Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εξ αριστερών» τα ενδοκυβερνητικά βέλη στο προσφυγικό

«Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι αρνητική εξέλιξη» διαπιστώνουν οι "53" του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι η κυβέρνηση τη χαρακτήρισε «θετική». Αλλά... θα υπερψηφίσουν απόψε στη Βουλή το προσφυγικό νομοσχέδιο. Ανησυχίες από «νησιώτες» βουλευτές.

«Εξ αριστερών» τα ενδοκυβερνητικά βέλη στο προσφυγικό

Τη στιγμή που η κυβέρνηση φέρεται να απολαμβάνει της στήριξης των ευρωπαϊκών θεσμών στο όνομα της πολιτικής σταθερότητας εξαιτίας και του προσφυγικού (όπως μετέφερε προχθές, κατά τις πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο), το Μαξίμου καλείται να διαχειριστεί μία σουρεάλ κατάσταση:

* Η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στο προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα με τη διαδικασία του κατεπείγοντας, επειδή τη Δευτέρα 4 Απριλίου τίθεται (θεωρητικά...) σε εφαρμογή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που υπεγράφη στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

* Σ' αυτό ακριβώς το timing, η (εξ αριστερών) "ομάδα των 53" στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ... καταγγέλλει την εν λόγω συμφωνία ως "αρνητική εξέλιξη", παρότι την αποδέχθηκε ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες ως "την καλύτερη δυνατή συμφωνία", δεδομένων των συσχετισμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

* Οι (περίπου δέκα) βουλευτές που ανήκουν στην εν λόγω ομάδα διευκρινίζουν ότι θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο επειδή το αποσυνδέουν από το περιεχόμενο της συμφωνίας, αν και στο "όνομά" της ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή.

Αν δεν υπήρχε αυτή η διευκρίνιση, θα μιλούσαμε σήμερα για κυβερνητική κρίση. Επειδή... υπάρχει, ξεκαθαρίζεται (από Μαξίμου και Κουμουνδούρου) πως πρόκειται απλώς για μία «διαφορετική οπτική στελεχών», η οποία «σε κάποια σημεία είναι σωστή και σε άλλα υπερβολική».

Το γεγονός δε, ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν θα αποτελέσει αντικείμενο ψηφοφορίας στη Βουλή (σ.σ. δεν χρειάζεται κύρωσή της από τα εθνικά κοινοβούλια) και άρα δεν κινδυνεύει η κυβερνητική πλειοψηφία, το θέμα υποβαθμίζεται σε εσωκομματικό επίπεδο.

Είναι η Τουρκία ασφαλής χώρα;...

Παρά ταύτα, η πλέον δραστήρια εκ των «53» βουλευτής Βασιλική Κατριβάνου ζητά τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, χωρίς, προς το παρόν, να απειλεί με αρνητική ψήφο.

Οπως ανέφερε στη χθεσινή σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα το προσφυγικό νομοσχέδιο, απαιτούνται βελτιώσεις σε σημεία του που αφορούν στη διαδικασία ασύλου.

Για παράδειγμα, ζήτησε να μην ορίζεται ανώτατο όριο 14 ημερών στη διαδικασία εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας, αλλά να παραμείνει το όριο των 28 ημερών που προβλέπεται από το ισχύον καθεστώς.

Διαφώνησε επίσης με το σημείο του νομοσχεδίου που ορίζει ότι ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης (σεκιουριτάδες) θα φυλάσσουν τα κέντρα ανοικτής φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών, με το αιτιολογικό ότι οι περισσότεροι σεκιουριτάδες είναι Χρυσαυγίτες και άρα «ο λύκος θα φυλάει τα πρόβατα».

Οι κυβερνητικοί βουλευτές εμφανίσθηκαν ικανοποιημένοι από την απόφαση της κυβέρνησης να μην ορίσει την Τουρκία ως a priori «ασφαλή τρίτη χώρα» αλλά να εξετάζεται «κατά περίπτωση πρόσφυγα/μετανάστη» εάν πληροί τα κριτήρια να τους επαναδεχθεί από τα ελληνικά νησιά.

Τόσο η κ. Κατριβάνου όσο και άλλοι συνάδελφοί της, ωστόσο, υποστήριξαν ότι η Τουρκία δεν πληροί κανένα από τα κριτήρια και άρα «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επιστρέψουν εκεί οι αιτούντες διεθνή προστασία».

Υπενθυμίζεται ότι στο νομοσχέδιο ορίζεται (άρθρο 56) πως ασφαλής τρίτη χώρα για έναν πρόσφυγα ή μετανάστη θεωρείται εκείνη στην οποία "δεν απειλείται η ζωή και η ελευθερία λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα ή πολιτικών πεποιθήσεων".

Ποιο προσωπικό και ποιοι πόροι;

Οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν με την άποψη ότι κανένα σημείο του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης δεν θα υλοποιηθεί, εάν δεν υπάρξουν προσωπικό και οικονομικοί πόροι.

Εις εξ αυτών επισήμανε ότι για τη δημιουργία των κέντρων φιλοξενίας «εργάζονται νυχθημερόν οι άνδρες του στρατού» και ότι από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα η ΕΕ έχει διαθέσει στη χώρα «κάπου 30 εκατ. ευρώ» ενώ οι ανάγκες για τη στέγαση και τη σίτιση των περίπου 52.000 ατόμων είναι «υπερπολλαπλάσιες».

Να σημειωθεί δε ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου εξέφρασαν, από την πλευρά τους, φόβους ότι τυχόν χρονική επιμήκυνση των διαδικασιών θα οδηγήσει εκ νέου σε ασφυξία τα νησιά και μάλιστα στην αρχή της τουριστικής περιόδου. Για τον λόγο αυτό, προτείνουν να μετακινούνται οι αιτούντες άσυλο στην ενδοχώρα, μέχρι να αξιολογηθούν οι αιτήσεις τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v