Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξεταστική και στο βάθος νέες... κόντρες

«Ο δράκος ψόφησε και δεν... νιαουρίζει» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στο αίτημα Μητσοτάκη για εκλογές. Αιχμές στον αρχηγό της ΝΔ για Siemens και Παπασταύρου. Η παράθεση νόμων και παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη επί κυβέρνησης Σαμαρά και το αίτημα Εξεταστικής για τα δάνεια κομμάτων-ΜΜΕ.

Εξεταστική και στο βάθος νέες... κόντρες

Αποκαλύψεις δεν έγιναν, «βόμβες» δεν έπεσαν και, σίγουρα, δεν ήταν η D-Day για την οποία μιλούσαν οι θερμόαιμοι.

Η πολυδιαφημισμένη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη και τη διαφθορά, που ζήτησε ο πρωθυπουργός, εξελίχθηκε σε ένα πινγκ πονγκ μεταξύ κυβέρνησης - αντιπολίτευσης (αξιωματικής, κυρίως) για το ποιοι, επί ποίων κυβερνήσεων και πώς θεσμοθέτησαν τη διαπλοκή, διευκόλυναν τη διαφθορά και παρενέβησαν στο έργο της Δικαιοσύνης.

Η εφτάωρη διαδικασία (σ.σ. ολοκληρώθηκε στις 3:15 το πρωί...) «έβγαλε» δύο ειδήσεις -με ερωτηματικό στη δεύτερη:

Τραπεζικά δάνεια με έωλες εγγυήσεις

-Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ζητήσει Εξεταστική Επιτροπή «για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των μιντιαρχών».

Στόχος, όπως είπε, να αναδειχθούν οι πολιτικές ευθύνες (σ.σ. και, ενδεχομένως, οι αποχρώσες ποινικές) των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τη γενναία τραπεζική δανειοδότηση των δύο αυτών κομμάτων και των ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης χωρίς εγγυήσεις, οδηγώντας σε διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.

Ο πρωθυπουργός επικαλέσθηκε τα 210 εκατ. που χρωστάει η ΝΔ και το υπέρογκο, πλην ασαφές ακόμη, ποσό που αναλογεί στο ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι ως εγγυήσεις είχαν δοθεί οι μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων, «θαρρείς και είχαν προεξοφλήσει πως θα έπαιρναν μονίμως στις εκλογές ποσοστά 40-44%».

Ως γνωστόν, η καταβύθιση των εκλογικών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ έχει συμπαρασύρει προς τα κάτω και την κρατική χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα η αποπληρωμή των δανείων του να βρίσκεται στον αέρα.

Δεδομένου ότι η Εξεταστική θα συγκροτηθεί και «δεν θα τελειώσει του αγίου Ποτέ αλλά στα τέλη Μαΐου», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, είναι προφανές ότι το ζήτημα «πολιτικό-τραπεζικό χρήμα» θα είναι κυρίαρχο το επόμενο διάστημα και οι αποκαλύψεις θα «τρέχουν» παράλληλα με τις εξελίξεις στο προσφυγικό και στην αξιολόγηση.

«Ο δράκος ψόφησε και... δεν νιαουρίζει»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές. Δεν αιφνιδίασε την κυβέρνηση καθώς οι σχετικές πληροφορίες κυκλοφορούσαν τις τελευταίες ώρες, αλλά έδωσε στον κ. Τσίπρα την «πάσα» να κατηγορήσει τον αρχηγό της ΝΔ ότι «υπακούει» στον Σταύρο Ψυχάρη, καθώς τα έντυπά του ζητούσαν επιμόνως το τελευταίο διάστημα από την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητήσει ευθέως εκλογές. «Αλλάξτε λογογράφο, γιατί ο κύριος Ψυχάρης είναι προβλέψιμος» είπε, μάλιστα, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός έδωσε... συγχαρητήρια στον αρχηγό της ΝΔ για το θάρρος του να ζητήσει (τελικά) εκλογές, τονίζοντας όμως ότι αυτή η κίνηση «δείχνει την αγωνία του συστήματος διαπλοκής, επειδή φοβάται ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι υποσχέθηκε».

Εμμέσως, πάντως, απέρριψε το εκλογικό αίτημα: «Παίζετε το σενάριο της αριστερής παρένθεσης για να δημιουργήσετε κλίμα εκφοβισμού. Είναι χιλιοπαιγμένο το έργο αλλά ο δράκος ψόφησε και δεν νιαουρίζει», είπε ο κ. Τσίπρας παραπέμποντας... στη γάτα Ιμαλαΐων.

«Καρφιά» στον Μητσοτάκη για Παπασταύρου και Siemens

Σε πείσμα των διαρροών δε, ο πρωθυπουργός δεν προέβη σε αποκαλύψεις για υποθέσεις που αφορούν προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη, ενώ προτίμησε να αφήνει υπόνοιες ("Γιατί να ανοίξουμε όλα τα χαρτιά μας σε ένα βράδυ;" ήταν η εξήγηση κεντρικού κυβερνητικού στελέχους).

