Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Pause στη διαπραγμάτευση με βλέμμα στο Βερολίνο

Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων συνεχίζεται σήμερα η διαπραγμάτευση. Αποστέλλονται νέες προτάσεις για αυξήσεις στους έμμεσους φόρους και περικοπές δαπανών. Η αισιοδοξία της κυβέρνησης και το σενάριο για έκτακτο Eurogroup στα τέλη Απριλίου.

Pause στη διαπραγμάτευση με βλέμμα στο Βερολίνο

Στο Βερολίνο και στη συνάντηση Μέρκελ–Λαγκάρντ φαίνεται να μετατοπίζεται σήμερα η καρδιά της διαπραγμάτευσης καθώς στην Αθήνα δεν έχει προγραμματιστεί η παραμικρή επαφή σε επίπεδο «κορυφής».

Η κυβέρνηση, αναφέρουν πληροφορίες, θα στείλει τις νέες τις προτάσεις για τα μέτρα, τόσο από την πλευρά των εσόδων, όσο και από την πλευρά των δαπανών που θα οδηγήσουν στη σύνθεση παρεμβάσεων 1% του ΑΕΠ (επιπρόσθετα του 1% του ΑΕΠ από άμεσους φόρους και 1% από το ασφαλιστικό), οι οποίες όμως θα συζητηθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Η επόμενη συνάντηση ανάμεσα στους επικεφαλής του κουαρτέτου και τους εκπροσώπους της κυβέρνησης έχει οριστεί για την Τετάρτη, εξέλιξη τουλάχιστον παράξενη, δεδομένης της πίεσης χρόνου που υπάρχει.

Στη χθεσινή συνάντηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, τέθηκε η ατζέντα των συναντήσεων έως την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ είναι γνωστό ότι στη συνέχεια οι επικεφαλής των ελεγκτών θα αναχωρήσουν για την Ουάσινγκτον, προκειμένου να συμμετάσχουν στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στη χθεσινή συνάντηση, η οποία κράτησε λιγότερο από μιάμιση ώρα, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στις διαρροές από τα Wikileaks. Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως ότι το κλίμα έχει βαρύνει πολύ, ενώ οι επίσημες δηλώσεις του εκπρόσωπου Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι η διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου έχει οδηγήσει σε συσπείρωση των θέσεων Γερμανίας-ΔΝΤ παρά σε σκέψεις ευμενέστερης μεταχείρισης της Ελλάδας.

«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι θα βρεθεί λύση με την Ελλάδα, αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά», τόνισε ο Μάρτιν Γέγκερ, για να προσθέσει ότι δεν θα υπάρξει διχασμός μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Προσδοκίες

Στο ελληνικό στρατόπεδο, παραμένουν οι προσδοκίες επίτευξης συμφωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών σε μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό, τη φορολογία εισοδήματος, έμμεσους φόρους και περικοπές δαπανών.

Κατά την ανάγνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αυτού του μεγέθους οι παρεμβάσεις οδηγούν σε βέβαιη επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ το 2018, μέγεθος το οποίο μπορεί να φτάσει υπό ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης στο 2,5%, μία μονάδα κάτω από το 3,5% που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού.

Το ΔΝΤ δεν φαίνεται να έχει αντίρρηση σε συμβιβασμό για μέτρα 3% του ΑΕΠ, απαιτώντας όμως ,προκειμένου να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα, κάλυψη της απόστασης έως το 3,5% από τους Ευρωπαίους, μέσω της παρέμβασης στο χρέος.

Οι αποφάσεις για το χρέος, κατά τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης, θα σκιαγραφούνταν στο Eurogroup της 22ας Απριλίου. Πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες το βράδυ ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα σύγκληση του Eurogroup στις 25 ή στις 29 Απριλίου ειδικά για το ελληνικό θέμα.

Ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε πάντως βέβαιος ότι η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών.

Από τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης πάντως δεν μπορεί να υποστηριχθεί μια τέτοιου μεγέθους αισιοδοξία, παρ' εκτός εάν υπάρξουν μεγάλες υποχωρήσεις. Είτε από την πλευρά της κυβέρνησης, είτε από την πλευρά των δανειστών, είτε από όλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v