνια εκκρεμεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας αγοράς από δύο επενδυτές), προέκυψε νέο πρόβλημα.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Δημοκρατική» της Ρόδου, κατά τη διάρκεια εξέτασης του νέου ΕΣΧΑΔΑ στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας (ΚΣΔΑΔΠ) υπήρξε παρέμβαση των υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τα οποία ζήτησαν να εξαιρεθεί από την έκταση περί τα 200 στρέμματα που θεωρείται αρχαιολογική. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΣΔΑΔΠ δεν έχει συνεδριάσει ακόμα, αλλά στελέχη των δύο υπουργείων έχουν ήδη θέσει το θέμα ενόψει της συνεδρίασης.

Πρόκειται για τμήμα του ενός εκ των δύο ακινήτων στα οποία είχε μοιραστεί η έκταση της Αφάντου στο πλαίσιο του διαγωνισμού του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) που ολοκληρώθηκε προ διετίας. Τότε είχαν πλειοδοτήσει η ελληνοαμερικανικών συμφερόντων εταιρεία Angeliades Inc για το ένα τμήμα (στο οποίο εντοπίστηκε τώρα η αρχαιολογική έκταση…) και η Αegean Sun Investments για το άλλο τμήμα.

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, χωρίς να υπογραφούν οι δύο συμβάσεις με τους επενδυτές, καθώς διαπιστώθηκε πως υπήρχε πρόβλημα με το ΕΣΧΑΔΑ, με αποτέλεσμα να απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Το σχέδιο ήταν τόσο πρόχειρο που στην απόφαση 26/2015 του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ αναφέρεται πως βρέθηκαν 31,6 στρέμματα παραλίας που παρουσιάζονταν με διαφορετικό χαρακτήρα! 

Μετά την απόρριψη του πρώτου ΕΣΧΑΔΑ απαιτήθηκαν δύο χρόνια μέχρι να ετοιμαστεί το νέο, που θα καλύπτει τις απαιτήσεις του ΣτΕ, αλλά τώρα ανέκυψε το πρόβλημα του αρχαιολογικού χώρου. Ο επενδυτής, ούτως ή άλλως, δεν είχε πρόθεση να κτίσει εντός του αρχαιολογικού χώρου, αλλά μετά την παρέμβαση των δύο υπουργείων αποφασίστηκε να αφαιρεθούν τα περίπου 200 στρέμματα. Το ερώτημα είναι αν η αφαίρεση της συγκεκριμένης έκτασης θα οδηγήσει σε ανατροπή της συμφωνίας με την Angeliades Inc. και ανάλογη μείωση του τιμήματος που προσέφερε.

Το ΕΣΧΑΔΑ καλύπτει έκταση 1.615 στρεμμάτων και έχει χωριστεί σε δύο τμήματα, το «Βόρειο Αφάντου ή γκολφ Αφάντου», έκτασης 1.359 στρεμμάτων, και το «Νότιο Αφάντου», έκτασης 255,7 στρεμμάτων. Το πρώτο παραχωρήθηκε στην M.A. Angeliades Inc. έναντι 26,9 εκατ. ευρώ και το δεύτερο στην Aegean Sun Investments έναντι 15,2 εκατ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v