Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντάλλαγμα, μέτρα 3% του ΑΕΠ για την αξιολόγηση

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου εκτιμά ότι υπάρχει σύγκλιση για να κλείσει το δημοσιονομικό με μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ. Παραδέχεται τη δυσκολία να συγκεντρωθεί το «πακέτο». Ορόσημο η 15η Απριλίου για τη συμφωνία.

Αντάλλαγμα, μέτρα 3% του ΑΕΠ για την αξιολόγηση

Θα έχουμε κλείσει έως τις 15 Απριλίου, γιατί μετά έχουμε τη Σύνοδο του ΔΝΤ, δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ.

Όπως τόνισε ο ίδιος, οι δανειστές έχουν δεχθεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα 3% του ΑΕΠ (σ.σ. αντιστοιχούν σε περίπου 5,5 δισ. ευρώ), όπως έλεγε η Κομισιόν, και όχι 4,5% που ήταν η θέση του ΔΝΤ. Ωστόσο ο ίδιος παραδέχτηκε ότι υπάρχει δυσκολία στα φορολογικά μέτρα, που θα πρέπει να φτάσουν το 1,8 δισ. για το 2018.

Σε ερώτηση αν τον ανησυχούν οι δηλώσεις Σόιμπλε για το χρέος, κούνησε το κεφάλι με προβληματισμό αλλά είπε ότι πρέπει να προχωρήσει γιατί το θέλει το ΔΝΤ. Αν κλείσει το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό, ουσιαστικά θα έχει κλείσει η αξιολόγηση, υπογράμμισε ο ίδιος.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, υπάρχει ευρεία συναίνεση για την ανάγκη να κλείσει το ασφαλιστικό με τρόπο πολιτικά διαχειρίσιμο, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι το «αντάλλαγμα» είναι σκληρές αποφάσεις από την πλευρά της Αθήνας στο δημοσιονομικό. Καθόλου τυχαία άλλωστε ο Β. Σόιμπλε είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα πως αν η Ελλάδα δεν μπορεί να κόψει περαιτέρω συντάξεις, θα πρέπει από κοινού με τους θεσμούς να βρουν άλλες λύσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που όπως έγραψε από το πρωί το Euro2day.gr, στο τραπέζι έχουν πέσει όλα τα σενάρια:

* Επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, που θα μπορούσε να αποδώσει κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Προσκρούει στις έντονες αντιδράσεις των δανειστών. 

* Τα καύσιμα. Οι διεθνείς τιμές έχουν υποχωρήσει και πάνω που πήραν μια ανάσα οι καταναλωτές και η οικονομία -ευρύτερα-, έρχονται οι προτάσεις αύξησης των φόρων να βάλουν φωτιά. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι από την κυβέρνηση δεν διαψεύδεται καν το εφιαλτικό σενάριο εξίσωσης της τιμής του πετρελαίου κίνησης με τη βενζίνη, μέτρο το οποίο εκτιμάται κατά πληροφορίες ότι μπορεί να αποδώσει ακόμα και 400 εκατ. ευρώ.

* Τα αυτοκίνητα. Τέλη κυκλοφορίας, τέλη ταξινόμησης, ενδεχόμενος φόρος μεταβίβασης στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα συζητούνται, με στόχο προφανώς την αύξηση των εσόδων. Στο σημείο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη οι δανειστές έχουν κάνει την προεργασία τους σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, καταγράφοντας τις διαφορές στα επίπεδα φορολόγησης του κλάδου των Ι.Χ. στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Βρήκαν ότι υπάρχουν περιθώρια αύξησης.

* Στον κατάλογο προστίθενται μέτρα τα οποία αφορούν σε αύξηση των τελών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, ενώ επειδή στη συνδρομητική τηλεόραση δεν έχει ακόμα επιβληθεί ειδικό τέλος, διεκδικεί και αυτή με τη σειρά της την κατάργηση της... προνομιακής μεταχείρισης.

* Η φορολογία ακινήτων δεν θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει εξαίρεση από το παζλ αναζήτησης πρόσθετων εσόδων. Μετά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών από 5% έως και 20%, τα έσοδα τα οποία βεβαιώνονται με βάση τον ΕΝΦΙΑ συρρικνώθηκαν κατά περίπου 350 εκατ. ευρώ, υποχωρώντας στη ζώνη των 3 δισ. ευρώ. Όπως είναι γνωστό, άσχετα από το ύψος των βεβαιωμένων εσόδων, στο ταμείο το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να βάλει 2,650 δισ. ευρώ. Η εισπραξιμότητα του φόρου είναι γύρω στο 80%-85%. Επομένως και για το 2016, ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο δεν καταργείται, όπως προεκλογικά διατυμπάνιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παραμένει στο ύψος του, με επιμέρους αλλαγές κυρίως στον συμπληρωματικό φόρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v