Εξαφανίστηκαν 100 μετανάστες που θα επέστρεφαν στην Τουρκία

Όπως μεταδόθηκε στην πρωινή εκπομπή του Μega, τα περίπου 100 άτομα ήταν καταγεγραμμένα μέσα στο hot spot του νησιού. Μέσα στην όλη αναστάτωση που δημιουργήθηκε από την "απόδραση" των μεταναστών από το κέντρο φιλοξενίας στο λιμάνι, τα άτομα αυτά εξαφανίστηκαν. Τι απάντησε το Μαξίμου.

Εξαφανίστηκαν 100 μετανάστες που θα επέστρεφαν στην Τουρκία

Πάνω από 200 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν, για πέμπτη συνεχή ημέρα, στο λιμάνι της Χίου.

Ωστόσο ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένες για σήμερα και αύριο επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Δικελί της Τουρκίας, καθώς "εξαφανίστηκαν" τα περίπου 100 άτομα που ήταν προγραμματισμένα να μεταφερθούν στην Τουρκία. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Όπως μεταδόθηκε στην πρωινή εκπομπή του Μega, τα περίπου 100 άτομα ήταν καταγεγραμμένα μέσα στο hot spot του νησιού. Μέσα στην όλη αναστάτωση που δημιουργήθηκε από την "απόδραση" των μεταναστών από το κέντρο φιλοξενίας στο λιμάνι, τα άτομα αυτά εξαφανίστηκαν.

Το πλοίο της εταιρείας που έχει μισθωθεί για τη μεταφορά των μεταναστών στην Τουρκία παραμένει στο λιμάνι, ενώ χθες έφτασε στο νησί επιπλέον ενίσχυση με φρουρούς της Frontex.

Η δημοτική αρχή σήμερα θα έχει συνεργασία με εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις προκειμένου να εκκενωθεί το λιμάνι. Χθες έφυγαν 66 άτομα από τη Χίο για το Δικελί, ενώ τα τελευταία 24ωρα έφτασαν στο νησί από τα τουρκικά παράλια περίπου 400 άτομα.

Η αντίδραση της κυβέρνησης

Μέσω του νέου λογαριασμού του εκπροσώπου του συντονιστικού για την προσφυγική κρίση, Γιώργου Κυρίτση, στο twitter, ήρθε η επίσημη απάντηση για τους 100 και πλέον «μετανάστες» που φέρονται να έχουν χαθεί τα ίχνη τους στη Χίο.

«Κανένας άνθρωπος δεν "εξαφανίζεται" στην Ελλάδα, ούτε στη Χίο, ούτε οπουδήποτε αλλού. Προσωρινά προβλήματα στέγασης θα λυθούν άμεσα», ήταν η απάντηση στο twitter.

 

Πάνω από 200 μετανάστες στη Μυτιλήνη σε 24 ώρες

Ξεπέρασαν τους 200 οι μετανάστες και πρόσφυγες που αποβιβάσθηκαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Από το πρωί της Δευτέρας και μέχρι σήμερα Τρίτη στις 9 το πρωί, στη Λέσβο έφτασαν 187 άτομα. Στη Χίο κανένας και στη Σάμο 20.

Επίσημα, η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει την ύπαρξη με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20ή Μαρτίου, 463 προσφύγων στη Λέσβο, 199 στη Σάμο και 24 στη Χίο. Στο σύνολό τους είναι ελεύθεροι και διαμένουν σε δομές εκτός χοτ σποτ.

Υπό περιορισμό, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, στα χοτ σποτ των τριών νησιών παραμένουν: Στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο 3.021, στη Χίο 1.766 και στη Σάμο 479.

Σημειώνεται ότι ένας μεγάλος αριθμός των όσων δίνονται ως διαμένοντες στο χοτ σποτ της Χίου, από την περασμένη Παρασκευή, έχοντας εγκαταλείψει τη δομή, διαμένουν είτε στον καταυλισμό του δήμου στη Σούδα του κάστρου της πόλης είτε στο λιμάνι της πόλης, μέρος του οποίου έχουν καταλάβει, διεκδικώντας τη μεταφορά τους στον Πειραιά, προκειμένου, λένε, να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ευρώπη.

