Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί τα funds θέλουν πωλήσεις ενήμερων δανείων

Ποιοι είναι οι λόγοι που τα private equities θέλουν στα καλάθια των προς πώληση κόκκινων δανείων να μπουν και ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια. Φουντώνει ο «έξωθεν» ανταγωνισμός με τα προς πώληση δάνεια σε Κύπρο και Ιταλία.

Γιατί τα funds θέλουν πωλήσεις ενήμερων δανείων

Την ένταξη και των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων στα «καλάθια» που θα βγουν προς πώληση ζητούν οι ξένες εταιρείες private equities, με στόχο την αύξηση της τιμής στις επικείμενες τιτλοποιήσεις τους, κάτι που συμφέρει και τις ελληνικές τράπεζες καθώς έτσι θα καταφέρουν να πωλήσουν τα δάνεια σε υψηλότερες τιμές.

Το αίτημα, προς το παρόν, αφορά κυρίως στα χαρτοφυλάκια των επιχειρηματικών δανείων, η ενεργή αντιμετώπιση των οποίων επείγει.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι σε βάθος χρόνου η διαδικασία θα μπορούσε να αγγίξει και τα χαρτοφυλάκια των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων. Προσθέτουν δε ότι η δυνατότητα πώλησης και ενήμερων δανείων αναμένεται να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στο ενδιαφέρον των ξένων για την αγορά κόκκινων δανείων και να αυξήσει τα έσοδα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Διαφορετικά, όπως υποστηρίζουν, τα οφέλη από την ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι κατώτερα των προσδοκιών και θα επιβραδύνουν την ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών.

Τιτλοποίηση

Ασφαλείς πληροφορίες του Εuro2day.gr αναφέρουν ότι οι ξένες εταιρείες, οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσουν πακέτα κόκκινων δανείων από διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, σκοπεύουν να τιτλοποιήσουν τα εν λόγω δάνεια προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα. Μέρος αυτής, μάλιστα, θα διοχετευθεί στις προβληματικές επιχειρήσεις, δεδομένου ότι το πλαίσιο της αδειοδότησης δίνει τη δυνατότητα να παρέχουν και δάνεια.

Το θέμα έχει συζητηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι επικεφαλής των δύο οργάνων δεν έχουν φέρει αντιρρήσεις. Ωστόσο, αντίθετη να συζητήσει το ενδεχόμενο εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση, η οποία προέβαλε σθεναρή αντίσταση και στις συζητήσεις με τους επικεφαλής του κουαρτέτου κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής τους στην Αθήνα.

Ο... έξωθεν ανταγωνισμός

Μεταξύ των επιχειρημάτων που προβάλλουν οι ξένοι στη συζήτηση για την ενεργή αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων είναι ο έξωθεν ανταγωνισμός, κυρίως στην Κύπρο και την Ιταλία. Κι αυτό διότι αφενός στην Κύπρο έχει ανοίξει η αγορά διαχείρισης και πώλησης για όλες τις κατηγορίες των δανείων, αφετέρου στην Ιταλία, οι τοπικές τράπεζες προχωρούν σε πωλήσεις πακέτων δανείων με στόχο την αντιμετώπιση του μεγάλου μεγέθους των επισφαλειών.

«Πρόκειται για διαδικασία win-win και όσο υπάρχουν περιορισμοί στην ελληνική αγορά, τόσο τα ξένα private equities θα στρέφουν το ενδιαφέρον και τα κεφάλαιά τους προς τις άλλες αγορές της Νότιας Ευρώπης», αναφέρει στο Εuro2day.gr παράγοντας της αγοράς που εμπλέκεται στη διαδικασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v