Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διάλογος-φωτιά Τόμσεν με Βελκουλέσκου για Ελλάδα

Ο «εκβιασμός» που ετοιμάζεται για τη Γερμανία και η ασφυκτική πίεση προς την Ελλάδα για να πάρει επιπλέον μέτρα. Το εφιαλτικό σενάριο διαπραγμάτευσης ως τον Ιούλιο με το «πιστόλι στον κρόταφο». Περιπλέκει την κατάσταση το δημοψήφισμα για Brexit. Εξηγήσεις ζητά η Αθήνα. Ουδέν σχόλιον από ΔΝΤ.

Διάλογος-φωτιά Τόμσεν με Βελκουλέσκου για Ελλάδα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως μπορεί να συμπέσει το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, με χρεοκοπία της Ελλάδας, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε το WikiLeaks. Το σκηνικό της διαπραγμάτευσης μετά τις αποκαλύψεις παίρνει φωτιά με την κυβέρνηση να ζητά εξηγήσεις από το ΔΝΤ για το ζήτημα

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε πως «Δεν σχολιάζουμε διαρροές ή υποτιθέμενες αναφορές εσωτερικών συζητήσεων. Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα τι νομίζουμε ότι απαιτείται για μια διαρκή λύση για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα – μια λύση που θα φέρνει την Ελλάδα σε έναν δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης που θα στηρίζεται από ένα αξιόπιστο πακέτο μεταρρυθμίσεων και θα συνοδεύεται από ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι πρέπει να βασίζονται σε αξιόπιστες υποθέσεις. Όπως έχουμε πει, υπάρχει μια ανταλλαγή μεταξύ του τι είναι εφικτό σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων και του ποσού της ελάφρυνσης χρέους που απαιτείται»

Το WikiLeaks ανέφερε πως απέκτησε τις λεπτομέρειες συζήτησης που είχαν τον περασμένο μήνα (στις 19 Μαρτίου) οι δυο κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση της Ελληνικής κρίσης –ο Πουλ Τόμσεν, η Ντέλια Βελκουλέσκου και η Ιβα Πέτροβα.

Η συζήτηση έδειξε πως το ΔΝΤ σχεδίαζε να πει στη Γερμανία ότι θα εγκαταλείψει την τρόικα αν το ΔΝΤ και η Κομισιόν δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, το Ταμείο ασκεί πίεση για να δεχτεί η Αθήνα μέτρα ύψους 2,5% του ΑΕΠ.

Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ ανέφεραν πως μια απειλή για άμεση οικονομική καταστροφή είναι απαραίτητη (ως event αναφέρεται στους διαλόγους) ώστε να αναγκαστούν οι άλλοι «παίκτες» να δεχθούν τα μέτρα του Ταμείου, ωστόσο το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου θα «παραλύσει» τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην ΕΕ σε μια κρίσιμη στιγμή, σύμφωνα με το έγγραφο.

Τόνισαν πως η απειλή αυτή είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσουν να καταλήξουν σε ένα «σημείο απόφασης», πείθοντας την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για το θέμα της ελάφρυνσης χρέους και την Ελλάδα να αποδεχθεί τα μέτρα του ΔΝΤ για τις συντάξεις και τα εργασιακά.

Ουσιαστικά, ο Πολ Τομσεν υποστηρίζει πως θα ζητήσει από τους ευρωπαίους να κατεβάσουν το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ από 3,5%, γνωρίζοντας ότι δεν θα το δεχτούν γιατί σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνει μεγάλη διαγραφή χρέους και εκτιμώντας ότι έτσι θα αυξηθεί η πίεση να πάρει περισσότερα μέτρα η χώρα. 

Το βρετανικό δημοψήφισμα αναφέρεται πως θα δημιουργήσει μια ακόμα επιπλοκή, η οποία θα πρέπει να παρακαμφθεί μέσω διαπραγμάτευσης ώστε να καθυστερήσει η «στιγμή της αλήθειας» μέχρι μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου.

Το έγγραφο του WikiLeaks αποκαλύπτει πως η Βελκουλέσκου δήλωσε ότι «αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως (η Ελλάδα) υποχώρησε... υποχώρησαν λίγο τόσο στην φορολογική μεταρρύθμιση όσο και στο αφορολόγητο και τις επικουρικές συντάξεις».

Η άποψη του Τόμσεν ήταν πως οι Έλληνες «ούτε καν πλησιάζουν να αποδεχθούν τις απόψεις μας».

Η Βελκουλέσκου υποστήριξε πως «αν (η ελληνική κυβέρνηση) πιεστεί αρκετά, θα πλησιάσει... όμως δεν έχουν κανένα κίνητρο και γνωρίζουν πως η Κομισιόν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, και αυτό είναι το πρόβλημα».

Σύμφωνα με το WikiLeaks, στη συνάντηση η Βελκουλέσκου αποκάλυψε πως το ΔΝΤ εξετάζει το αν θα εκδώσει την επικαιροποιημένη έκθεσή του για το χρέος (DSA).

Από τους διαλόγους αποκαλύπτεται επίσης:

* Οτι ο Τόμσεν δεν ήθελε να οριστεί η ημερομηνία επιστροφής για τις 4 Απριλίου («ανησυχώ γιατί θέτουμε ημερομηνία επιστροφής της αποστολής, όταν ίσως να μην έχουμε συμφωνία εντός τρόικας για το πώς θα προχωρήσουμε») με την Ντ. Βελκουλέσκου να ανταπαντά πως «είναι πολύ δύσκολο να κάνω πίσω τώρα σε αυτό» αν και η ίδια παραδέχονταν πως «φυσικά δεν θέλω να γυρίσω τόσο σύντομα», εκτιμώντας ότι δεν επαρκεί το διάστημα για να γίνει πρόοδος. Μάλιστα καλεί τον Τόμσεν να το συζητήσει με ανθρώπους «στο δικό του επίπεδο».