Στο απροχώρητο η κατάσταση 

Εκρηκτική είναι η κατάσταση σε Πειραιά και Ειδομένη, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Όλοι τους αρνούνται να εγκαταλείψουν τους άτυπους καταυλισμούς και να μεταφερθούν στα οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας. Ελπίζουν στο πολυπόθητο άνοιγμα των συνόρων, δίνοντας έναν αγώνα επιβίωσης.

Αρνούνται να φύγουν από τον Πειραιά

Για τρίτη ημέρα, πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά αρνούνται να επιβιβασθούν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ανέρχονται σε 4.730, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα - ελληνική ακτοφυλακή. Συγκεκριμένα στην πύλη Ε-3 βρίσκονται 750 άτομα, στην Ε-1 1.500, στην Ε-2 1.480 και στην Πέτρινη Αποθήκη 1.000.

Στο λιμάνι, στελέχη του Λιμενικού, με τη συνδρομή των μεταφραστών, προσπαθούν να πείσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να επιβιβασθούν στα λεωφορεία, ωστόσο, καλούνται να ξεπεράσουν εμπόδια όπως η δυσπιστία και η ανασφάλεια.

Από την πλευρά τους, στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ενημερώνουν όσους ενδιαφέρονται για τις διαδικασίες παροχής ασύλου.

Στόχος να αδειάσει ο Πειραιάς το συντομότερο

Την πεποίθηση πως πριν από το Πάσχα όλοι οι πρόσφυγες από τον Πειραιά θα έχουν μεταφερθεί σε δομές φιλοξενίας, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. Υποστήριξε πως ως το τέλος της εβδομάδας "ο Πειραιάς θα έχει ανακουφιστεί πάρα πολύ και θα αρχίσει η μεταφορά των προσφύγων και από την Ειδομένη".

«Προσπαθούμε οι διαδικασίες μετακίνησης να είναι πιο οργανωμένες, με επίσημους διερμηνείς -και το κείμενο που τους διανέμουμε να λέει την πραγματικότητα όπως έχει, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να πειστούν και να μην ακούνε πράγματα που δεν ισχύουν», τόνισε από το λιμάνι του Πειραιά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας και επιχειρησιακός συντονιστής για τη διαχείριση των προσφύγων Γιάννης Ταφύλης.

«Καζάνι» που βράζει η Ειδομένη

Χάος και αναβρασμός επικρατεί και στον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δείχνουν να έχουν φτάσει στα όριά τους.

Ένταση προκλήθηκε όταν δεκάδες άτομα εισέβαλαν στην αποθήκη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ειδομένη και έκαναν πλιάτσικο. Δεν λείπουν μάλιστα και οι καταγγελίες πως ορισμένοι εκ των μεταναστών απείλησαν με μαχαίρι μια κάτοικο που τους ζήτησε να σταματήσουν. Οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή παρουσιάζονται τρομαγμένοι και φοβούνται για το τι μπορεί να ακολουθήσει. Την ίδια ώρα, υπάρχουν καταγγελίες για αλλοιωμένα τρόφιμα στο συσσίτιο.

Αναβρασμός υπήρξε και όταν οι πρόσφυγες απέκλεισαν το ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη, στην εθνική Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, με αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα. Ο οδηγός ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με πρόσφυγες και χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να λήξει το επεισόδιο.

Για 18η ημέρα παραμένη αποκλεισμένη η σιδηροδρομική γραμμή.

202 μετανάστες επαναπροωθήθηκαν, 339 έφτασαν στα ελληνικά νησιά

Την πρώτη ημέρα της εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, 202 μετανάστες επαναπροωθήθηκαν στη γειτονική χώρα ενώ έφτασαν στη χώρα μας από τα τουρκικά παράλια 339 πρόσφυγες και μετανάστες. Η επιστροφή πραγματοποιήθηκε μέσω του λιμένα του Δικελί, με πλοία ναυλωμένα από τη Frontex.

Συγκεκριμένα:

Από τη Λέσβο επιστράφηκαν 136 άτομα, 135 άνδρες και μία γυναίκα, των εξής εθνικοτήτων: 124 από το Πακιστάν, 3 από το Μπαγκλαντές, 1 από το Ιράκ, 2 από την Ινδία, 4 από τη Σρι Λάνκα και 2 από τη Συρία. Από τη Χίο επιστράφηκαν 66 άτομα, 56 άνδρες και 10 γυναίκες, των εξής εθνικοτήτων: 42 από το Αφγανιστάν, 10 από το Ιράν, 6 από το Πακιστάν, 1 από την Ινδία, 1 από τη Σομαλία, 1 από την Ακτή Ελεφαντοστού και 5 από το Κονγκό.

