Ευρωπαϊκές πηγές: Δεν είναι απομονωμένο το ΔΝΤ

Με αφορμή τις διαρροές των WikiLeaks αξιωματούχος υποστήριξε πως «το ΔΝΤ ήταν ξεκάθαρο στις θέσεις του από την αρχή». Σημειώνει ότι οι χώρες του Βορρά επιμένουν στη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Ευρωπαϊκές πηγές: Δεν είναι απομονωμένο το ΔΝΤ

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εργαστεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που εκκρεμεί και η ΕΕ δεν προβλέπει την αποχώρηση του Ταμείου από τις διαπραγματεύσεις, επεσήμανε ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης στο MNI τη Δευτέρα.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, σχολίαζε τη διαρροή από το WikiLeaks, σημειώνοντας ότι «το τρίτο Μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας έχει ως προαπαιτούμενο το ότι το ΔΝΤ επίσης θα συμμετάσχει με ένα τρίτο πρόγραμμα».

«Το ΔΝΤ μπορεί να κρατήσει μια σκληρότερη στάση, αλλά δεν είναι απομονωμένο όπως διαβάζω στον ελληνικό τύπο», επεσήμανε.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως η «συζήτηση που διέρρευσε δεν μας αποκάλυψε τίποτα καινούριο» και ότι «το ΔΝΤ ήταν ξεκάθαρο στις θέσεις του από την αρχή».

Η πηγή υπογράμμισε επιπλέον ότι στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group την Παρασκευή για την αξιολόγηση της προόδου της ελληνικής αξιολόγησης, «κάποιες χώρες συνέχισαν να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με τη μίξη των μέτρων» που θα οδηγούσε σε ένα πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2018.

«Είναι επίσης σαφές ότι η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, δεν θα προχωρήσουν χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ», πρόσθεσε.

Ανώτατη πηγή από την Κομισιόν παραδέχθηκε πως αν και «έχει γίνει σημαντική πρόοδος», βασικά ζητήματα όπως «περικοπές δαπανών στο δημόσιο τομέα, βιώσιμες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το νομικό πλαίσιο του ταμείου ιδιωτικοποίησης, είναι ακόμη ανοικτά».

Αξιωματούχος από την ελληνική κυβέρνηση ανέφερε στους δημοσιογράφους πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με Ευρωπαίους ηγέτες, περιλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ που στήριξε τη στάση της Ελλάδας ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Αλλά αξιωματούχος του EuroWorking Group υποστήριξε την Παρασκευή ότι είναι στο χέρι της Ελλάδας να ολοκληρώσει την αξιολόγηση, υπαινισσόμενος πως περαιτέρω παραχωρήσεις θα πρέπει να γίνουν από την πλευρά της Ελλάδας.

Η Ελλάδα λέγεται πως είναι έτοιμη να πάρει μέτρα που αντιστοιχούν σε 3% του ΑΕΠ για την περίοδο 2016-2018, των οποίων το 1% θα έρθει από άμεση φορολόγηση, το 1% από μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και το 1% από έμμεσους φόρους.

Αλλά το ΔΝΤ επιχειρηματολογεί πως η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να επιτύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% το 2018 και προτείνει είτε πρόσθετα μέτρα –μέχρι και 4,5% του ΑΕΠ- εστιάζοντας περισσότερο στις περικοπές δαπανών έναντι της αυξημένης φορολόγησης, είτε τον περιορισμό του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα σε 1,5 με 2,5% με παράλληλη μεγαλύτερη μείωση του χρέους.

Η Ελλάδα επιθυμεί να ολοκληρώσει την αξιολόγηση μέχρι τη συνάντηση του Eurogroup των υπουργών Οικονομικών στο Άμστερνταμ, στις 22 Απριλίου, προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των κεφαλαίων που εκκρεμούν, αλλά ακόμη περισσότερο, για να ξεκινήσει συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους.

Πηγή από την ευρωζώνη επέστησε την προσοχή, πάντως, ότι ακόμη κι αν υπήρχε η πρόθεση από την πλευρά του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, να ξεκινήσουν τέτοιου είδους συζητήσεις, αυτό δε θα σήμαινε ότι οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση θα ολοκληρώνονταν σύντομα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v