Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΑΙΠΕΔ: Στους δήμους το 2% των εσόδων από τα λιμάνια

Να αποδίδεται στους τοπικούς δήμους και όχι στο υπουργείο Οικονομικών το 2% των εσόδων από τα περιφερειακά λιμάνια, προτείνει το ΤΑΙΠΕΔ. Υπογράφεται σήμερα η συμφωνία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco.

ΤΑΙΠΕΔ: Στους δήμους το 2% των εσόδων από τα λιμάνια

Με την υπόθεση του ΟΛΠ να ολοκληρώνεται και τις υπογραφές να μπαίνουν παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του μεγάλου αφεντικού της China COSCO Shipping Corporation Limited Xu Lirong, στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στρέφονται προς τον ΟΛΘ και τα άλλα δέκα περιφερειακά λιμάνια που λειτουργούν με τη μορφή ανώνυμων εταιρειών.

Μάλιστα, για να προλάβουν τις τοπικές αντιδράσεις και να επιταχύνουν τις διαδικασίες (για όποια εξ αυτών εκδηλωθεί στο μέλλον επενδυτικό ενδιαφέρον), η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να κατέθεσε προ ημερών μια ενδιαφέρουσα πρόταση: Να πηγαίνει το 2% των εσόδων των οργανισμών λιμένων στους τοπικούς δήμους και όχι στο υπουργείο Οικονομικών όπως συμβαίνει σήμερα.

Η πρόταση κατατέθηκε κατά τη συνάντηση που είχε την προηγούμενη Πέμπτη ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας με τους προέδρους των δέκα περιφερειακών Οργανισµών Λιµένων και τους δηµάρχους των αντίστοιχων περιοχών.

Στην ίδια συνάντηση συμφωνήθηκε, με αφορμή και όσα συμβαίνουν με τις διεκδικήσεις του δήμου Θεσσαλονίκης επί της προβλήτας Ι του OLKJ, να υπάρξει χρονοδιάγραμμα τριών μηνών εντός του οποίου οι εμπλεκόμενοι θα παρουσιάσουν τις τελικές προτάσεις τους για τις χερσαίες ζώνες των λιμανιών. Σχεδόν σε κάθε μεγάλο λιμάνι καταγράφονται και διεκδικήσεις των δημοτικών αρχών. Για να εφαρμοστεί, όμως, η πρόταση που φέρεται να κατέθεσε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να εγκριθεί και από την κυβέρνηση. 

Σημειώνεται πως στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, εκτός από το πλειοψηφικό πακέτο των ΟΛΠ και ΟΛΘ, έχει περιέλθει και το 100% των οργανισμών λιμένων Βόλου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας.

Σήμερα οι υπογραφές για ΟΛΠ

Σήμερα πάντως θα υπογραφεί η συμφωνία πώλησης του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του ισχυρού άνδρα της τελευταίας Xu Lirong. Εκκρεμεί, βέβαια, η έγκριση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, αλλά όλοι στο λιμάνι μιλούν για «καινούργια ημέρα». Δεν έχουν, βέβαια, την ίδια άποψη οι εργαζόμενοι στα λιμάνια και οι λιμενεργάτες, οι οποίοι προγραμματίζουν σήμερα συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς το Ζάππειο Μέγαρο, ενώ πραγματοποιούν 24ωρη απεργία. 

Οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις των λιμανιών, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών του ΟΛΠ, προχωρούν και σε καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, σχετικά με την πώληση του ΟΛΠ.

Στελέχη που παρακολουθούν την υπόθεση εξηγούν, πάντως, πως το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει ήδη εγκρίνει τη συμφωνία με την Cosco, ενώ για θέματα ανταγωνισμού υπεύθυνη θα είναι η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v