Η διαδικασία των επαναπροωθήσεων θα συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Έφτασαν οι Γάλλοι της FRONTEX

Εν τω μεταξύ, οι Γάλλοι αστυνομικοί της FRONTEX έφτασαν στη Χίο με ειδικό αεροσκάφος, μάλλον υπηρεσιακό ή μισθωμένο από τη γαλλική αστυνομία, και κατευθύνθηκαν σε διάφορα καταλύματα του νησιού με ιδιωτικά ή μισθωμένα οχήματα, καθώς και με ταξί.

Η ομάδα αυτή, μαζί με άλλους αστυνομικούς της Frontex, που ήδη βρίσκονται στη Χίο θα συνοδεύουν τους μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι επαναπροωθούνται στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας.

Η ενίσχυση της δύναμης της Frontex στο νησί σημαίνει ότι θα εντατικοποιηθούν οι επαναπροωθήσεις από τη Χίο, απ' όπου τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 έφυγαν για το Δικελί της Τουρκίας οι πρώτοι 66 μετανάστες.



ΠΗΓΗ: astraparis.gr

Εξώδικο του Δήμου Χίου στην κυβέρνηση για το προσφυγικό

Να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της και να διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία του hot spot της ΒΙΑΛ ως κέντρου πρώτης υποδοχής κι όχι ως κέντρου κλειστής κράτησης προσφύγων και μεταναστών, καλεί -μεταξύ άλλων- ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς με εξώδικό του τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα.

Ο κ. Βουρνούς, αφού αναφέρεται επί μακρόν στις ενέργειες και παραλείψεις του ελληνικού Δημοσίου, που καταδεικνύουν την αθέτηση των όρων παραχώρησης από τον δήμο Χίου του ακινήτου της ΒΙΑΛ, θέτει προθεσμία μίας εβδομάδος ώστε να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες συμμόρφωσης στα συμπεφωνημένα, σε διαφορετική δε περίπτωση επιφυλάσσεται ο δήμος Χίου να ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά του, εννοώντας -προφανώς- την καταγγελία της σύμβασης.

Το εξώδικο, το οποίο εδώ και αρκετές ημέρες είχε προαναγγείλει η δημοτική αρχή, εστάλη τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016, μετά και τις ραγδαίες εξελίξεις και συγκεκριμένα την αναχώρηση μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών από τη ΒΙΑΛ και την εγκατάστασή τους στον χώρο του λιμανιού, καθώς και την αναίτια επίθεση των ΜΑΤ σε κατοίκους των Ταμπάκικων, το βράδυ της Κυριακής.

Ο δήμαρχος Χίου εκτός από το κεντρικό θέμα της ΒΙΑΛ θέτει και γενικότερα ζητήματα της διαχείρισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού στη Χίο, κατηγορώντας μάλιστα ευθέως την κυβέρνηση ότι «προφανώς δεν έχετε την ικανότητα να ανταποκριθείτε σε τέτοιες καταστάσεις».

Τι ζητά ο δήμος Χίου από την κυβέρνηση

Στο εξώδικο ο δήμαρχος Χίου καλεί το ελληνικό Δημόσιο, εκπροσωπούμενο από τον κ. Μουζάλα:

- Όπως λάβετε όλα τα αναγκαία μέτρα για ορθή και ασφαλή λειτουργία του hot spot ως κέντρου πρώτης υποδοχής και όχι ως κέντρου κράτησης.

- Όπως προβείτε στην πλήρη εκμετάλλευση του χώρου που σας έχει παραχωρηθεί στη ΒΙΑΛ, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού τα οποία οδήγησαν σε συγκρούσεις και επεισόδια.

- Όπως τηρήσετε πιστά τη μεταξύ μας σύμβαση.

- Όπως προβείτε άμεσα, εντός 24 ωρών, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια και προστασία των κατοίκων της Χίου από την παραμονή δυσανάλογα μεγάλου αριθμού μεταναστών - προσφύγων στο νησί μας και στην εξασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών διαβίωσης στο hot spot.

- Όπως προβείτε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επισκευή των ζημιών που έχουν προκληθεί στη δομή της ΒΙΑΛ και να εξασφαλίσετε το ίδιο για τις φθορές που θα γίνουν στο μέλλον.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v