Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γράφονται κείμενα σε... αναζήτηση συμφωνίας

Κείμενο συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ταυτόχρονα κείμενο καταγραφής θέσεων με το ΔΝΤ επιδιώκει έως την Κυριακή το οικονομικό επιτελείο. Στόχος να καταγραφούν συγκλίσεις και διαφορές που απαιτούν τεχνική επεξεργασία ή πολιτικές αποφάσεις.

Γράφονται κείμενα σε... αναζήτηση συμφωνίας

Σε αρχική συμφωνία έως το απόγευμα της Κυριακής προσβλέπει η ελληνική πλευρά, όπως προκύπτει από δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής των δανειστών. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, έγινε συζήτηση για το ποια βήματα πρέπει να γίνουν από τώρα έως το Σάββατο, προκειμένου την Κυριακή να υπάρξει μετατροπή των συμφωνηθέντων σε κείμενο απόφασης.

«Εντοπίσαμε τα θέματα στα οποία χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία σε τεχνικό επίπεδο και τα θέματα που χρειάζονται πολιτική συζήτηση».

Από τις δηλώσεις Τσακαλώτου προκύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει έως την Κυριακή ένα κείμενο συμφωνίας με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς και ένα παράλληλο κείμενο με το ΔΝΤ, το οποίο δεν θα είναι απόλυτα ίδιο.

Ο κος Τσακαλώτος σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι αυτή η επιδιωκόμενη συμφωνία, η οποία θα είναι «κάτι σαν Staff Level Agreement», δεν φέρνει και δόση, διότι υπάρχει η διαφωνία σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και οι αποφάσεις πρέπει να εγκριθούν από το Eurogroup.

Διευκρίνισε πάντως ότι δεν τίθεται ζήτημα σαλαμοποίησης της αξιολόγησης και η συμφωνία θα αφορά σε όλα τα ανοικτά θέματα, από το ασφαλιστικό και το φορολογικό έως τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, προσθέτοντας ότι κάποια εξ αυτών χρήζουν πολιτικής απόφασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v