Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρουμανία και Βουλγαρία γεφυρώνουν τα δίκτυα αερίου

Τα δύο χιλιόμετρα του αγωγού που καθυστέρησαν να κατασκευαστούν για χρόνια, κρατώντας Ελλάδα και Βουλγαρία σε «απομόνωση». Ο ρόλος της Ρουμανίας και η αντίθεσή της στα ελληνο-ρωσικά σχέδια για το φυσικό αέριο.

Ρουμανία και Βουλγαρία γεφυρώνουν τα δίκτυα αερίου

Με καθυστέρηση αρκετών χρόνων ολοκληρώνεται η διασύνδεση των δικτύων φυσικού αερίου Βουλγαρίας και Ρουμανίας, η οποία θα επιτρέψει, έστω σε περιορισμένη κλίμακα και για μικρές ποσότητες, τη λειτουργία του λεγόμενου κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, μόλις προχθές, οι διαχειριστές των δικτύων των δύο χωρών Bulgartransgaz (Βουλγαρία) και Transgaz (Ρουμανία) ανέθεσαν στην αυστριακή κατασκευαστική Habau Pipeline Systems την κατασκευή του τμήματος του αγωγού που θα διέλθει κάτω από τον ποταμό Δούναβη. Το τμήμα αυτό, συνολικού μήκους μόλις δύο χιλιομέτρων και προϋπολογισμού κάτι λιγότερο από πέντε εκατομμύρια ευρώ, καθυστερεί τη διασύνδεση των δύο δικτύων εδώ και κάποια χρόνια, καθώς το υπόλοιπο τμήμα του αγωγού έχει κατασκευαστεί.

Μάλιστα φημολογίες απέδιδαν την καθυστέρηση σε τεχνητές εμπλοκές, ώστε να διατηρεί το μονοπώλιο κυρίως της βουλγαρικής αγοράς και τη δεσπόζουσα θέση του στην ελληνική αγορά το ρωσικό αέριο.

Η ολοκλήρωση της κατασκευής του συγκεκριμένου τμήματος του αγωγού κάτω από την κοίτη του Δούναβη, βάσει της σύμβασης, προσδιορίζεται σε λιγότερο από έξι μήνες. Έτσι, η λειτουργία του διασυνδετήριου αγωγού Βουλγαρίας-Ρουμανίας θα πρέπει να υπολογίζεται περί το τέλος του χρόνου.

Η προοπτική αυτή εκτιμάται ότι θα επιτρέψει ακόμη και πριν τη λειτουργία του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού (IGB), την εισαγωγή (ή και εξαγωγή), μέσω ανταλλαγών (swaps), ποσοτήτων φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, αρκεί βέβαια οι ενδιαφερόμενοι να το επιδιώξουν.

Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι ότι η Ρουμανία πιέζει ιδιαίτερα για την ενίσχυση των διασυνδέσεων φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής, προκειμένου να καταστεί δυνατή η λειτουργία του κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου - BRUA (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Αυστρία) τον οποίο στηρίζει και ενισχύει οικονομικά η ΕΕ.

Η Ρουμανία κόντρα στα ελληνο-ρωσικά σχέδια

Μάλιστα το θέμα αυτό ήταν από τα πρώτα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ενέργειας της Ρουμανίας Cristian Busu στις 28 Μαρτίου.

Ωστόσο. σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ρουμανικού υπουργείου Ενέργειας, πέραν της στήριξης που ζήτησε ο κ. Busu στο σχέδιο δημιουργίας του κάθετου διαδρόμου, έκανε γνωστό στον Έλληνα υπουργό την αντίθεση της χώρας του σε άλλα έργα ενεργειακών υποδομών που σχεδιάζονται με τη συμμετοχή της ρωσικής Gazprom, τα οποία, όπως είπε, «δείχνουν να βρίσκονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της Ρουμανίας».

Το «καρφί», όπως είναι φυσικό, αφορά στο MοU που υπέγραψαν πρόσφατα στη Ρώμη οι εκπρόσωποι της ΔΕΠΑ, Edison (ελέγχεται από τη γαλλική EdF) και Gazprom, για το σχέδιο δημιουργίας αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ιταλία μέσω Ελλάδας και με αξιοποίηση του επίσης σχεδιαζόμενου υποβρύχιου ελληνοϊταλικού αγωγού.

Η Ρουμανία είναι η δεύτερη οντότητα μετά τις ΗΠΑ που διατυπώνει ευθέως την αντίθεσή της στο σχέδιο αυτό, ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανεπισήμως δείχνει προβληματισμένη.

Τέλος, σημειώνεται ότι σήμερα αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πόσοι χρήστες θα εκδηλώσουν ενδεικτικό (μη δεσμευτικό) ενδιαφέρον για τη χρήση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού - IGB, καθώς δόθηκε παράταση επτά ημερών για τη διαδικασία αυτή. Στην κανονική λήξη της προθεσμία στις 30 Μαρτίου, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον έξι εταιρείες για περίπου 4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v