Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Εκπλήξεις και «βαρίδια» στα κέρδη 2015

Τι αποκαλύπτει η εικόνα των αποτελεσμάτων 88 εισηγμένων εταιρειών για την πορεία των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Ποιοι κλάδοι και ποιοι όμιλοι ξεχωρίζουν. Ποιοι έκτακτοι παράγοντες επηρέασαν τα οικονομικά μεγέθη. Αναλυτικός πίνακας.

Εισηγμένες: Εκπλήξεις και «βαρίδια» στα κέρδη 2015

Αύξηση λειτουργικών κερδών (EBITDA) κατά 21,2% και προ φόρων κερδών κατά 75,6% εμφανίζουν αθροιστικά οι 88 εισηγμένες εταιρείες (πλην τραπεζών και ΑΕΕΧ) που δημοσίευσαν λογιστικές καταστάσεις έτους και εξαμήνου έως και χθες το βράδυ.

Η μέση επίδοση φαντάζει πολύ ικανοποιητική, αν κάποιος συνεκτιμήσει το περιβάλλον οικονομικής ύφεσης που επικράτησε για μια ακόμη χρονιά το 2015 και τις επιπτώσεις από την επιβολή των capital controls κατά το δεύτερο μισό του έτους.

Ωστόσο αποτελεί τη μία όψη του νομίσματος. Με βάση πάντως τις πρώτες εκτιμήσεις, η συνολική εικόνα των βελτιωμένων αποτελεσμάτων προκύπτει από:

• Τη μεγάλη διεύρυνση των περιθωρίων διύλισης, γεγονός που επηρέασε θετικά τις επιδόσεις των δύο μεγάλων διυλιστηρίων (ΕΛΠΕ και Motor Oil). Αν δεν συνυπολογιστεί ο συγκεκριμένος κλάδος, τότε τα αθροιστικά λειτουργικά κέρδη εμφανίζουν οριακή υποχώρηση (-0,5%) και τα προ φόρων αποτελέσματα πτώση κατά 25,7%.

• Τις καλύτερες επιδόσεις που σημείωσαν ο ακτοπλοϊκός κλάδος (Attica Group, Μινωικές Γραμμές), οι θυγατρικές του Ομίλου Viohalco, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών (π.χ. ΕΛΙΝΟΙΛ), οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τον εισερχόμενο τουρισμό (π.χ. ξενοδοχεία Autohellas, Αεροπορία Αιγαίου), ο ευρύτερος κλάδος των οχημάτων (Πετρόπουλος, Μοτοδυναμική), πολλοί όμιλοι με αξιοσημείωτη διεθνοποιημένη δραστηριότητα (π.χ. Coca-Cola HBC, METKA, Sarantis, Πλαστικά Θράκης) και οι δύο μεγαλύτερες εισηγμένες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΛΤΕΧ Άνεμος). Μετά και την αυριανή (τελευταία) ημέρα δημοσίευσης των αποτελεσμάτων, στους κλάδους με βελτιωμένη πορεία αναμένεται να συμπεριληφθεί και αυτός της ιχθυοκαλλιέργειας.

Αντίθετα, παράγοντες που επιβάρυναν τις επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ ήταν:

• Η μειωμένη κερδοφορία που εμφάνισαν μεγάλοι σε μέγεθος όμιλοι, όπως ο Μυτιληναίος (πτώση της διεθνούς τιμής του αλουμινίου), ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ (ο τελευταίος μόνο σε ό,τι αφορά την «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων).

• Ο επηρεασμός πολλών εταιρειών από την (για μια ακόμη χρονιά) αναιμική πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας.

• Η κόπωση πολλών επιχειρήσεων από τη συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση σε συνδυασμό με την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων κατά το δεύτερο μισό του έτους.

Πληρέστερη εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων θα προκύψει μετά και το βράδυ της Πέμπτης, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η δημοσίευση των ετήσιων λογιστικών καταστάσεων, ωστόσο όπως δείχνουν τα πράγματα:

• Μέσα στο 2015 συνεχίστηκε η πορεία δύο ταχυτήτων μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών, με πολλούς ομίλους να εμφανίζουν πέρα από ζημιογόνα αποτελέσματα και αρνητικά ίδια κεφάλαια. Είναι προφανές πως οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες θα χρειαστούν την παρέμβαση των βασικών τους (ή και νέων) μετόχων ή/και τη στήριξη των τραπεζών, προκειμένου να ξεπεράσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Δεκάδες εταιρείες, κόντρα στο γενικότερο κλίμα της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, εμφανίζουν θετικό καθαρό ταμείο, με τα διαθέσιμά τους να υπερβαίνουν το σύνολο των τραπεζικών τους υποχρεώσεων.

• Σε πολλούς κλάδους παρατηρείται συγκέντρωση μεριδίων αγοράς από τους μικρούς στους μεγαλύτερους «παίκτες» της αγοράς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v