Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές

Πώς ο πρόεδρος της ΝΔ κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση και ζητά «διπλή» εξεταστική από τον πρωθυπουργό. Ο «πρωινός καφές», η ομιλία Τσίπρα και το... Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Οι θέσεις Γεννηματά, Θεοδωράκη και Λεβέντη.

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές

Το νέο στίγμα της αντιπολιτευτικής του τακτικής παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή και δύο μήνες μετά την ανάληψη της ηγεσίας της ΝΔ, ζήτησε την παραίτηση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τη διενέργεια εκλογών.

Κορυφώνοντας τη μετωπική σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα και αφού είχε προηγηθεί η πολύ υψηλών τόνων ομιλία του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε πράξη αυτό που ψιθυριζόταν τις τελευταίες μέρες στους διαδρόμους της Συγγρού. Και η αλήθεια είναι ότι το αίτημα προσφυγής στις κάλπες αποτελούσε σταθερό θέμα συζήτησης στον γαλάζιο «πρωινό καφέ» τελευταία, όμως σχετική απόφαση δεν είχε ληφθεί μέχρι την ύστατη ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και λίγο πριν την έναρξη της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν είχε οριστικοποιηθεί και εν πολλοίς θα εξαρτιόταν από την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα. Τελικά ο κ. Μητσοτάκης, στο τέλος της παρέμβασής του, αποφάσισε να... απασφαλίσει: «Εδώ που έχουμε φτάσει, έχετε μόνο μια ωφέλιμη απόφαση για τον τόπο να πάρετε: Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, να παραιτηθείτε. Να φύγετε, πριν σπρώξετε τη χώρα στην καταστροφή. Η Ελλάδα δεν σας αντέχει άλλο. Και επειδή, όπως φαίνεται, η Βουλή αυτή δεν μπορεί να δώσει άλλη λύση, να δώσει, λοιπόν, τη λύση ο λαός», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του, ήταν η κορύφωση μιας στρατηγικής που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθούσε τις τελευταίες εβδομάδες, με συνεχώς αυξανόμενους αντιπολιτευτικούς τόνους και διεύρυνση των μετώπων για τα οποία ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση. «Εδώ που φτάσαμε, θα ήμασταν ανακόλουθοι αν δεν ζητάγαμε εκλογές. Ακούγαμε για 7-8 φακέλους που είχε ο πρωθυπουργός, ενώ εμείς είχαμε μόνο έναν, αυτόν για την καταστροφή της χώρας από τη σημερινή συγκυβέρνηση», έλεγε αργά το βράδυ συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, υποστηρίζοντας πως «ο κ. Τσίπρας πλέον δεν έχει άλλο οχυρό. Το τελευταίο ήταν η διαπλοκή και η διαφθορά και σε αυτό όμως πήρε σήμερα την απάντηση που του άρμοζε».

«Δεν χρειάζεται την άδεια κανενός»

Το επιχείρημα το οποίο χρησιμοποιούν στη Συγγρού είναι ότι η κυβέρνηση «έχει καταλύσει τα πάντα» και ότι πλέον «η Ελλάδα μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι στην τέλεια καταιγίδα». Κάθε μέρα που περνάει, υποστηρίζουν, η κατάσταση γίνεται και πιο δύσκολη για τη χώρα και, όπως είπε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, «εδώ που φτάσατε τη χώρα, το κόστος της παραμονής σας είναι μεγαλύτερο από το κόστος της διαδικασίας απομάκρυνσής σας».

Με βάση τα νέα δεδομένα, ένα από τα ερωτήματα που τίθενται είναι αν το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σε γνώση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ή όχι. «Φυσικά όχι. Δεν χρειάζεται την άδεια κανενός. Την εμπιστοσύνη του λαού ζητά», είναι η σχετική απάντηση στενού συνεργάτη του, κάτι που εκ των πραγμάτων καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την επόμενη Σύνοδο Κορυφής των κεντροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης στις Βρυξέλλες και τη στάση των ομοϊδεατών του απέναντι στον πρόεδρο της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την πρόταση εκ μέρους του κόμματός του για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα capital controls, το νέο μνημόνιο και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ζητώντας μάλιστα από τον πρωθυπουργό να στηρίξει τη συγκεκριμένη πρόταση και η ΝΔ από την πλευρά της θα στηρίξει τη δική του πρόταση για εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι το κόμμα του έχει τις δικές του ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, ενώ στήριξε απόλυτα τους προκατόχους του, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά για τα πεπραγμένα τους. Από την άλλη, συσχέτισε τον ΣΥΡΙΖΑ με το παλαιό ΠΑΣΟΚ: «Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου που εσείς μαζέψατε», τόνισε.

