Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκκληση ΔΝΤ για «ευελιξία» με Ελλάδα λόγω προσφυγικού

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Μaurice Obstfeld τονίζει στη Handelsblatt την ανάγκη να υπάρξει βραχυπρόθεσμα ευελιξία, λόγω της κρίσης του προσφυγικού. Ζητά μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους.

Εκκληση ΔΝΤ για «ευελιξία» με Ελλάδα λόγω προσφυγικού

Ο Μaurice Obstfeld, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, απηύθυνε έκκληση για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων στην Ελλάδα.

Βραχυπρόθεσμα θα έπρεπε να υπάρξει κάποια ευελιξία όσον αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους λόγω του προσφυγικού, ανέφερε ο κ. Obstfeld σε συνέντευξή του στη Handelsblatt. Ο ίδιος ανέφερε ωστόσο πως δεν μπορούν να αποφευχθούν οι διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και ότι είναι αναγκαία η ελάφρυνση χρέους.

«Οι προσφυγικές ροές δεν θα διαρκέσουν για πάντα. Τα ελληνικά δημοσιονομικά αποτελούν, αντίθετα, ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα. Για να έχει η Ελλάδα επιτυχία θα πρέπει να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της. Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό κόστος των συντάξεων είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα επιτευχθεί εξυγίανση στα δημοσιονομικά χωρίς μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Βραχυπρόθεσμα μπορεί να υπάρξει χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων λόγω προσφυγικού. Περιορισμός δαπανών και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παραμένουν ωστόσο απαραίτητες, όπως άλλωστε και η διαγραφή χρέους», υπογραμμίζει το κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ.

Ο κ. Obstfeld προειδοποίησε επίσης για την τάση που εμφανίζεται σε όλη την Ευρώπη υπέρ των εθνικών λύσεων και ενάντια στην οικονομική ολοκλήρωση. Χρειάζεται περισσότερη και όχι λιγότερη συνεργασία, σημείωσε.

Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων και άσκησε κριτική στο γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει αναλάβει μόνη της το έργο τόνωσης της οικονομίας, χωρίς βοήθεια από δημοσιονομικές πολιτικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v