Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πως αποτιμά η ΝΔ τις αποκαλύψεις των Wikileaks

Οι επιφυλάξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και η άμεση... κινητοποίηση Αδ. Γεωργιάδη. Οι χαμηλοί τόνοι, οι ισορροπίες και οι αποστάσεις. Επιμένει σε πρόωρες εκλογές η αξιωματική αντιπολίτευση.

Πως αποτιμά η ΝΔ τις αποκαλύψεις των Wikileaks

Στη Λάρισα βρήκαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι αποκαλύψεις των Wikileaks αλλά αι το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά. Ο πρόεδρος της ΝΔ άκουσε με προσοχή τον πρωθυπουργό ωστόσο δεν φέρεται εκείνη τη στιγμή να πήρε θέση στο ζήτημα, αφού, σύμφωνα με το περιβάλλον του, πριν από οποιαδήποτε κίνησή του, ήθελε να έχει πλήρη γνώση της υπόθεσης. Οι «κακές γλώσσες» τον εγκαλούν για αμηχανία και βάσει αυτής εξηγούν το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, δια του αρχηγού της, σχολίασε την υπόθεση πολλές ώρες αργότερα, στη βραδινή ομιλία του στη θεσσαλική πόλη.

Την επίσημη τοποθέτηση είχε «προλάβει» ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έσπευσε να χαρακτηρίσει τη διαρροή «περίεργη» και «αμφιβόλου προελεύσεως και εγκυρότητας», αλλά και να υιοθετήσει τις υπόνοιες ότι αυτή μπορεί να έγινε ακόμα και από την ελληνική κυβέρνηση.

Αντίστοιχη παρέμβαση και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση ο οποίος, μιλώντας στο Σκάι, τόνισε ότι «εγώ προσωπικά έχω ερωτήματα για την αξιοπιστία της διαρροής. Ποιος και γιατί την έκανε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να είναι επιφυλακτικός για τις πτυχές της υπόθεσης που έχουν δημοσιευτεί και με την παρέμβασή του επιχειρεί να κρατήσει ισορροπίες και αποστάσεις τόσο προς τους θεσμούς όσο και προς την κυβέρνηση.

«Οι όποιες εσωτερικές διαφορές μεταξύ των θεσμών είναι εξάλλου γνωστές σε όλους. Δεν θα πρέπει όμως να λυθούν σε βάρος της χώρας μας», δήλωσε από τη μία, από την άλλη όμως ήταν εξαιρετικά αιχμηρός κατά του Μεγάρου Μαξίμου. Ανάμεσα στα άλλα, κάλεσε τον πρωθυπουργό «να σταματήσει να ανακαλύπτει εξωτερικούς εχθρούς για να δικαιολογεί τη δικιά του ανικανότητα», προειδοποίησε την κυβέρνηση «να μην διαχειρίζεται το κρίσιμο αυτό ζήτημα με όρους επικοινωνίας», καθώς «δεν αντέχει η Ελλάδα να ξαναζήσει το περσινό φιάσκο», ενώ έθεσε και θέμα ασφάλειας του απορρήτου των επικοινωνιών.

«Εθνική ανάγκη»

Δεν είναι λίγοι αυτοί στην αξιωματική αντιπολίτευση που βλέπουν τον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, να δραματοποιεί την κατάσταση με σκοπό να δικαιολογήσει τη λήψη νέων σκληρών μέτρων, με κάποιους μάλιστα να μην αποκλείουν τελικά την... ηρωική έξοδο του πρωθυπουργού, διαπιστώνοντας ότι η αξιολόγηση δεν καταλήγει θετικά και σηκώνοντας τη σημαία του... αντάρτικου κατά των θεσμών. «Πρακτικά, η πηγή της διαρροής θεωρείται πολύ δύσκολο να γίνει γνωστή, ωστόσο η ολοκλήρωση τη διαπραγμάτευσης είναι εθνική ανάγκη και κοινό συμφέρον όλων μας», τονίζει κομματικός παράγοντας.

Πρόθεση της ΝΔ είναι να κρατήσει -τουλάχιστον με τα τωρινά δεδομένα- χαμηλούς τόνους στο ζήτημα, παρακολουθώντας πάντως με ιδιαίτερη προσοχή την «ήδη γνωστή, αλλά υπαρκτή» διαμάχη του ΔΝΤ με την Ευρώπη και κάπου στη μέση και τη χώρα μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λάρισα έθεσε και πάλι θέμα εκλογών, υποστηρίζοντας ότι «η Δημοκρατία ασφυκτιά. Όπου πήγα, παντού ακούγεται πλέον ένα βουητό. Δεν πάει άλλο! Δεν δεχόμαστε άλλο αυτήν την κατάσταση», σημείωσε. Οι εκλογές, είπε, «θα φέρουν τη Νέα Δημοκρατία στο τιμόνι της χώρας, θα μας απαλλάξουν από τους ανίκανους λαϊκιστές που διαλύουν την Ελλάδα κάθε μέρα που περνά και θα ξαναδώσουν πίσω στις Ελληνίδες και στους Έλληνες τη χαμένη ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».

ΝΔ: Η ανικανότητα δίνει άλλοθι σε προβληματικές σκέψεις

Η Νέα Δημοκρατία πάντως ανέβασε τους τόνους την Κυριακή σε νέα ανακοίνωσή της: 

«Εκείνοι που πριν μερικούς μήνες με την επιστολή Τσακαλώτου, κυριολεκτικά παρακαλούσαν το Δ.Ν.Τ. και την κυρία Λαγκάρντ για συνεργασία, δεν έχουν σήμερα καμία αξιοπιστία όταν "σηκώνουν λάβαρα αντίστασης" κατά του Δ.Ν.Τ.

Ποιά επιστολή λέει την αλήθεια; Εκείνη του κ. Τσακαλώτου ή η τωρινή του κ. Τσίπρα; Και τι ακριβώς επιδιώκουν;

Τελικά, είναι η δική τους ανικανότητα και αναξιοπιστία που δίνουν άλλοθι σε προβληματικές σκέψεις διαφόρων στελεχών για πιέσεις προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η Κυβέρνηση με τους επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς της, οδηγεί και πάλι τη χώρα σε ασφυξία. Όπως ακριβώς έκανε και στο ολέθριο για τους Έλληνες 2015».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v