* Το ΔΝΤ φοβάται ότι θα πιεστεί από τους ευρωπαίους για να υπάρξει συμφωνία εντός χρονοδιαγράμματος («αισθάνομαι ότι η πίεση θα έρθει κάποια στιγμή πάνω μας», λέει η Βελκουλέσκου). Η τελευταία απαντώντας σε ερώτηση σημειώνει ότι «θέλουν να ολοκληρωθεί η αποστολή ιδανικά στις 8 Απριλίου, έτσι μόνο μια εβδομάδα. Ή στις 12 ή τις 13. Θυμίσου ότι στις 6-7 Απριλίου θέλουν να έχουν τη συνάντηση του Washington Group για το χρέος στο περιθώριο του EWG και μετά…»

Πώς σκέφτεται το ΔΝΤ

Χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίον κινείται το ΔΝΤ είναι ο παρακάτω διάλογος:

Τόμσεν: Δεν ξέρω. Όμως αυτό είναι... Το σκέφτομαι διαφορετικά. Τι θα τα φέρει όλα σε ένα σημείο απόφασης; Κατά το παρελθόν υπήρξε μόνο μια φορά που η απόφαση ελήφθη και αυτό ήταν όταν κόντευαν να ξεμείνουν στα σοβαρά από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Σωστά;

Βελκουλέσκου: Σωστά!

Τόμσεν: Και πιθανότατα αυτό είναι που θα ξανασυμβεί. Στην περίπτωση αυτή, θα τραβήξει μέχρι τον Ιούλιο και είναι ξεκάθαρο πως οι Ευρωπαίοι δεν θα πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε συζήτηση για έναν μήνα πριν το Brexit και έτσι, σε κάποιο σημείο θα θέλουν να κάνουν διάλειμμα και μετά θα θέλουν να ξαναξεκινήσουν μετά το ευρωπαϊκό δημοψήφισμα.

Βελκουλέσκου: Σωστά.

Τόμσεν: Αυτή είναι μια πιθανότητα. Μια άλλη πιθανότητα είναι μία που σκέφθηκα ότι θα είχε ήδη συμβεί και εκπλήσσομαι που δεν συνέβη, ότι, λόγω της προσφυγικής κατάστασης, θα λάβουν μια απόφαση... ότι θέλουν να καταλήξουν. Οκ; Και οι γερμανοί εγείρουν το θέμα της διαχείρισης... και βασικά αυτό που λέμε τότε είναι «κοιτάξτε κ. Μέρκελ, αντιμετωπίζετε εσείς ένα ερώτημα, πρέπει να σκεφτείτε τι έχει μεγαλύτερο κόστος: να προχωρήσετε χωρίς το ΔΝΤ, θα έλεγε η Bundestag «το ΔΝΤ δεν συμμετέχει»; ή να προχωρήσετε στην ελάφρυνση χρέους που νομίζουμε πως χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να συμμετέχουμε;» Σωστά; Αυτό είναι στην πραγματικότητα το θέμα.

Βελκουλέσκου: Σωστά!

Βελκουλέσκου: Πότε θα συμβεί αυτό; Δεν γνωρίζω, με εκπλήσσει που δεν έχει συμβεί ακόμα. Για το καλό των Ελλήνων και όλων των άλλων, θα ήθελα να συμβεί συντομότερα παρά αργότερα.

Βελκουλέσκου: Ελπίζω πως θα συμβεί με αυτές τις διαπραγματεύσεις για το χρέος που ξεκινούν στα μέσα Απριλίου.

Τόμσεν: Όμως αυτό δεν είναι ένα συμβάν (event). Δεν θα τους προκαλέσει να... Αυτή η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και απλώς τους οδηγούν παρακάτω... γιατί τους οδηγούν παρακάτω; Διότι δεν βρίσκονται κοντά στο γεγονός, όποιο και αν είναι αυτό.

Βελκουλέσκου: Συμφωνώ πως χρειαζόμαστε ένα συμβαν, όμως δεν γνωρίζω ποιο θα είναι αυτό. Νομίζω όμως πως ο Ντάισελμπλουμ προσπαθεί να μην δημιουργηθεί γεγονός, αλλά να βοηθήσει με κάποιον τρόπο στην εκκίνηση αυτής της συζήτησης για το χρέος, που ουσιαστικά αφορά στο τέλος αν θα συμμετέχουμε ή όχι.

Τόμσεν: Ναι, όμως ξέρεις, αυτή η συζήτηση των μέτρων και η συζήτηση για το χρέος μπορούν να συνεχιστούν για πάντα, μέχρι κάποιος ανώτερος... μέχρι να φτάσουν στην πληρωμή του Ιουλίου (σ.σ. πρέπει να πληρωθεί ομόλογο προς την ΕΚΤ) ή μέχρι οι ηγέτες να αποφασίσουν πως πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία. Όμως δεν υπάρχει τίποτα εκεί που θα αναγκάσει έναν συμβιβασμό. Σωστά; Θα συνεχιστεί για πάντα.

Βελκουλέσκου: Ναι, μέχρι τον Ιούλιο, αν δεν συμβεί τίποτα πριν. Συμφωνώ.

 

* Δείτε όλο το διάλογο στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v