Και η Καλαμάτα στο χάρτη των υδατοδρομιών

Μέχρι σήμερα πάνω από 50 υδατοδρόμια σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε φάση αδειοδότησης και υλοποίησης που αν όλα πάνε καλά σύντομα οι Έλληνες θα μπορούν να πετάνε σχεδόν παντού με υδροπλάνα.

Και η Καλαμάτα στο χάρτη των υδατοδρομιών

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας και η Hellenic Seaplanes ως ο ανάδοχος της διαδικασίας αδειοδότησης του Υδατοδρομίου Καλαμάτας προχώρησαν στην κατάθεση του φάκελου, ώστε να προλάβει η Καλαμάτα να ενταχθεί ως προορισμός με υδροπλάνα στην επόμενη τουριστική περίοδο του 2016 .

Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε ο Δήμαρχος της Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Nίκας και ολοκληρώθηκε σήμερα με την κατάθεση του φακέλου αίτησης στο υπουργείο Μεταφορών. Η Καλαμάτα όπως όλα δείχνουν θα αποκτήσει το πρώτο υδατοδρόμιο στην περιφέρεια Πελοποννήσου , δημιουργώντας την κεντρική βάση του δικτύου στην Νότια Ελλάδα όπου θα ξεκινάνε δεκάδες προορισμοί.

Σε σχετική συνέντευξη του ο Δήμαρχος κ. Nίκας δήλωσε: «Η πρωτοβουλία αυτή, αναμένεται να λειτουργήσει ενισχυτικά στο γενικότερο στρατηγικό πλάνο της Περιφέρειας για την στήριξη και περεταίρω ανάπτυξη του τουρισμού στην Καλαμάτα και στην Πελοπόννησο, ειδικά στις σημερινές συνθήκες κρίσης. Ως εκ τούτου, η ίδρυση υδατοδρομίου στην Καλαμάτα, δημιουργεί μια σημαντική αναπτυξιακή προοπτική, αφού ενισχύεται ο τομέας του τουρισμού που αποτελεί για την Ελλάδα βασικό πυλώνα ανάπτυξης, ενώ δημιουργείται ένα σημαντικό πεδίο επένδυσης με σημαντικά οφέλη. Επιπλέον, η αξιοποίηση των υδροπλάνων εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την προσπάθεια στο να αντιμετωπιστούν οι ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις των μετακινήσεων, δεδομένου ότι τα υδροπλάνα δύνανται να εκτελούν πτήσεις για τη μεταφορά επιβατών και φορτίων καθώς και να δημιουργήσουν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας»

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας Χάρης Βγενής είπε "Το Λιμενικό μας Ταμείο έχει κάνει ίσως το πιο σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη υδατοδρομίων στην Νότια Ελλάδα. Πολύ σύντομα θα έχουμε ένα σημαντικό δίκτυο με προορισμούς που θα εξυπηρετούν τους Έλληνες αλλά και τους ξένους επισκέπτες". Επίσης αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή και πόσο μπορεί να ωφεληθεί η πόλη από το δίκτυο υδατοδρομίων, την ευκαιρία να προσελκύσουν περισσότερες τουριστικές δραστηριότητες αλλά και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Hellenic Seaplanes S.A. κ. Νικόλας Χαραλάμπους είπε " Πρόκειται για ένα εγχείρημα καταφανώς εθνικής σημασίας και σύντομα θα έχουμε ένα βιώσιμο δίκτυο υδατοδρομίων, που θα δώσει μια νέα πνοή στην διασύνδεση όλης της Ελλάδας. Η εταιρεία μας έχει ήδη ξεκινήσει δυναμικά την διαδικασία για αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίων σε παράλια, νησιά και λίμνες όπου σύντομα θα έχουν διασύνδεση με υδροπλάνο μεταξύ τους. Η λειτουργία των υδροπλάνων και η δημιουργία του δικτύου υδατοδρομίων μπορούν να δημιουργήσουν ένα σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας, τόσο με άμεσο όσο και με έμμεσο τρόπο, να συνεισφέρουν σημαντικά στη διασύνδεση και ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και στη βελτίωση της οικονομίας της χώρας, αλλά και να συμβάλλουν στην άρση της απομόνωσης νησιών μικρών ή ακριτικών, όπου δεν είναι δυνατή η κατασκευή αεροδρομίων και η μεταξύ τους ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι δυσχερής, ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο."

Μέχρι σήμερα πάνω από 50 υδατοδρόμια σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε φάση αδειοδότησης και υλοποίησης που αν όλα πάνε καλά σύντομα οι Έλληνες θα μπορούν να πετάνε σχεδόν παντού με υδροπλάνα. Είναι αποδεδειγμένο πως ένα τέτοιο εγχείρημα θα λειτουργήσει ευεργετικά για την άρση της απομόνωσης των απομακρυσμένων νησιωτικών μας περιοχών, την σύσφιξη των σχέσεων των τοπικών κοινωνιών με τον κυρίως εθνικό κορμό της χώρας και την εμπορική και κοινωνική ανάπτυξη νησιών και τόπων του ευρύτερου Ελληνικού χώρου, που σήμερα δικαιολογημένα αισθάνονται στο περιθώριο. Η ανάπτυξη ενός πανελλαδικού δικτύου υδατοδρομίων μπορεί να δώσει ώθηση στα τουριστικά επαγγέλματα, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να στηρίξει την εξυπηρέτηση ασθενών με αεροδιακομιδές, τόσο για τους Έλληνες όσο και τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v