Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και το Εργασιακό στο τραπέζι ρίχνουν οι δανειστές

Ομαδικές απολύσεις και περαιτέρω ευελιξία στην αγορά εργασίας ζητούν οι δανειστές. Δεν έχουν τέλος οι απαιτήσεις που εγείρουν οι θεσμοί στο ασφαλιστικό, με την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει συμφωνία. Το Σάββατο το νέο ραντεβού Κατρούγκαλου - θεσμών.

Και το Εργασιακό στο τραπέζι ρίχνουν οι δανειστές

Νέες απαιτήσεις για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα πρέπει να καταγραφούν αναλυτικά στο κείμενο συμφωνίας που επιδιώκει να επιτύχει η κυβέρνηση, ως prior action (προαπαιτούμενη δράση) για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, εγείρουν οι δανειστές και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την ίδια στιγμή που δεν διαφαίνεται καμία πρόοδος στο θέμα των επικουρικών συντάξεων.

Παρά την αισιοδοξία των προηγούμενων ημερών από κυβερνητικά στελέχη, κατά τη χθεσινή συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, το κλίμα κάθε άλλο παρά θετικό ήταν.

Στο ασφαλιστικό δεν επετεύχθη καμία πρόοδος καθώς οι δύο πλευρές παρέμειναν στις θέσεις τους, ενώ προέκυψε και θέμα εργασιακού, με συγκεκριμένες δράσεις μέσω των οποίων, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ επιθυμούν να επιβάλουν μεγαλύτερη ευελιξία στην εγχώρια αγορά εργασίας.

Αποτέλεσμα ήταν, μετά από δυόμισι ώρες συζήτησης, οι δύο πλευρές να ανανεώσουν το ραντεβού τους για αύριο, Σάββατο, χωρίς να καταγραφεί κανένα σημείο επαφής. Μάλιστα, και με δεδομένη την επιδίωξη της ελληνικής πλευράς έως την Τρίτη να έχει στη διάθεσή της δύο κείμενα, ένα συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ένα καταγραφής των θέσεων και κυρίως των αντιθέσεων με το ΔΝΤ, το ασφαλιστικό φαίνεται πως δυσκολεύει τα πράγματα. Και αυτό γιατί Ευρωπαίοι και ΔΝΤ δεν έχουν τόσο εμφανείς διαφωνίες στα καυτά θέματα που παραμένουν ανοικτά. Αντίθετα, φαίνεται πως συμφωνούν και στο θέμα των εργασιακών, για το οποίο η ελληνική πλευρά επιθυμεί να μην ανοίξει, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Αναλυτικά, στο ασφαλιστικό, το μεγαλύτερο πρόσκομμα για τη σύναψη της συμφωνίας είναι οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απορρίπτει την αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα ενώ και οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών δεν την έχουν αποδεχθεί, χωρίς να είναι τόσο κάθετα αρνητικοί στο θέμα. Αλλά και η ελληνική πλευρά δεν προτίθεται, τουλάχιστον εφόσον και όλα τα άλλα θέματα παραμένουν ανοικτά, να υποχωρήσει σημαντικά από την τελευταία της πρόταση για μείωση επικουρικών συντάξεων κατά 200 εκατ. ευρώ, με στοχευμένες περικοπές από τα 170 ευρώ και άνω.

Οι Ευρωπαίοι δανειστές φαίνεται πως αποδέχονται τον «κανόνα βιωσιμότητας» (βάσει του οποίου μέρος από τα ελλείμματα του υπερ-επικουρικού ΕΤΕΑ θα καλύπτεται από την περιουσία του), ενώ το ΔΝΤ επιμένει στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Ανοικτό παραμένει και το ύψος των συντελεστών αναπλήρωσης για τα έτη ασφάλισης από 15-39. Οι δανειστές πιέζουν για αλλαγή των συντελεστών στον εσωτερικό βηματισμό, ώστε να μειωθούν τα τελικά ποσοστά αναπλήρωσης και κατά συνέπεια οι συντάξεις όσων από την ψήφιση του νόμου και μετά φύγουν με λίγα χρόνια ασφάλισης.

Ανοιξαν και τα εργασιακά

Βέβαια, μετά τις νέες απαιτήσεις των δανειστών για παρεμβάσεις στις συντάξεις χηρείας αλλά και έμμεσου περιορισμού των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων που θα λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ένας ακόμη, πιθανότατα ο μεγαλύτερος, πονοκέφαλος για την κυβέρνηση, που προέκυψε χθες, είναι αυτός των εργασιακών.

Στο υπουργείο Εργασίας είχαν δει θετικά την αναβολή της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, για τις 22 Απριλίου, ελπίζοντας ότι η συζήτηση θα ανοίξει αφού έχει κλείσει το ασφαλιστικό. Κατά τη χθεσινή όμως συνάντηση, οι δανειστές και κυρίως οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ έθεσαν μετ' επιτάσεως την πρόθεσή τους να καταγραφούν στο κείμενο συμφωνίας συγκεκριμένες δράσεις περαιτέρω ευελιξίας στην εγχώρια αγορά εργασίας, με αιχμή τις ομαδικές απολύσεις. Άλλωστε, το ΔΝΤ δεν έχει σταματήσει να αναφέρεται στο θέμα.

Να σημειωθεί ότι το 3ο Μνημόνιο προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ευθυγραμμίσει το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της συνδικαλιστικής δράσης με τις βέλτιστες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές, έπειτα από διαβούλευση ομάδας εμπειρογνωμόνων με διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Αυτή η διαδικασία έπρεπε να έχει δρομολογηθεί από τον Οκτώβριο. Η καθυστέρηση όμως της πρώτης αξιολόγησης έχει οδηγήσει και το εργασιακό σε σημαντική καθυστέρηση, με αποτέλεσμα τώρα οι δανειστές να ασκούν έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v