Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρίνος: Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος (γεωτρήσεις σε Πρίνο και Β. Πρίνο και εκμετάλλευση «Ε»), η Energean εκτιμά ότι η ημερήσια παραγωγή θα ανέλθει σε 14.000 βαρέλια. Εφόσον δε προχωρήσει η αξιοποίηση και άλλων κοιτασμάτων, τότε η παραγωγή μπορεί να φτάσει τις 20.000 βαρέλια ημερησίως.

Πρίνος: Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ

Έτοιμη να ξεκινήσει την επένδυση για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Ε» στον κόλπο της Καβάλας είναι η Energean Oil & Gas, ολοκληρώνοντας τις μελέτες ανάπτυξης και περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Οι προδιαγραφές των μελετών αυτών έγιναν με βάση τα αυστηρά κριτήρια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και Ανασυγκρότησης (EBRD), καθώς αυτό το τραπεζικό ίδρυμα είναι από τα υποψήφια για τη μερική χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει η εταιρεία.

Βασικό συστατικό των νέων επενδύσεων θα είναι η θαλάσσια πλατφόρμα «Λάμδα», η οποία θα εγκατασταθεί περίπου 3,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τις υφιστάμενες πλατφόρμες του Πρίνου. Από τη νέα πλατφόρμα, θα διενεργηθούν πέντε έως εννέα γεωτρήσεις για την εξόρυξη πετρελαίου από το κοίτασμα «Ε».

Η νέα παραγωγική εγκατάσταση σχεδιάστηκε για να λειτουργεί με τηλεχειρισμό από την υφιστάμενη πλατφόρμα «Δέλτα» και χωρίς την παρουσία προσωπικού. Η πλατφόρμα αυτή που λειτουργεί εδώ και περίπου 35 χρόνια για την παραγωγή του κοιτάσματος του Πρίνου θα υποδέχεται με υποβρύχιες σωληνώσεις όλα τα ρευστά που εξάγονται από το κοίτασμα «Ε», στις εγκαταστάσεις της θα διαχωρίζεται το πετρέλαιο από το νερό και το φυσικό αέριο που εξάγεται, ενώ θα τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια τη νέα πλατφόρμα.

Η παραγωγή από το νέο κοίτασμα αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή από τα κοιτάσματα του κόλπου της Καβάλας κατά περίπου 5.000 βαρέλια ημερησίως. Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της Energean, με την πραγματοποίηση νέων γεωτρήσεων στον Πρίνο και στον βόρειο Πρίνο, το οποίο ήδη ξεκίνησε να εκτελείται με το ιδιόκτητο γεωτρύπανο EnergeanForce, έχει ήδη αυξήσει την ημερήσια παραγωγή σε επίπεδα πάνω από 3.500 βαρέλια. Το ύψος αυτό επιτεύχθηκε με δύο γεωτρήσεις που έγιναν στον Πρίνο, η δεύτερη από τις οποίες ολοκληρώθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα και βρίσκεται πλέον σε δοκιμαστική παραγωγή.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος ύψους 250 εκατ. ευρώ (γεωτρήσεις σε Πρίνο και Β. Πρίνο και εκμετάλλευση «Ε»), η Energean εκτιμά ότι η ημερήσια παραγωγή θα ανέλθει σε 14.000 βαρέλια (9.000-10.000 από Πρίνο και Βόρειο Πρίνο και 4.000-5.000 από «Ε»). Αν και ρεαλιστικός στόχος της εταιρίας, σύμφωνα με πηγές της, παραμένουν οι 10.000 βαρέλια. Εφόσον δε προχωρήσει η αξιοποίηση και άλλων κοιτασμάτων που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή, τότε η παραγωγή μπορεί να φτάσει τις 20.000 βαρέλια ημερησίως.

Μέχρι στιγμής, τα βεβαιωμένα και πιστοποιημένα από ανεξάρτητους οργανισμούς αποθέματα πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας ανέρχονται σε 30 εκατομμύρια βαρέλια, η εξαγωγή των οποίων αποτελεί πρωταρχικό στόχο του σημερινού επενδυτικού προγράμματος της Energean. Όσο για τα πιθανά, αυτά, με βάση τα γεωλογικά δεδομένα, υπολογίζονται σε περίπου 20 εκατομμύρια βαρέλια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v