Τουρισμός: Οι Αμερικανοί κάλυψαν την πτώση από τις ευρωπαϊκές αγορές

«Βαρόμετρο» η πτώση της αγγλικής αγοράς τον Ιανουάριο. Αυξημένα έσοδα από τους Γερμανούς, παρότι ήρθαν λιγότεροι. Νέα εντυπωσιακή αύξηση εισπράξεων από τους Αμερικανούς τουρίστες.

Τουρισμός: Οι Αμερικανοί κάλυψαν την πτώση από τις ευρωπαϊκές αγορές

Το πολλαπλό στοίχημα που σηματοδοτεί η φετινή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό αποτυπώνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο Ιανουαρίου.

Ενδεικτικό των πολλαπλών αναγνώσεων που επιδέχονται τα στοιχεία είναι το γεγονός πως, παρά τη μείωση των τουριστικών εισπράξεων, καταγράφεται ενθαρρυντική άνοδος της μέσης δαπάνης των ξένων επισκεπτών ανά ταξίδι που πραγματοποιούν στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, οι εισπράξεις από Γερμανούς ταξιδιώτες αυξήθηκαν παρά το γεγονός ότι ήρθαν λιγότεροι στην Ελλάδα στον εναρκτήριο μήνα της χρονιάς. Πτώση σε επισκέπτες και έσοδα καταγράφηκε, εν τω μεταξύ, από Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία. Δύο αγορές που αποτέλεσαν βασικά «αμορτισέρ» του ελληνικού τουρισμού την προηγούμενη διετία, προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί από το κύμα φυγής των Ρώσων τουριστών.

Στον αντίποδα, σε σταθερά ανοδικό έδαφος εμφανίζεται να κινείται το τουριστικό ρεύμα από τις ΗΠΑ. Τους επόμενους μήνες, ωστόσο, θα φανεί αν η δυναμική που αναπτύσσεται στην αμερικανική αγορά για την Ελλάδα επηρεαστεί από την πρόσφατη ταξιδιωτική οδηγία του Στέiτ Ντιπάρτμεντ μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες και απευθύνεται στους Αμερικανούς που πρόκειται να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Κρίσιμη μεταβλητή ίσως αποδειχθεί το γεγονός του αυξημένου αριθμού απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ προς Ελλάδα που θα υπάρχουν το φετινό καλοκαίρι, μη υποχρεώνοντας, δηλαδή όπως συνέβαινε άλλες χρονιές, πολλούς Αμερικανούς να έλθουν στη χώρα μας μέσω κάποιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας (κυρίως Μόναχο, Παρίσι, Λονδίνο).

Η μείωση εισπράξεων έφθασε τα 8 εκατ. ευρώ (-4,7%) έναντι του Ιανουαρίου 2015. Ας σημειωθεί πως τον περυσινό Ιανουάριο οι εισπράξεις κατέγραφαν άνοδο 8,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Ενδεικτικό, ίσως, μιας δυναμικής που δείχνει να χάνει την ορμή της.

Το ενθαρρυντικό, ωστόσο, είναι πως η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων που ήρθαν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο κατέγραψε άνοδο 3,4% ενώ τον Ιανουάριο του 2015 «έγραφε» πτώση 27,4%. Ακόμα κι έτσι, όμως, η επίδοση δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς καθώς αντιστοιχεί σε 284,7 ευρώ ανά ταξίδι, όταν τον Ιανουάριο του 2014 ήταν 379,2 ευρώ. Οι ξενοδόχοι από την πλευρά τους θεωρούν πως αντιπροσωπευτικότερο μέγεθος είναι η δαπάνη που κάνουν οι ξένοι ανά διανυκτέρευση.

Οι διαθέσεις των Άγγλων ταξιδιωτών καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού τον Ιανουάριο, αναδεικνύοντας την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου σε «βαρόμετρο» για τον συγκεκριμένο μήνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον πρώτο μήνα της χρονιάς ήρθαν στην Ελλάδα 9,4% λιγότεροι επισκέπτες από το Ην. Βασίλειο, όταν τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι είχαν έρθει 50,8% περισσότεροι από τον Ιανουάριο του 2014. Η μείωση εισπράξεων από τους επισκέπτες του Ην. Βασιλείου έφθασε το 25,7%. Οδηγώντας σε ισόποση μείωση (25,7%) τις εισπράξεις από επισκέπτες χωρών της ΕΕ-28 εκτός της Ευρωζώνης.

Τον ίδιο μήνα ήρθαν στην Ελλάδα 14% λιγότεροι Γερμανοί. Ωστόσο, οι εισπράξεις από Γερμανούς επισκέπτες, αντί να μειωθούν, αυξήθηκαν 4,6% και διαμορφώθηκαν στα 17,2 εκατ. ευρώ.

Σε καθοδική τροχιά, χωρίς ενδείξεις σταθεροποίησης, δείχνει να κινείται και φέτος η αγορά της Ρωσίας, με τους Ρώσους επισκέπτες να είναι 17,4% λιγότεροι από τον Ιανουάριο του 2015. Οι απώλειες εισπράξεων, ωστόσο, από την αγορά της Ρωσίας ήταν ακόμα μεγαλύτερες (-47,2%) και διαμορφώθηκαν μόλις στο 1,3 εκατ. ευρώ έναντι 6,8 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2014.

Σε αντιδιαστολή με τις αγορές του Ην. Βασιλείου, της Γαλλίας και της Ρωσίας, η αγορά των ΗΠΑ αναδεικνύεται σε βασικό πυλώνα του ελληνικού τουρισμού. Ιδιαίτερα κατά τους μήνες χαμηλής τουριστικής κίνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο ήρθαν στην Ελλάδα 4,9% περισσότεροι Αμερικανοί σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ ξόδεψαν ακόμα περισσότερα (+63,2%), με αποτέλεσμα οι τουριστικές εισπράξεις από τις ΗΠΑ να διαμορφωθούν στα 10,7 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v