«Η Βουλή αυτή πρέπει να δώσει τη λύση»

Την πρότασή της για παραίτηση της κυβέρνησης και τον σχηματισμό άλλης από την παρούσα Βουλή επανέλαβε η Φώφη Γεννηματά. «Είναι φανερό ότι δεν μπορείτε να οδηγήσετε τη χώρα στην έξοδο από την κρίση με ασφάλεια. Παραιτηθείτε. Η Βουλή αυτή πρέπει να δώσει τη λύση. Το συμφέρον της χώρας επιβάλλει εθνική συνεννόηση», σημείωσε, με συνεργάτες της πάντως να τονίζουν ότι η πρόταση αυτή προϋποθέτει τη συμμετοχή και της ΝΔ στο νέο σχήμα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση, χαρακτήρισε «πυροτέχνημα» τη χθεσινή συζήτηση και τόνισε προς τον πρωθυπουργό ότι «δεν έχετε κανένα άλλοθι για τις πράξεις σας. Αποπροσανατολίζετε, για να βγει η κυβέρνηση από τα αδιέξοδά της».

Μάλιστα κάλεσε τον κ. Τσίπρα να ακυρώσει «και τις 13 νομοθετικές ρυθμίσεις με ένα νόμο και ένα άρθρο, όπως δεν κάνατε για το Μνημόνιο. Κυβέρνηση είστε». Το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε η κ. Γεννηματά, «θα στηρίξουμε την πρότασή σας για εξεταστική για όλα τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων», ενώ έθεσε το ερώτημα «γιατί δεν λέτε 'ναι' στην πρότασή μας για την οικονομία (εξεταστική) από το 2002;».

«Οι αποφάσεις θα γυρίσουν μπούμερανγκ»

Με σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, την κυβέρνηση, τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου κινήθηκε η ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη. Χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα «πρωθυπουργό του λαϊκισμού» και ερμήνευσε τη στάση του λέγοντας πως «ό,τι κάνετε είναι καλώς καμωμένο, γιατί οι προηγούμενοι ήταν χειρότεροι και κυρίως διεφθαρμένοι». Κάλεσε δε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μην πολιτεύονται «σαν να είστε αιώνιοι. Οι αποφάσεις θα γυρίσουν μπούμερανγκ. Κάποια στιγμή δεν θα είστε κυβέρνηση και τότε θα είστε στο έλεος της αυθαιρεσίας που εσείς δημιουργείτε».

Αναφερόμενος στην κ. Θάνου και τον κ. Παπαγγελόπουλο, κατήγγειλε ότι «ενώνουν δύο συστήματα που έχουν στηθεί εδώ και χρόνια. Και στόχος αυτών των συστημάτων είναι η χειραγώγηση των λειτουργών της δικαιοσύνης. Τα προβλήματα της Δικαιοσύνης, κατά τον επικεφαλής του Ποταμιού, «δεν αντιμετωπίζονται με λόγια του αέρα. Θέλουν δουλειά, οργάνωση και τολμηρές αποφάσεις, την οποία αδυνατείτε να κάνετε κύριοι της κυβέρνησης».

«Κυβέρνηση 250 εδρών»

«Η κυβέρνηση αυτή δεν θα μακροημερεύσει», εκτίμησε ο Βασίλης Λεβέντης, επαναλαμβάνοντας τη θέση του για κυβέρνηση 250 εδρών, ώστε να γίνει μια τελευταία προσπάθεια να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. «Η χώρα έχει ανάγκη μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση που θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, που κάλεσε την κυβέρνηση να καταργήσει όσους νόμους θεωρεί ότι συνιστούν παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. «Για την κατάσταση σε αυτήν έχουν αμαρτίες όλες οι πτέρυγες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, κάλεσε τους υπουργούς να μην κάνουν πράγματα «που προδίδουν τη χώρα. Και αν το κάνετε, πιστεύω ότι το κάνετε από ανικανότητα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v