Για παράδειγμα, εξέφρασε την απορία του για την κάλυψη που παρέχει ο νέος αρχηγός της ΝΔ στον πρώην συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος κατηγορείται για επιχειρηματικές δραστηριότητες (δημοσιογραφικές αποκαλύψεις) και φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό (λίστα Μπόργιανς).

"Γιατί τον καλύπτετε; Υπήρξε συνεργάτης σας ή μήπως συνεταίρος σας;" ήταν η πλέον χαρακτηριστική πρωθυπουργική ατάκα.

Επίσης, όταν ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση με τη Siemens για το ποσό που πρέπει να καταβάλει στην Ελλάδα, απευθύνθηκε στον κ. Μητσαοτάκη με τη φράση «Σας καλώ να συμβάλλετε σ' αυτή την προσπάθεια με τις προσωπικές γνωριμίες που έχετε»... (σ.σ. Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η Siemens δέχθηκε, επί κυβέρνησης Σαμαρά, να καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο 250 εκατ. ευρώ, ενώ η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής υπολόγισε τη ζημία του Δημοσίου στα 2 δισ. ευρώ.)

Νόμοι και παρεμβάσεις για διαπλοκή-διαφθορά

Νωρίτερα, ο κ.Τσίπρας απαρίθμησε (καταθέτοντας τα σχετικά πρακτικά) «χαρακτηριστικές περιπτώσεις παρέμβασης στη Δικαιοσύνη" από το πολιτικό σύστημα τα προηγούμενα χρόνια -μάλιστα έκανε δεκτή την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού να νομοθετήσει εκ νέου η Βουλή ώστε να τις ακυρώσει.

Οι παρεμβάσεις είναι οι κάτωθι:

• Με το νόμο 4024/2011 νομιμοποιήθηκαν μισθολογικές υπερβάσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και τερματίστηκαν όλες οι διώξεις.

• Με τους νόμους 4071/2012 και 4170/2013 διαγράφηκαν τα χρέη όλων των δημοτικών επιχειρήσεων.

• Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στηριζόμενο στις διατάξεις αυτές, απάλλαξε από κάθε ευθύνη τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και κάθε συμβεβλημένο ιδιώτη.

• Με το νόμο 4255/2014 έπαυσαν όλες οι ποινικές διώξεις που αφορούσαν τη διάθεση πόρων του ΟΑΕΕ.

• Με το άρθρο 68 του νόμου 4139/2013 ορίζεται ότι δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης. ("Η διάταξη καταργήθηκε λίγο αργότερα εξαιτίας της γενικευμένης κατακραυγής", όπως διευκρίνισε).

• Με το νόμο 4046/2012 απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη τα μέλη ΔΣ των Τραπεζών και τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος για το PSI.

• Με το νόμο 4141/2013 ανεστάλησαν οι ποινικές διώξεις στις διοικήσεις των εταιρειών του Δημοσίου που ιδιωτικοποιούνται βάσει μνημονιακών δεσμεύσεων.

• Με το νόμο 4224/2013 απαλλάσσονται τα μέλη του ΔΣ της ΛΑΡΚΟ από κάθε ευθύνη για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

· Με το άρθρο 19 του ίδιου νόμου σταμάτησαν όλες οι ποινικές διώξεις για τα ΔΣ των αγροτικών συνεταιρισμών κάθε βαθμού.

Με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά κυρίου Αθανασίου αντικαταστάθηκε το άρθρο 263Α του Ποινικού Κώδικα, βάσει του οποίου ήταν υπόδικοι σειρά στελεχών επιχειρήσεων και Μ.Κ.Ο. που λάμβαναν αφειδώς χρηματοδοτήσεις από το ελληνικό δημόσιο.

Η τροπολογία κατατέθηκε στις 6 Μαΐου 2014 και αφού ψηφίστηκε και ίσχυσε για μερικές μέρες, αποσύρθηκε με το επιχείρημα ότι πέρασε κατά λάθος. Η ύπαρξη όμως του νόμου για μερικές μέρες, έδινε τη δυνατότητα στους υπόδικους για τα αδικήματα να ζητήσουν να δικαστούν με αυτόν.

Σε αποκαλύψεις προέβη τις πρώτες πρωινές ώρες και ο Πάνος Καμμένος. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην Kavala Oil (ότι η κυβέρνηση Σαμαρά διόρισε στο τιμόνι της παλαιό συνεργάτη του κ. Παπασταύρου) και στην «αθώωση του Ακη από τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος χαρακτήρισε 'αδικηθέντα' τον Γιάννο Παπαντωνίου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v